avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... card de sanatate european
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

card de sanatate european

As vrea sa imi aduc mama si un frate in Spania pentru o perioada de aprox.3 luni.Mama e pensionara iar fratele are 40 de ani si este handicapat.Aici la medic mi-au spus ca ei pot veni din Romania cu card european de sanatate.Eu nu stiu despre ce e vorba, daca e o asigurare care se face la medicul de familie si ce acopera(urgente, perioada...).Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters145137 , utilizator 15:05, 8 Octombrie 2010
CARDUL EUROPEAN DE ASIGURÃRI DE SÃNÃTATE

CERTIFICATUL PROVIZORIU DE ÎNLOCUIRE A CARDULUI EUROPEAN DE ASIGURÃRI SOCIALE DE SÃNÃTATE



Documentul care conferă titularului asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene (urgenţe medicale). Serviciile medicale se acordă în conformitate cu legislaţia statului membru UE în care se deplasează titularul cardului.

Persoanele care călătoresc în Europa pentru a urma un tratament în altă ţară decât ţara în care sunt asigurate nu sunt acoperite de card.

Cardul european se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată (certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii). Persoanele luate în evidenţă la Casa OPSNAJ sau MTCT se vor adresa casei de asigurări de sănătate din judeţul în care îşi au domiciliul. Perioada de valabilitate a cardului european este de 6 luni de la data emiterii.

Cardul european se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

De asemenea este valabil şi în ţările Zonei Economice Europene: Norvegia, Liechtenstein, Islanda, precum şi în Elveţia.



Alte informaţii:

www.ceass.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cardul de sanatate european jhonyboxing jhonyboxing Buna ziua! Am deschis acest nou subiect in speranta ca mi se va raspunde la intrebarile mele.-In primul rand,mi se pare normal sa explic prima data ... (vezi toată discuția)
Cardul european de asigurare medicala theosia theosia buna ziua Eu si sotul meu nu suntem angajati cu carte de munca deci nu platim asig medicale. Vrem impreuna cu copilul de 4 ani sa plecam in uk .M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Card european de sanatate laurenmay laurenmay Am o intrebare legata de cadrul legislativ ce sta la baza acordarii cardurilor europene de sanatate, atat din perspectiva romaneaca cat si europeana. Anume, ... (vezi toată discuția)