avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Victima a unui accident-asigurari medicale in UE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Victima a unui accident-asigurari medicale in UE

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt angajat la o firma din Suedia cu contract permanent de munca unde platesc toate taxele si impozitele conform legislatiei suedeze. In luna februarie a.c. , aflindu-ma in concediu de odihna am suferit un accident rutier cu urmari grave pina in prezent nefiind capabil sa imi reiau activitatea.
Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de asigurarea medicala in tara, de la CAS dindu-mi-se un raspuns ambiguu justificindu-se ca nu au avut un astfel de caz.
Ce taxe si impozite trebuie sa platesc aici, in tara?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 19:17, 5 Iunie 2009
ART. 319
In intelesul prezentului titlu, termenii si notiunile folosite au urmatoarea semnificatie:
a) card european de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare card european - documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene;
b) card national de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare card national - documentul care dovedeste ca titularul acestuia este asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania;
c) case de asigurari de sanatate - casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti;
d) asigurat - persoana asigurata conform legislatiei in vigoare in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania;
e) sedere temporara - deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp necesara deplasarii, dar nu mai mult de 6 luni.

ART. 325
(1) Furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala necesara titularilor cardului european emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, in perioada de valabilitate a cardului si in aceleasi conditii ca pentru persoanele asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, urmand a evidentia si raporta distinct caselor de asigurari sociale de sanatate serviciile medicale acordate pentru aceasta categorie de persoane.
(2) Casele de asigurari de sanatate au obligatia de a recunoaste cardurile emise de statele membre ale Uniunii Europene.

ART. 326
(1) Cardul european confera dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.
(2) Cheltuielile ocazionate de asistenta medicala prevazuta la alin. (1) vor fi rambursate de casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
(3) Asistenta medicala prevazuta la alin. (1) nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.
(4) Persoanele asigurate in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, posesoare ale unui card european, vor fi tratate in Romania in acelasi mod cu asiguratii romani.
(5) In bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor fi alocate sume distincte pentru operatiunile de rambursare prevazute la alin. (2).


Daca ati venit din Suedia asigurat medical, adica Card European, atunci conform art. 326 (4) Persoanele asigurate in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, posesoare ale unui card european, vor fi tratate in Romania in acelasi mod cu asiguratii romani. Mai sus am redat articole din lege, lecturati cu mare atentie, aveti dreptul la asigurare medicala pe teritoriul U.E. deci si Romania.
Mult succes.

Cine a fost vinovat de producerea accidentului in urma caruia ati suferit vatamari grave?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card european de sanatate laurenmay laurenmay Am o intrebare legata de cadrul legislativ ce sta la baza acordarii cardurilor europene de sanatate, atat din perspectiva romaneaca cat si europeana. Anume, ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala bodo gabriella bodo gabriella dorim sa ne interesam cam la cat s-ar ridica o asigurare medicala pt 2 adulti care urmeaza sa se deplaseze pt munca in UK pt un an de zile. Si in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate european capsunar capsunar As vrea sa imi aduc mama si un frate in Spania pentru o perioada de aprox.3 luni.Mama e pensionara iar fratele are 40 de ani si este handicapat.Aici la medic ... (vezi toată discuția)