Buna ziua!
Inteleg ca persoana care solicita cardul trebuie sa fie asigurata, iar valabilitatea cardului este un an.
Aici aveti legislatia la zi
[ link extern ]
Articolul 326
În întelesul prezentului titlu, termenii și notiunile folosite au urmatoarea semnificatie:
a) card european de asigurari sociale de sanatate, denumit în continuare card european - documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al UE;
Articolul 328
(1) Cardul european se elibereaza asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care acesta este asigurat. De la 1 ianuarie 2008 costul cardului european se suporta din fond.
(2) Emiterea cardului european poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate numai în situatia în care persoana care îl solicita nu face dovada calitatii de asigurat în sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.
(3) Emiterea cardului european se face numai prin intermediul sistemului informatic unic national care gestioneaza aplicarea regulamentelor UE privind drepturile asiguratilor aflati in sedere temporara intr-un stat membru al UE.
(4) Asiguratul care solicita inlocuirea cardului european in interiorul perioadei de valabilitate stabilite prin reglementarile UE va putea beneficia, contra cost, de un alt card a carui perioada de valabilitate nu va putea depasi perioada de valabilitate a cardului initial.
(5) Datele solicitate de casele de asigurari de sanatate emitente ale cardului european, precum si de alte institutii care manipuleaza aceste informatii se supun legislatiei referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.
(6) In cazul in care circumstante exceptionale impiedica eliberarea cardului european, casa de asigurari de sanatate va elibera un certificat inlocuitor provizoriu cu o perioada de valabilitate stabilita conform art. 330. Modelul certificatului provizoriu se aproba prin ordin al presedintelui CNAS**).
Articolul 329
Cardul european se elibereaza numai in situatia deplasarii asiguratului pentru sedere temporara intr-un stat membru al UE. In cazul unor circumstante exceptionale, care impiedica punerea cardului la dispozitia persoanei asigurate, casa de asigurari de sanatate elibereaza certificatul provizoriu de inlocuire a cardului european. Cardul european si certificatul de inlocuire a acestuia deschid dreptul titularului la aceleasi servicii medicale.
Articolul 330
Perioada de valabilitate a cardului european este de 1 an de la data emiterii.
Articolul 331
(1) Cardul european poate fi utilizat de catre asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din România numai pe teritoriul statelor membre ale UE.
(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) cardul european nu produce efecte pe teritoriul României si nu creeaza nicio obligatie pentru furnizorii de servicii medicale din România.
Articolul 332
(1) Furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala necesara titularilor cardului european emis de unul dintre statele membre ale UE, in perioada de valabilitate a cardului si in aceleasi conditii ca pentru persoanele asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din România, urmând a evidentia si raporta distinct caselor de asigurari sociale de sanatate serviciile medicale acordate pentru aceasta categorie de persoane.
(2) Casele de asigurari de sanatate au obligatia de a recunoaste cardurile emise de statele membre ale UE.
Articolul 333
(1) Cardul european confera dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE.
(2) Cheltuielile ocazionate de asistenta medicala prevazuta la alin. (1) vor fi rambursate de casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului, prin CNAS.
(3) Asistenta medicala prevazuta la alin. (1) nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.
(4) Persoanele asigurate in unul dintre statele membre ale UE, posesoare ale unui card european, vor fi tratate in România in acelasi mod cu asiguratii români.
(5) In bugetul CNAS vor fi alocate sume distincte pentru operatiunile de rambursare prevazute la alin. (2).
Articolul 334
Cardul european se emite individual pentru fiecare asigurat care il solicita.
Articolul 335
Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al UE in vederea beneficierii de tratament medical.