avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - legile carei tari?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - legile carei tari?

Buna ziua!
Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, pentru a se face succesiunea? Persoana are dubla cetatenie.
Va multumesc foarte mult!
Legea aplicabila mostenirii este legea tarii unde defunctul a avut resedinta obisnuita. Art 2633 NCC. Defunctul ar fi putut da si o aleaga daca lasa testament. Insa daca are bunuri in rRomania si mostenirea s a dezbatut in alt stat membru, pt bunurile in Romania trebuie dezbatuta si aici, numai ca aveti nevoie de Certificatul de mostenitor din Tara respectiva .
Multumesc frumos pentru raspuns! In cazul de fata nu exista testament. Exista mostenitori firesti, sotia si copilul. Amandoi traiesc in tara membru. Si totusi ma intreb daca mostenirea trebuie dezbatuta oricum si in Romania, atunci care legi sunt valabile, in cazul in care legea nu este identica in ambele state?
Mostenirea se va face conform legii din tara unde defunctul a avut resedinta permanenta. Urmand ca pentru bunurile din Romania sa se elibereze certificat de mostenitor de catre un notar roman in baza mostenirii facute in tara respectiva.
Mii de multumiri!
Mie personal mi se pare o neconcordanta intre art. 2633 si art. 954 (3). Conform acestuia din urma, mostenirea se poate dezbate si in tara, la un notar public in circumscriptia caruia defunctul avea cel putin un bun imobil. Daca nu poseda astfel de bunuri, atunci are competenta notarul in circumscriptia caruia exista bunuri mobile. In caz ca defunctul nu poseda niciun bun situat in Romania, atunci mostenirea se poate dezbate la notarul public cel dintai sesizat.

Alte discuții în legătură

Succesiune - cum sa procedez in acest caz? Antoba Antoba Buna ziua, Tatal meu a decedat in februarie anul acesta. Era plecat definitiv din tara in 1976 si stabilit actualmente in SUA cu cetatenie americana. In ... (vezi toată discuția)
Succesiune minori fara cetatenie romana gabzol gabzol Buna ziua, Cumnata mea traieste in Ungaria avand 2 fete gemene de 14 ani, cumnatul a decedat in urma cu 3 ani, avand ultimul domiciliu in Budapesta. ... (vezi toată discuția)
Mostenire Haan D. Aniko Haan D. Aniko Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)