Guvernul a aprobat, in aceasta seara, Scrisoarea suplimentara de intentie cu Fondul Monetar International si Memorandumul suplimentar de intelegere cu Comisia Europeana, astfel incat statul roman sa beneficieze de ce-a de aproximativ 2 miliarde de euro, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
„Aceste documente au rezultat in urma negocierilor purtate la sfarsitul lunii octombrie cu misiunea comuna a FMI, CE si Bancii Mondiale. In baza acestor documente, Romania va putea sa primeasca cea de-a saptea transa din imprumutul FMI, in valoare de 769 de milioane de DST (Drepturi Speciale de Tragere) si, respectiv, a patra transa din imprumutul acordat de Comisia Europeana in valoare de 1,2 miliarde de euro”, a declarat Ioana Muntean.
Astfel, in vederea accesarii transei de imprumut au fost agreate cu FMI o serie de
actiuni preliminare:
- Aprobarea de catre Parlament a bugetului convenit pentru 2011. In acest context, Guvernul a convenit cu organismele de finantare continuarea reducerii deficitului bugetar, stabilindu-se o tinta de 4,4% din PIB in 2011. De asemenea, s-a convenit ratificarea, de catre forul legislativ, a masurii de majorare a TVA de la 19% la 24%, ceea ce s-a si intamplat.
- Reducerea semnificativa a arieratelor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale, pana la sfarsitul anului.
- Aprobarea legislatiei privind salarizarea unitara in sectorul public
- Aprobarea legii de reforma a pensiilor
- Conlucrarea cu Parlamentul pentru amendarea Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit, astfel incat aceasta sa asigure transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor, sustinand, in acelasi timp, stabilitatea sistemului financiar, si asigurand conformitatea cu prevederile Directivei UE privind contractele de credit pentru consumatori.
De asemenea, declaratiilor purtatorului de cuvant, o parte dintre aceste actiuni preliminare au fost agreate si cu Comisia Europeana pentru eliberarea celei de-a patra transe, respectiv:
- Adoptarea bugetului pentru anul 2011, in conditiile unei tinte de deficit de 4,4% din PIB.
- Promulgarea legii salarizarii unitare si, in acest context, limitarea fondului de salarii in 2011 la 39 de miliarde de lei, excluzand plata contributiilor pentru militari in suma de 1,6 miliarde de lei, conform noii legi a pensiilor.
- Promulgarea legii revizuite a pensiilor
- Conlucrarea cu Parlamentul pentru amendarea Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit.
„In aceasta scrisoare de intentie
nu exista un numar prestabilit al disponibilizarilor din sectorul public, insa va fi continuata politica de angajare a unei persoane la 7 care pleaca din sistemul bugetar De asemenea, vor fi finalizate procedurile de restructurare si eficientizare deja incepute.” a mai precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Comentarii articol (3)