Expertii Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI) au apreciat determinarea statului roman de a implementa masurile convenite in cadrul acordului de tip stand-by, arata un comunicat de presa al Executivului European. In continuare, reprezentantii celor doua institutii recomanda Romaniei reformarea sistemului de asistenta sociala si continuarea privatizarilor la companiile de stat.
In urma vizitei efectuate intre 26 iulie si 1 august pentru evaluarea trimestriala a programului economic al Romaniei, echipele FMI si CE au apreciat ca programul este in parametrii conveniti.
“Au fost indeplinite toate criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie. Autoritatile au implementat cu fermitate politicile prevazute in program. Pentru a se folosi in mod optim potentialul de crestere al Romaniei este esential sa se continue implementarea neabatuta a politicilor. Politicile sunt consolidate pentru a intari pozitia Romaniei astfel inca sa faca fata volatilitatii pietei financiare”, se arata in comunicatul de presa al CE.
Pentru 2011, este asteaptata in continuare o crestere reala a PIB de aproximativ 1,5%.
In acelasi timp, reprezentantii celor doua institutii subliniaza ca, desi contributia la crestere prin absorbtia fondurilor structurale UE se mentine scazuta, se anticipeaza o recolta buna si exporturile sunt in continuare puternice.
Pe de alta parte, pentru 2012, este asteptata o crestere cuprinsa intre 3,5% si 4% in functie de cresterea cererii interne inclusiv de mai buna absorbtie a fondurilor structurale UE.
De asemenea, se anticipeaza diminuarea inflatiei, dar se va mentine peste tinta de inflatie pe 2011 stabilita de BNR. Totodata, reprezentantii CE si FMI considera ca deficitul de cont curent va ramane la aproximativ 4,5% din PIB.
“Continua consolidare fiscala a imbunatatit credibilitatea Romaniei si a scazut costurile de finantare. In 2011, Romania se inscrie pe traiectoria de a indeplini tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB (in termeni cash) si de sub 5% din PIB in termeni de angajamente (ESA). In primul semestru, veniturile din TVA si accize au depasit proiectiile, dar veniturile nefiscale au fost dezamagitoare. Pe partea de cheltuieli, economiile au provenit mai ales din cheltuielile de capital sub nivelurile prognozate, inclusiv absorbtia fondurilor UE”, se mai precizeaza in comunicatul emis de Executivul European.
In acelasi timp, Guvernul isi mentine angajamentul de a reduce in 2012 deficitul Bugetului General Consolidat la sub 3% atat in termeni cash, cat si in termeni de angajamente (ESA). In acest sens, CE si FMI recomanda o mai buna colectare a veniturilor, optimizarea cheltuielilor, inclusiv o mai buna directionare a asistentei sociale catre categoriile sarace si vulnerabile ale societatii, controlul stringent al cheltuielilor si alte masuri vor fi esentiale pentru atingerea acestui obiectiv. De asemenea, intreprinderile de stat trebuie reformate pentru a deveni mai eficiente, pentru a sutine cresterea in loc sa o franeze. Aceste reforme includ vanzarea unor pachete majoritare sau minoritare de actiuni la unele companii si introducerea unui management privat profesionist.
Guvernul lucreaza si la diferite strategii de solutionare a arieratelor, strategii ce vor fi implementate de indata ce vor fi luate masuri eficiente de stopare a scurgerii de resurse si de asezare a intreprinderilor de stat pe o baza solida.
CE si FMI subliniaza ca sectorul bancar se mentine bine capitalizat si lichid. Insa, cresterea imprumuturilor neperformante a incetinit in ultimul trimestru, ajungand la finele lunii iunie la 13,4% din totalul imprumuturilor. In acelasi timp, in trimestrul doi, bancile au reluat activitatea de creditare a sectorului corporatist.
Urmatoarea evaluare a programului este programata pentru sfarsitul lunii octombrie/inceputul lunii noiembrie 2011.
Comentarii articol (0)