Guvernul a decis sa elimine din Legea farmaciei prevederea prin care puteau fi infiintate farmacii in gari, aerogari si centre comerciale, fara a se tine cont de criteriul demografic, potrivit unei OUG publicate in Monitorul Oficial.
OUG nr. 130/2010 pentru modificarea Legii farmaciei nr. 266/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 890, din 30 decembrie 2010.
Potrivit actului normativ, la articolul 12, alineatul (2), introdus in 2005, prin care se stabilea ca aerogarile, garile si centrele comerciale sunt exceptate de la criteriul demografic, a fost abrogat.
„Daca in 2005, prin aceasta exceptie, s-au infiintat 39 de farmacii, am ajuns in 2010 sa avem 728 de farmacii infiintate prin exceptie. Din punctul nostru de vedere, in mediul urban, in marea parte a localitatilor urbane, numarul de farmacii este suficient (...). Interesul nostru este sa se deschida farmacii in mediul rural, pentru ca acolo exista lipsa de unitati farmaceutice” a declarat ministrul Sanatatii,
Cseke Atilla, la finalul unei sedinte de guvern din 28 decembrie.
De asemenea, ordonanta prelungeste cu inca 2 ani aplicarea criteriului demografic pentru infiintarea de unitati farmaceutice in mediul urban.
Astfel, pana la 31 decembrie 2012, nu se vor putea deschide mai mult de o farmacie la 4000 de locuitori in Bucuresti, o farmacie la 3500 de locuitori in municipiile resedinta de judet si o farmacie la 3000 de locuitori in celelalte orase. Scopul acestor masuri este, potrivit ministrului de resort, incurajarea infiintarii de farmacii in mediul rural.
„In cazul in care nu am continua cu acest criteriu demografic, efectul ar fi mutarea unui numar semnificativ de farmacii din mediul rural in mediul urban - este experienta altor state care au incercat aceasta metoda de renuntare la criteriul demografic”, a explicat Ministrul Sanatatii, la finalul lunii decembrie.
Ministrul Cseke Attila a mai aratat atunci ca numarul farmaciilor din Romania, raportat la numarul de locuitori deserviti depaseºte media europeana, insa in defavoarea mediului rural: „Daca media europeana este de o farmacie la 3.400 de locuitori, in Romania aceasta medie este de o farmacie la 3.100 de locuitori. Practic, noi avem mai multe farmacii decat media europeana pe locuitor. Din pacate, in impartirea pe mediu urban si mediu rural, defavorizat este mediul rural”.
Comentarii articol (2)