In perioada 24 ianuarie - 6 februarie, programul economic al Romaniei a fost evaluat de expertii Bancii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI), in cadrul Acordului Stand-By incheiat de Romania cu FMI. In functie de finalizarea acestei evaluari, va fi pusa la dispozitie Romaniei cea de a cincea transa in valoare de aproximativ 505 milioane euro, se arata intr-un comunicat de presa publicat de Fondul Monetar International luni.
Potrivit documentului, obiectivele principale ale programului economic al Romaniei sunt consolidarea cresterii economice si mentinerea stabilitatii macroeconomice si financiare, obiective considerate de catre membrii comisiei de evaluare ca fiind indeplinite pentru anul 2011.
"Programul se inscrie in continuare in calendar, iar autoritatile au inregistrat progrese notabile in implementarea politicilor din cadrul programului, avand in vedere conditiile externe dificile", se mai precizeaza in comunicat.
Reprezentantii FMI arata ca, pentru anul 2011, s-a revizuit in sus proiectia de crestere la aproximativ 2,5%, datorata unei bune recolte agricole. De asemenea, inflatia a scazut drastic si s-a incadrat in intervalul de inflatie tintit de Banca Nationala a Romaniei.
Expertii Fondului Monetar International au stabilit ca Romania a atins tinta de deficit pentru bugetul general consolidat de 4,4% din PIB (cash), iar Guvernul a reusit totodata sa plateasca o suma substantiala din arierate si facturi neplatite la sfarsitul anului.
"Estimarile initiale sugereaza ca autoritatile au atins si o tinta de deficit in termeni ESA (sistemul european de calcul), mult sub nivelul de 5% din PIB prevazut in program. Veniturile s-au situat la un nivel usor mai scazut decat cel anticipat, mai ales datorita granturilor de la UE ce au fost mai mici decat cele prevazute, aceasta diferenta fiind insa mai mult decat compensata de economii pe parte de cheltuieli", mai informeaza comunicatul publicat de FMI.
Ce se va intampla in 2012
Previziunile pentru anul 2012 depind de o imbunatatire a cererii pe plan intern si de o mai buna absorbtie a fondurilor europene, evaluatorii precizand ca sunt importante politicile macroeconomice prudente si accelerarea reformelor structurale in vederea asigurarii unei performante economice puternice si atragerii increderii pietelor.
"Avand in vedere mediul economic mai dificil din zona euro, prognoza este in scadere, iar inflatia probabil se va mentine in interiorul intervalului tintit. Deficitul contului curent este prognozat a se situa la nivelul de 4-4,5 din PIB", se mai arata in documentul de presa.
Potrivit comunicatului de presa, pentru anul 2012, Guvernul isi mentine angajamentul ferm de a reduce deficitul bugetului general consolidat pana sub nivelul de 3 la suta din PIB (in termenii sistemului european de calcul ESA).
"Reflectand nevoia de prudenta, autoritatile continua sa vizeze un deficit (cash) de 1,9 la suta din PIB, sau de 2,1 la suta din PIB daca se includ si cheltuielile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii. Atingerea acestor tinte fiscale ambitioase va necesita continuarea restrictiilor de cheltuieli", se mai precizeaza documentul de presa.
Aceasta a fost a patra evaluare oficiala a Acordului Stand-By cu FMI (care pune la dispozitie aproximativ 3,5 miliarde euro sub forma de asistenta financiara) si a doua evaluare intermediara a Programului cu CE (care pune la dispozitie 1,4 miliarde euro sub forma de asistenta financiara). In functie de finalizarea acestei evaluari de catre Board-ul Executiv al FMI, va fi pusa la dispozitie cea de a cincea transa in valoare de aproximativ 505 milioane euro.
Sedinta Board-ului a fost planificata pentru finele lunii martie.
Urmatoarea misiune de evaluare a programului este programata a avea loc la sfarsitul lunii aprilie sau la inceputul lunii mai 2012.
Comentarii articol (5)