Cetatenii europene care se muta, lucreaza sau investesc in strainatate se pot lovi de dubla impozitare sau de alte dificultati, mai ales in obtinerea unei rambursari a impozitelor sau obtinerea de informatii cu privire la regulile de impozitare din strainatate. Intr-o comunicarea publicata marti, Comisia anunta proiecte referitoare la veniturile obtinute in strainatate, taxele de succesiune, impozitele pe dividende, taxele de inmatriculare a autovehiculelor si comertul electronic.
CE expune, in acest document, problemele fiscale transnationale cele mai acute cu care se confrunta cetatenii UE si anunta planurile pe care le are in vedere pentru solutionarea acestora.
Comunicarea publicata urmareste, de asemenea, identificarea domeniilor in care se pot intreprinde actiuni suplimentare atat la nivelul UE, cat si la nivel national pentru ca sistemele fiscale ale statelor membre sa fie mai compatibile, astfel incat cetatenii sa nu fie impiedicati sa se implice in activitati transfrontaliere.
„Fiscalitatea trebuie sa joace un rol esential in consolidarea pietei interne si reconstruirea unei economii europene puternice si sustenabile. Politicile fiscale adaptate pot favoriza crearea de locuri de munca, investitiile si cresterea. Comunicarea de azi reprezinta un pas inainte in inlaturarea obstacolelor fiscale si promovarea unei impozitari corecte in UE, astfel incat cetatenii sa beneficieze de toate avantajele pietei unice”, a declarat Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda.
Probleme ce trebuie solutionate
Problemele fiscale transnationale reprezinta in fiecare an o parte substantiala a plangerilor si intrebarilor trimise Comisiei de catre cetatenii UE. Plangerile acopera o gama larga de aspecte, de la dificultatile cauzate de regulile fiscale straine deosebit de complexe si lipsa de informatii clare pentru cetatenii straini si pana la incompatibilitatea sistemelor fiscale din diverse state membre. Lucratorii transfrontalieri intampina dificultati in obtinerea de alocatii, scutiri si deduceri fiscale de la autoritatile fiscale straine si sunt supusi frecvent dublei impozitari. Cetatenii care cumpara proprietati imobiliare in strainatate sunt exclusi in mod frecvent de la scutirile fiscale sau trebuie sa plateasca taxe imobiliare mai ridicate decat rezidentii, in timp ce cetatenii care se muta in strainatate sau isi cumpara o masina din alta tara platesc taxele de inmatriculare de doua ori. Persoanele care obtin venituri din investitii in strainatate sunt de parere ca obtinerea unei scutiri de la retinerea la sursa a taxelor intr-o alta tara este foarte dificila. Numeroase persoane care au investit intr-un fond de pensii din strainatate se lovesc de probleme legate de deducerile si transferurile transnationale, in timp ce mostenirile din alt stat membru sunt supuse adesea dubei impozitari sau unei taxe de succesiune mai mari. De asemenea, dezvoltarea comertului electronic este puternic perturbata de obstacolele fiscale, cum ar fi regulile de TVA complicate si cerintele de raportare, astfel incat doar 7% din bunurile comercializate in UE sunt cumparate online din alt stat membru.
Jumatate de procedurile in incalcarea legislatiei comunitare initiate de Comisie in domeniul fiscal intr-un an pornesc de la plangerile cetatenilor. Procedurile in incalcarea legislatiei comunitare nu rezolva insa in totalitate problemele. Cea mai buna modalitate de solutionare a problemelor de genul dublei impozitari si a complexitatii administrative este buna cooperare dintre statele membre. Conform comunicarii publicate azi, statele membre ar trebui sa elaboreze si sa implementeze masurile si practicile fiscale intr-o asemenea maniera incat cetatenii sa nu fie impiedicati sa se implice in activitati transfrontaliere. De asemenea, ele ar trebui sa coopereze mai strans pentru ca regulile fiscale divergente sa nu ridice obstacole si bariere in fata bunei functionari a pietei unice.
Solutionarea problemelor
Comisia intentioneaza sa isi intensifice activitatile pentru ca sistemele fiscale ale statelor membre sa fie mai compatibile si sa propuna masuri concrete de prevenire sau eliminare a problemelor fiscale cu care se confrunta cetatenii UE. Comunicarea stabileste o serie de initiative in acest sens. Printre acestea se numara:
• O comunicare in 2011 referitoare la dubla impozitare care sa analizeze amploarea si gravitatea problemei la nivelul UE, urmata de propuneri legislative in cursul anului 2012.
• Propuneri pe la mijlocul anului 2011 pentru solutionarea problemelor legate de taxele de succesiune.
• Masuri de solutionare a problemelor legate de dubla impozitare ce pot aparea in momentul in care un automobil care este inmatriculat pentru prima oara intr-un stat membru este mutat si reinregistrat in alt stat membru.
• Extinderea sistemului de ghisee unice si la comertul electronic astfel incat obligatiile de raportare ale societatilor sa fie simplificate si sa le fie mai usor acestora sa ofere online bunuri si servicii clientilor din strainatate. Barierele din calea comertului electronic vor fi si ele abordate in cadrul revizuirii sistemului de TVA al UE, proces care se afla in faza de consultare a partilor interesate.
• Propuneri in cursul anului 2012 pentru a solutiona problemele legate de impozitarea dividendelor platite in alta tara.
In plus, Comisia doreste sa promoveze dialogul intre autoritatile nationale si partile interesate pentru identifica actiunile care se mai pot intreprinde pentru a simplifica masurile fiscale in avantajul cetatenilor si al pietei interne. Printre ideile vehiculate se numara standardizarea formularelor utilizate pentru cererile de rambursare si declaratiile fiscale, puncte unice de informare unde lucratorii si investitorii sa poata obtine informatii fiscale fiabile si masuri fiscale speciale la nivel national pentru a raspunde nevoilor lucratorilor mobili si transfrontalieri.
Comisia va prezenta o informare cu privire la progresele inregistrate in solutionarea problemelor fiscale transnationale in cadrul raportului privind cetatenia UE prevazut pentru anul 2013.
Informatii suplimentare aici.
Comentarii articol (0)