OUG nr. 131 / 2010 modifica si completeaza OUG nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.
Astfel, in noul act normativ plafonul de garantare a depozitelor bancare este majorat la echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, fata de 50.000 euro, cat era in ordonanta anterioara.
De asemenea, prin noua OUG se stabileste ca bancile vor plati cotizatia anuala la Fondul de garantare a depozitelor pana la data de 30 iunie a fiecarui an, si nu pana la 30 aprilie , cum era stabilit in forma anterioara a actului normativ.
Potrivit actului normativ, cotizatia anuala pe care bancile trebuie sa o plateasca Fondului se determina prin aplicarea unei cote procentuale asupra valorii pasivului negarantat al fiecarei institutii de credit - persoana juridica romana, iar cota procentuala se stabileste avandu-se in vedere necesarul optim de resurse financiare ale fondului special pentru despagubiri, precum si nivelul corespunzator de atins pentru fiecare an si nu poate depasi nivelul de 0,1%.
Cotizatiile platite de institutiile de credit sunt recunoscute drept cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal.
In situatia in care Banca Nationala a Romaniei, in baza fundamentarii Fondului, considera atins necesarul optim de resurse financiare acumulate la fondul special pentru despagubiri, aceasta poate decide suspendarea platii cotizatiilor anuale.
OUG nr. 131/2010 contine si un nou capitol referitor la constituirea, administrarea si utilizarea fondului special pentru despagubiri.
Fondul special pentru despagubiri, administrat de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, este constituit in vederea asigurarii resurselor financiare necesare platii despagubirilor pentru persoanele prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale.
El va fi alimentat din cotizatiile anuale ale institutiilor de credit la fondul special pentru despagubiri, cotizatiile suplimentare ale institutiilor de credit la fondul special pentru despagubiri, venituri din investirea sumelor acumulate la fondul special pentru despagubiri, precum si din imprumuturi de la institutii de credit, de la societati financiare si de la alte institutii, cu exceptia Bancii Nationale a Romaniei si imprumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.
Comentarii articol (2)