Iatã de ce, spre exemplu, se considerã ca limitãrile temporale impuse prin clauza de neconcurenþã nu pot fi la fel de mari ca în cazul unor industrii tradiþionale.
Pe de altã parte, datoritã utilizãrii extensive ºi intensive a internetului, companiile IT pot avea succes în impunerea unor limitãri geografice mai mari decât companii din alte domenii ale economiei. Clauzele tipice de neconcurenþã cuprind de regulã aria geograficã îin care angajatorul îºi conduce afacerea (cu menþiunea cã aceasta nu trebuie sã fie totuºi prea extinsã). În cazul industriei IT angajatorul poate avea în vedere o arie geografica mai mare, practica judiciarã internaþionalã considerând rezonabilã o astfel de limitare.
În cazul activitãþilor pe care salariatul le poate desfãºura pentru un terþ ºi pe care angajatorul doreºte sã le interzicã salariatului, se vor respecta aceleaºi principii în ceea ce priveºte caracterul concurenþial al acestora, aºa cum vor fi prezentate mai jos.
Recomandãri
Un angajator care doreºte sã foloseascã clauza de neconcurenþã, trebuie sã aibã îin vedere urmãtoarele aspecte :
- clauza impusã sã se încadreze în prevederile legii
- sã existe un interes legitim din partea angajatorului pentru protejarea afacerii
- clauza impusã sã fie rezonabilã - caracterul rezonabil al clauzei este determinat în instanþã luându-se în considerare situaþia particularã. Instanþa acordã atenþie urmãatoarelor elemente:
- durata neconcurenþei
- tipul activitãþilor interzise
- aria geograficã
- clauza de neconcurenþã are mai multe ºanse sã fie acceptatã dacã aria geograficã este mai micã, durata este mai scurtã si tipul activitãþii strict determinat
compensaþia acordatã salariatului sã fie suficient de mare.
Concluzii
Având în vedere particularitãþile fiecãrui post, nu este recomandabil ca angajatorii sã utilizeze un model standard al clauzei de neconcurenþã. Limitãrile impuse printr-un model nu se pot aplica în mod egal tuturor angajaþilor. Riscul este ca angajatul sã nu respecte clauza deoarece este nerezonabilã ºi poate fi uºor anulatã în instanþã.
Existenþa unei clauze de neconcurenþã încheiate cu fostul angajator poate crea prejudicii ºi noului angajator, daca luãm în considerare faptul cã acesta din urmã ar putea fi limitat în a folosi anumite rezultate ale muncii angajatului sãu.
Definiþie
Potrivit art. 21 din Codul muncii, clauza de neconcurenþã îl obligã pe salariat sã nu presteze, în interesul propriu sau al unui terþ, o activitate care se aflã în concurenþã cu cea prestatã la angajatorul sãu ori sã nu presteze o activitate în favoarea unui terþ care se aflã în relaþii de concurenþã cu angajatorul sãu ºi îl obligã pe angajator sã îi plãteascã salariatului o indemnizaþie lunarã.
Clauza de neconcurenþã trebuie sã respecte principiul statuat prin art. 41 din Constituþia României conform cãruia dreptul la muncã nu poate fi îngrãdit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaþiei, precum ºi a locului de muncã este liberã.
Condiþiile de valabilitate
Clauza de neconcurenþã îºi produce efectele dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiþii:
- sã fie expres prevazutã în contractul individual de muncã
- sã fie precizate expres activitãþile interzise salariatului. Pentru valabilitatea clauzei nu este suficientã numai enumerarea angajatorilor la care salariatul poate fi angajat fie prin cumul de funcþii (pe durata executãrii contractului) fie ulterior incetãrii contractului individual de muncã, ci trebuie precizate expres ºi activitãþile interzise salariatului. În precizarea acestor activitãþti va fi avut în vedere caracterul concurenþial al acestora prin raportare la obiectul de activitate al angajatorului. Spre exemplu, în cazul unui director de vanzãri angajat într-o companie producãtoare de soft de gestiune îi poate fi interzis sã presteze activitatea de vânzare a altor soft-uri de gestiune concurente. Stipularea activitãþilor prohibite salariatului nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitãrii profesiei acestuia sau a specializãrii pe care o deþine. Luând acelaºi exemplu cu directorul de vânzãri, nu i se poate interzice acestuia sã nu mai desfãºoare activitate de vânzãri la modul general, sau sã nu mai vândã nici un fel de aplicaþie soft.
- sã nu fie stabilitã pe durata perioadei de probã. Aceasta nu înseamnã însã cã nu poate fi introdusã în contractul individual de munca chiar de la încheierea acestuia, urmând sã-ºi producã efectele dupã încetarea perioadei de probã.
- sã fie prevãzut cuantumul indemnizaþiei datorate de angajator în schimbul acceptãrii clauzei de neconcurenþã. Nivelul minim cerut de lege este de 25% din salariu, cuantumul concret fiind stabilit prin negocierea dintre pãrþi. Raportarea cuantumului minim al indemnizaþiei nu înseamnã cã aceasta poate fi consideratã ca inclusã în salariu. În cazul în care pãrþile au prevãzut o duratã a clauzei mai mare decât durata contractului individual de muncã, nimic nu le impiedicã sã prevadã o anumitã indemnizaþie ºi pentru perioada de timp dupã îincetarea contractului în care clauza îºi produce încã efectele.
- clauza de neconcurenþã nu este limitatã geografic. O astfel de limitare este posibilã cu luarea în considerare a prevederii potrivit cãreia clauza de neconcurenþã nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitãrii profesiei salariatului sau a specializãrii pe care o deþine.
#PAGEBREAK
Efectele clauzei de neconcurenþã
Odatã îndeplinite condiþiile de valabilitate, clauza de neconcurenþã are ca efect:
- obligaþia salariatului de a nu presta, în interesul propriu sau al unui terþ, o activitate care se aflã în concurenþã cu cea prestatã la angajatorul sãu
- obligaþia salariatului de a nu presta o activitate în favoarea unui terþ care se aflã în relaþii de concurenþã cu angajatorul sãu
Nu se interzice salariatului sã presteze orice activitate, ci numai o activitate care se aflã în concurenþã cu cea prestatã la angajator. De asemenea, nu se interzice salariatului sã presteze orice activitate la orice angajator, ci numai la angajatorii aflaþi în relaþii de concurenþã cu angajatorul sãu.
Durata clauzei de neconcurenþã
Regula este cã la încetarea contractului individual de muncã înceteaza ºi clauza de neconcurenþã..
Prin excepþie, clauza de neconcurenþã îºi poate produce efectele ºi dupã încetarea contractului individual de muncã, pentru o perioadã de maximum 6 luni, în cazul funcþiilor de execuþie, ºi de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat funcþii de conducere, dacã o astfel de perioadã a fost convenitã expres prin contractul individual de muncã. Atenþie însã, în literatura de specialitate s-a statuat faptul cã existenþa ulterioarã a clauzei de neconcurenþã este valabilã doar dacã clauza a existat ºi înaintea incetãrii contractului. Prin urmare nu se admite formularea unei clauze de neconcurenþã întemeiatã pe Codul muncii, ulterior incetãrii contractului individual de muncã.
Indiferent de convenþia dintre pãrþi cu privire la existenþa clauzei de neconcurenþã ºi dupã încetarea contractului individual de muncã, aceasta nu-ºi mai produce efectele în cazurile în care încetarea contractului individual de muncã s-a produs de drept (art. 56 Codul muncii) ori a intervenit din iniþiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului (art. 61 lit. c si d, art. 65 alin. 1).
Rãspunderea pãrþilor
Legea prevede sancþiuni numai în cazul nerespectãrii clauzei de cãtre salariat, situaþia inversã nefiind reglementatã de Codul Muncii. Astfel, în cazul nerespectãrii cu vinovãþie, a clauzei de neconcurenþã salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaþiei ºi, dupã caz, la daune-interese corespunzãtoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului. Daunele interese reprezintã pentru creditor un echivalent în bani destinat sã acopere prejudiciul suferit ca urmare a neexecutãrii, executãrii cu întârziere sau executãrii necorespunzãtoare a contractului de cãtre debitorul aflat în culpã. Evaluarea prejudiciului se face de cãtre instanþa judecãtoreascã.
Dovada prejudiciului suferit ca urmare a nerespectãrii clauzei de cãtre salariat ºi implicit cuantumul daunelor-interese aparþine angajatorului. Dacã proba nu poate fi facutã, angajatorul nu va putea solicita decât restituirea indemnizaþiei.
În cazul în care angajatorul nu-ºi respectã obligaþia de a plãti întocmai ºi la timp indemnizaþia datoratã salariatului, acesta are posibilitatea de a se adresa Inspecþiei Muncii sau instanþei judecãtoreºti.
În privinþa valabilitãþii clauzei ºi a întinderii efectelor acesteia, instanþa, la sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de muncã, poate anula total sau parþial clauza, diminuând efectele acesteia.
Exemplu 1
[numele angajatului] se obligã sã nu presteze în interesul propriu sãu al unui terþ, urmãtoarele activitãþi [se enumerã activitãþile]* pe durata [se precizeazã durata clauzei]** în zona [se precizeazã zona geograficã]***
[numele angajatorului] se obligã sã plãteascã angajatului o indemnizaþie lunarã în cuantum de [se precizeazã cuantumul exact]****. Indemnizaþia se plãteºte o datã cu celelalte drepturi salariale lunare.
Pentru nerespectarea obligaþiei de neconcurenþã, angajatul va restitui integral indemnizaþia primitã. Dacã se dovedeºte de cãtre instanþa ca angajatul a încãlcat cu intenþie obligaþia de neconcurenþã, acesta va datora angajatorului despãgubiri în cuantum de [se precizeazã cuantumul]*****
* activitãþile trebuie sã se afle în concurenþã cu cea prestatã la angajatorul sãu
** fie durata contractului individual de muncã fie durata contractului individual de muncã ºi încã o perioadã de maximum 6 luni (în cazul funcþiilor de execuþie) sau de maximum 2 ani (pentru cei care au ocupat funcþii de conducere) dupã încetarea acestuia
*** zona geograficã nu trebuie sã fie prea întinsã ºi sã nu determine interzicerea în mod absolut a exercitãrii profesiei salariatului sau a specializãrii pe care o deþine.
**** cuantumul minim al indemnizaþiei este de 25% din salariu
***** în funcþie de prejudiciul produs, instanþa poate diminua despãgubirile solicitate de angajator
Exemplu 2
[numele angajatului] se obligã sã nu presteze urmãtoarele activitãþi [se enumera activitãþile] în favoarea urmãtoarelor persoane/companii [se precizeazã persoanele/companiile]* pe durata [se precizeazã durata clauzei]** în zona [se precizeazã zona geografica]***
[numele angajatorului] se obligã sã plãteascã angajatului o indemnizaþie lunarã în cuantum de [se precizeazã cuantumul exact]****. Indemnizaþia se plãteºte o datã cu celelalte drepturi salariale lunare.
Pentru nerespectarea obligaþiei de neconcurenþã, angajatul va restitui integral indemnizaþia primitã. Dacã se dovedeºte de cãtre instanþa ca angajatul a încãlcat cu intenþie obligaþia de neconcurenþã, acesta va datora angajatorului despãgubiri în cuantum de [se precizeazã cuantumul]*****
* persoanele/companiile trebuie sã se afle în relaþii de concurenþã cu angajatorul
** fie durata contractului individual de muncã fie durata contractului individual de muncã ºi încã o perioadã de maximum 6 luni (în cazul funcþiilor de execuþie) sau de maximum 2 ani (pentru cei care au ocupat funcþii de conducere) dupã încetarea acestuia
*** zona geograficã nu trebuie sã fie prea întinsã ºi sã nu determine interzicerea în mod absolut a exercitãrii profesiei salariatului sau a specializãrii pe care o deþine.
**** cuantumul minim al indemnizaþiei este de 25% din salariu
***** în funcþie de prejudiciul produs, instanþa poate diminua despãgubirile solicitate de angajator.
Comentarii articol (0)