In februarie 2009 am fost informata de un notar din Franta ca sunt inclusa in testamentul unui francez (prieten de familie decedat in oct 2008) cu o suma de bani. M-a informat ca din aceasta suma 60% mi se va retine ca impozit pe succesiune. Tot atunci m-a informat ca nu s-a incheiat succesiunea parintilor prietenului decedat, abia dupa aceea se va opera succesiunea in care sunt inclusa si am furnizat o serie de date personale pentru dosar. Mentionez ca fratii au fost exclusi in mod expres din testamentul prietenului francez, litigiul in succesiunea parintilor existand inca din timpul vietii acestuia.
De atunci nu s-a mai intamplat nimic, nu mai am nici o informatie.
In aceste conditii de tergiversare, cum imi recomandati sa procedez mai departe?
Exista un termen de prescriere? De ce nu-mi primesc partea cuvenita si ei (familia) sa-si vada de litigiu?
Suma cuvenita va fi impozitata si in Romania? 60% mi se pare foarte mult.
Multumesc anticipat!
Da, ar trebui sa delegati un avocat din Franta sa se informeze despre problema dvs.
Nu cred totusi ca impozitul poate fi atat de mare...
Din cate am inteles de pe forum in Franta nu exista un forum ca acesta cu avocati...dar incercati sa cautati si poate ne dati si un link daca gasiti.;)
Speram sa gasesc in tara cunoscatori ai legislatiei europene.
De pe net m-am lamurit oarecum cu privire la taxele de succesiune in tarile europene: Franta, Germania, Olanda practica taxe diferentiate in f. de gradul de
rudenie, m-am lamurit cu principiul lex loci, am vazut conventiile fiscale ale Frantei cu alte tari si am vazut ca legislatia franceza nu este conforma cu dreptul european, cu recomandarile Curtii de justitie a Uniunii Europene cu privire la dubla impozitare in situatia transferului de bunuri mobile si imobile in afara tarii.
Multumesc, voi cauta acolo.
Nu este vorba de legislatia europeana,ci de dreptul francez intern.
Este o mare diferenta...
Puteti incerca sa contactati un avocat francez care este inscris in Baroul Bucuresti, spre exemplu.
Este normal ca acesta sa isi cunoasca propria legislatie interna in timp ce noi nu suntem direct interesati deoarece aveam destul de lucru cu dreptul intern romanesc.
Taxele din Romania nu constituie drept european, ci drept intern.
Multumesc, e o buna sugestie sa caut un avocat francez in Baroul Bucuresti.
Taxele din fiecare tara constituie drept intern, de acord. Vedeti pe net cazul unui german in situatie similara: a mostenit in Franta o avere mobiliara. Conform dreptului intern francez trebuia sa plateasca o taxa de 60% si conform dreptului intern german trebuia sa plateasca o taxa de 25%. Cu ce mai ramanea? Unde mai este dreptul european de proprietate si alte drepturi invocate scriptic bla, bla, bla...
S-a prezentat la curtea europeana si a castigat. Asa am ajuns sa citesc in limba romana recomandarile date de curtea de justitie a UE catre toate tarile membre cu privire la dubla impozitare...
De aceea, zic eu, dreptul intern nu mai este ceva independent, el trebuie armonizat cu cel european. Si sunt situatii in care cel european primeaza in ciuda principiului lex loci.
Dar eu nu sunt specialist in domeniu si ma abtin de la alte aprecieri caci s-ar putea sa gresesc.
Multumesc inca o data de recomandare.
Alte discuții în legătură
Tripla cetatenie
lorica3
Buna ziua,
am o intrebare:este posibila tripla cetatenie in Germania, adica cetatenie romana, franceza si germana?toate cele trei tari sint membre ale uniunii ... (vezi toată discuția)