Beneficiind de finantare UE in valoare de 2,7 milioane de euro, mai multi cercetatori din Republica Ceha, Germania, Portugalia, Spania si Suedia au dezvoltat o solutie care le permite persoanelor in varsta si celor cu handicap sa controleze mai usor diversele aparate si servicii electronice din casa, utilizand telefonul mobil sau alte dispozitive. Proiectul „12HOME” a creat o interfata de telecomanda universala personalizata si simplificata, bazata pe standardele deschise existente si evolutive.
Aceasta interfata poate fi integrata intr-o telecomanda universala, intr-un telefon mobil, intr-un computer sau in alte dispozitive si poate fi utilizata, de exemplu, pentru a porni si a programa masinile de spalat, dispozitivele de iluminat, incalzirea, aerul conditionat, televizoarele, DVD playerele/recorderele si alte aparate de uz casnic. Aceasta tehnologie poate fi utilizata si in afara locuintei.
Valorificarea tehnologiilor din domeniul informational si al comunicatiilor cu scopul de a asigura persoanelor in varsta, persoanelor cu deficiente de vedere sau persoanelor cu dizabilitati cognitive o existenta demna si de inalta calitate, reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Agendei digitale pentru Europa, adoptata de Comisia Europeana in mai 2010.
Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene si responsabila cu agenda digitala, a declarat: „Ma bucura faptul ca proiecte finantate de UE, precum 12HOME, valorifica tehnologiile din domeniul informational pentru a simplifica viata tuturor cetatenilor UE, inclusiv a persoanelor in varsta, a celor cu dizabilitati si a persoanelor cu deficiente de vedere.”
Pe masura ce vanzarile de televizoare, de DVD playere si de alte aparate de uz casnic cresc, interfetele de operare ale acestora sunt tot mai adesea concepute pentru a fi utilizate de consumatori experti in tehnologiile digitale moderne. Prin urmare, multe persoane intampina dificultati in utilizarea acestor tehnologii la domiciliu. Daca aceasta problema nu va fi solutionata, persoanelor respective le va fi tot mai greu sa participe la societatea digitala si sa se bucure pe deplin de beneficiile acesteia.
Mai multi cercetatori din cadrul unor universitati, institute si societati din Republica Ceha, Germania, Portugalia, Spania si Suedia au adaptat tehnologiile de acces, precum telecomenzile, la nevoile persoanelor cu deficiente de vedere, ale persoanelor cu dizabilitati cognitive, ale pacientilor suferind de Alzheimer si ale persoanelor in varsta. De exemplu, aceasta tehnologie adaptata confera mai multa independenta persoanelor cu dizabilitati cognitive, facilitandu-le efectuarea unor actiuni precum schimbarea canalelor TV sau crearea de memento-uri referitoare la activitatile cotidiene, inclusiv atunci cand calatoresc sau cand isi viziteaza familia. Pentru persoanele cu deficiente de vedere, meniurile vizuale sunt inlocuite cu o interfata vocala.
Dezvoltand si aplicand standardul deschis ISO pentru console la distanta universale combinat cu instructiuni personalizate, proiectul 12HOME propune o solutie de interfata utilizator personalizata si coerenta, care permite operarea si, totodata, controlarea diferitelor dispozitive si servicii precum incalzirea, aerul conditionat si ventilatia, aparatele de gatit, masinile de spalat rufe, masinile de spalat vase si dispozitivele de iluminat.
Tehnologia 12HOME a fost testata in centre de zi si in locuinte din 4 zone pilot din Republica Ceha, Germania, Spania si Suedia si este deja utilizata de peste 100 de organizatii si societati din Europa.
Alte aplicatii ale acestei tehnologii sunt utilizate si in cadrul unui alt proiect finantat de UE, proiectul BrainAble, care sprijina de asemenea persoanele cu handicap, ameliorandu-le interactiunile directe si indirecte cu diverse dispozitive cu ajutorul unor senzori cerebrali care pot cuantifica emotii precum plictiseala, confuzia cerebrala, frustrarea sau excesul de informatie.
Tehnologia
12HOME este utilizata si pentru economisirea energiei, in cadrul unor proiecte precum Smart Energy for All (SEFA). Incurajand sustenabilitatea, SEFA urmareste reducerea consumului de energie in randul societatilor si al cetatenilor cu ajutorul unei console centrale care permite monitorizarea si controlarea centralizata a tuturor aspectelor legate de consumul de energie si de apa.
Proiectul 12HOME a beneficiat de o finantare in valoare de 2,7 milioane de euro in cadrul celui de-al Șaselea program-cadru de cercetare al Uniunii Europene.
Comentarii articol (3)