ACCES GRATUIT
CE cauta solutii pentru a reduce taxele pe mostenirile transfrontaliere
Comisia Europeana a propus, sedinta trecuta, cateva masuri de solutionare a problemelor legate de impozitarea mostenirilor din strainatate, informeaza un comunicat de presa al Executivului European. Astfel, cetatenii UE care mostenesc bunuri intr-o alta tara decat cea de resedinta ar putea sa nu mai fie nevoiti sa plateasca taxe catre mai multe state, care sa depaseasca valoarea bunurilor mostenite.
Articolul continuă mai jos
CE precizeaza ca exista cazuri in care valoarea totala a bunurilor mostenite in strainatate poate chiar sa echivaleze cu valoarea taxei datorate sau chiar sa o depaseasca, deoarece mai multe state membre pot revendica drepturi de impozitare asupra aceleiasi mosteniri sau pot aplica in cazul mostenirilor din strainatate o taxa mai mare decat cea pe care ar aplica-o pentru succesiunile din tara.
Prin intermediul unei comunicari, al unei recomandari si al unui document de lucru,
Comisia analizeaza problemele existente si prezinta solutii legate de impozitarea succesiunilor transfrontaliere in UE.
„Povara taxei de succesiune transfrontaliera poate fi prea grea pentru cetateni, din cauza discriminarii si a dublei impuneri. Mici modificari ale dispozitiilor statelor membre, in sensul realizarii unei mai mari coerente la nivelul legislatiilor, ar putea aduce beneficii reale pentru sute de mii de oameni din toata Europa. Acesta este dezideratul nostrum”, spune Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda.
In prezent, una dintre problemele cu care se confrunta statele europene se refera la
dubla sau multipla impunere, in care mai mult de un stat membru isi revendica dreptul de a percepe taxe pentru aceeasi mostenire. In acest sens, CE nu propune armonizarea normelor statelor membre referitoare la taxele de succesiune, ci recomanda o aplicare mai ampla si mai flexibila a facilitatilor fiscale nationale.
“Recomandarea CE expune o serie de modalitati prin care statele membre ar putea imbunatati masurile nationale existente pentru a se asigura ca scutirile fiscale de la dubla impunere sunt adecvate, prezentand
solutii pentru situatiile in care mai multe state membre au drepturi de impozitare. Comisia invita statele membre sa introduca solutii adecvate in legislatia sau in practicile lor administrative nationale”, se arata in comunicatul de presa al CE.
Totodata, potrivit CE, o problema cu care se confrunta cetatenii in cazul unei succesiuni transfrontaliere este
discriminarea. Unele state membre aplica o cota de impozitare mai ridicata daca masa succesorala, persoana decedata si/sau mostenitorul nu se afla pe teritoriul lor. Documentul CE stabileste principiile care trebuie sa guverneze impozitarea nediscriminatorie a succesiunilor si donatiilor, utilizand jurisprudenta pentru a le ilustra. Astfel, statele membre vor putea sa isi alinieze dispozitiile la legislatia UE, iar cetatenii UE vor fi mai bine informati cu privire la normele pe care statele membre trebuie sa le respecte.
Mai multe informatii aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)