avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - cum sa procedez in acest caz?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - cum sa procedez in acest caz?

Buna ziua,
Tatal meu a decedat in februarie anul acesta. Era plecat definitiv din tara in 1976 si stabilit actualmente in SUA cu cetatenie americana. In Romania masa succesorala este constituita din o casa la Craiova (care a apartinut mamei defunctului, el fiind unicul mostenitor...exista certificatul de mostenitor), iar ca mostenitori suntem eu in calitate de fiica, de cetatemie romana dar cu domiciliul actualmente in Italia, alti 2 fii cu cetatenie americana si sotia defunctului de cetatenie americana.
Am imputernicit o persoana din Craiova sa se ocupe de succesiune dar fara rezultat pana in prezent. O problema este cetatenia defunctului intrucat nu avem nici un act din care sa rezulte ca este inca cetatean roman. Toti mostenitori suntem de acord ca succesiunea sa se faca in conformitate cu legea romaneasca. Am semnat toti o declaratie in acest sens.
Prima intrebare este daca se poate face succesiunea dupa legea romaneasca si cum trebuie sa procedam...este de ajuns declaratia pe care am facut-o sau trebuie un act doveditor? Daca trebuie acest act, cui trebuie sa ne adresam?
A doua intrebare este: in cazul in care defunctul nu mai era cetatean roman, succesiunea de poate face dupa legea romaneasca sau trebuie sa se faca dupa legea americana? Cum trebuie sa procedam?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Antoba , utilizator 18:55, 10 Decembrie 2013
Dacă defunctul nu a făcut alegerea legii aplicabile succesiunii sale conform art.2634 (alegere pe care o putea face printr-un testament), atunci sunt aplicabile prevederile art.2633 NCC:

Art. 2.633. - Moștenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morții, reședința obișnuită.

Legea aplicabilă moştenirii (fie cea aleasă, dacă e cazul, fie cea stabilită de art.2633), îşi găseşte aplicare în domeniile enumerate cu titlu exemplificativ (îndeosebi, cum spune codul) de art.2636 NCC:

Art. 2.636. -
(1) Legea aplicabilă moștenirii stabilește îndeosebi:
a) momentul și locul deschiderii moștenirii;
b) persoanele cu vocație de a moșteni;
c) calitățile cerute pentru a moșteni;
d) exercitarea posesiei asupra bunurilor rămase de la defunct;
e) condițiile și efectele opțiunii succesorale;
f) întinderea obligației moștenitorilor de a suporta pasivul;
g) condițiile de fond ale testamentului, modificarea și revocarea unei dispoziții testamentare, precum și incapacitățile speciale de a dispune sau de a primi prin testament;
h) partajul succesoral
(2) În cazul în care, conform legii aplicabile moștenirii, succesiunea este vacantă, bunurile situate sau, după caz, aflate pe teritoriul României sunt preluate de statul român în temeiul dispozițiilor legii române privitoare la atribuirea bunurilor unei succesiuni vacante.


Va multumesc.
Stiti cumva carui organism trebuie sa ma adresez pentru a-mi elibera un document referitor la cetatenia defunctului?
Nu interesează cetăţenia, ci, aşa cum spune legea, reşedinţa obişnuită la data decesului.

Oricum, dovada cetăţeniei o puteţi face cu paşaportul american al defunctului sau cu actul de deces din care să rezulte cetăţenia la acea dată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc si revin cu o alta intrebare referitoare la aceasta succesiune. Notarul ar spune ca in conformitate cu art.44 din Constitutia Romaniei ar trebui sa existe un tratat mutual de recunoastere reciparoca a prorietatii in statul roman si cel american.
Eu citesc Constitutia si vad ca la alianiatul (2) se mentioneaza:
(
2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.


Inteleg ca prin mostenire legala se poate obtine proprietatea privata asupra terenurilor. Oricum nu se specifica nimic de imobile dar se refera la terenul pe care este imobilul.

Interpretez bine legea sau are dreptate notarul?

O alta intrebare este: daca succesiunea se face dupa legea statului american (in acest caz Illinois) taxele de mostenire trebuie platite statului american dupa legea americana (ma refer in acest caz la mine care sunt cetatean roman) sau taxele se platesc statului roman?

Va multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul ar spune, sau chiar a spus aşa ceva?

În cea de-a doua alternativă, înţeleg, din ceea ce îmi scrieţi, că respectivului notar îi place să citească. Îi place să se informeze, cu alte cuvinte. Din păcate, în opinia mea, nu ştie să-şi structureze lecturile. Citeşte de-a valma şi, ceea ce e mult mai rău, interpretează aiurea ceea ce citeşte.

Moştenitorii defunctului (defunct care are proprietăţi în România), cetăţeni americani, pot dobîndi dreptul de proprietate asupra terenurilor indiferent de tratatele care ar exista sau nu între România şi USA. Textul Constituţiei este cît se poate de clar în acest sens.

Taxele (atîtea cît sunt ele datorate) se achită statului în care se dezbate succesiunea. Procedura de dezbatere a succesiunii (fie la notar, fie în instanţă) este aceea stabilită de legea forului (legea română, în speţă). Doar legea care reglementează chestiunile prevăzute la articolul citat de mine mai sus este - sau poate fi, eventual - cea străină.

Alte discuții în legătură

Succesiune - legile carei tari? Sophiam Sophiam Buna ziua! Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire ciausu domnica ciausu domnica Buna ziua In vara acestui an a decedat in Romania un unchi al meu cetatean american . Acest unchi a obtinut in timp toate drepturile asupra casei parintesti ... (vezi toată discuția)
Mostenire Haan D. Aniko Haan D. Aniko Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)