Cum se fac autoritatile ca rezolva problema benzinei, aflati din Ziarul Financiar.
Cei mai importanti oameni din stat se intrec in declaratii cu privire la politica de scumpire a carburantilor aplicata de petrolisti, numitorul comun al acestor iesiri in public denotand insa o lipsa de solutii."Din pacate bursa de la Londra sau cea din New York nu asculta de Boc. Cotatia la produsele petroliere creste, dolarul creste in comparatie cu leul, TVA creste, acciza creste. Problema adevarata nu este faptul ca se scumpesc carburantii, ci faptul ca pretul rezultat din aceste scumpiri nu este suportabil pentru populatie. Atata vreme cat China consuma, preturile vor creste, iar Comisia Europeana nu-si va pune niciodata problema ca salariul din Romania este mai mic decat cel din Germania, dar ca pretul la carburanti este aproape la fel.
Aceasta nu este problema companiilor petroliere", spune Andrei Chirilescu, specialist in industria de profil, fost director general adjunct al Lukoil.
In ce domenii cresc salariile in 2011, titreaza Gandul.
Companiile din productie, cu comenzi la export, dar si cele care presteaza servicii ori activeaza in domeniul bunurilor de larg consum ar putea acorda anul acesta salarii mai mari.
2011 nu se anunta un an foarte generos in privinta cresterilor salariale din companiile private. Cuvantul de ordine va fi prudenta si numai in cateva sectoare - in special cele cu comenzi la export - , sunt posibile majorari, spun specialistii in resurse umane si reprezentatii mediului de afaceri. "In 2011 se pastreaza acelasi trend ca in 2010, cand salariile in mediul privat au crescut cu cel mult 6-7%. Este de asteptat ca in primul rand, firmele din productie, cu comenzi la export, sa acorde angajatilor salarii mai mari", a declarat pentru gandul Oana Datki, country manager Consulteam Romania, reprezentantul pe piata locala al Mercer.
Capital scrie: In ce ne investim banii in 2011 si cu ce riscuri.
Banii trebuie sa se miste si sa produca alti bani chiar daca este vorba de economiile stranse pentru zile negre. Decizia de investitie trebuie luata insa in functie de riscul aferent fiecarui domeniu si de randamentul asteptat.
Anul trecut a debutat mult mai optimist decat acest an. Se astepta finalul recesiunii, cresterea economiilor mature, care sa dea si Romaniei o mana de ajutor, iar criza financiara globala ar fi trebuit sa se incheie. Din pacate, 2010 nu s-a conformat asteptarilor, ceea ce a avut efecte negative directe si asupra investitiilor personale. Daca 2009 a fost foarte profitabil pentru investitiile in piata de capital, in ciuda recesiunii economice grave, anul trecut a fost mult mai „linistit“. Nici scaderea economica nu a fost la fel de mare, dar nici randamentele investitiilor nu au ramas la aceleasi niveluri.
Dolarul revine in forta in 2011, informeaza Adevarul.
Moneda americana se va aprecia in acest an in raport cu euro datorita masurilor de stimulare economica aplicate de SUA. Dolarul va inregistra in 2011 un progres semnificativ, iar cursul in raport cu moneda unica europeana ar putea creste cu peste 21%, cred analistii.
Problemele din zona euro vor lovi puternic moneda unica in anul care a inceput. Investitorii vor gasi insa o investitie sigura in dolarul american, care se va aprecia in acest an, sunt de parere economistii de la Saxo Bank.
Bataie pe profitul benzinariilor, relateaza Romania Libera.
Statul si firmele de transporturi rutiere au pus ochii pe profiturile frumoase ale companiilor petroliere. Primul vrea mai multi bani prin suprataxarea acestora, daca preturile vor mai creste, ceilalti vor sa li se returneze banii pe accize.
Companiile petroliere ar putea intra sub lupa Consiliului Concurentei, care va verifica daca exista o situatie de monopol pe aceasta piata, totodata Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) urmand sa analizeze profitul companiilor din domeniu, a spus premierul Emil Boc la un post de televiziune. Parand ca nu stie ca formarea pretului la carburanti este sub lupa Consiliului Concurentei inca din 2005 - fara rezultate pana acum -, Boc a spus: „In privinta pretului, eu am dat dispozitie la doua verificari paralele, una la Consiliul Concurentei, pentru a vedea daca nu este vorba de practici de monopol, si la ANAF, sa verfice, practic, gradul de profit pe care il au cei care maresc foarte rapid pretul la benzina, pentru ca in acele conditii, daca exista profituri care cresc foarte mult si nejustificat intr-o asemenea perioada foarte dificila, si statul roman poate avea cateva contramasuri specifice economiei de piata".
Comentarii articol (1)