Ministerul Muncii a transmis o serie de precizari cu privire la aplicarea OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Comunicatul ministerului de resort vine in contextul in care, in ultima perioada, noile prevederi ale actului normativ au generat neclaratitati in interpretare.
Un element de noutate adus de acest act normativ il reprezinta
acordarea unei sume suplimentare lunare de 600 de lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului in conformitate cu prevederile OUG nr.111/2010 (respectiv copil nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011),
in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului.
De exemplu, in situatia in care al doilea copil se naste cu doua luni inainte de terminarea perioadei de concediu pentru ingrijirea primului copil (indiferent de varianta de concediu aleasa de parinti), parintele va primi pentru aceste doua luni atat indemnizatia de crestere aferenta primului copil, cat si suma alocata suplimentar de 600 de lei lunar, pentru al doilea copil.
In aceasta situatie, dupa finalizarea perioadei de concediu acordat pentru primul copil, parintelui i se acorda, pentru cel de-al doilea copil, concediul si indemnizatia lunara pentru al doilea copil, in functie de optiunea pe care o face in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 (optiunea 1: concediu 1 an indemnizatie intre 600-3400 lei, in functie de media veniturilor, optiunea 2: concediu 2 ani, indemnizatie intre 600-1200 lei, in functie de media veniturilor pe anul anterior).
O situatie diferita este pentru
parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OUG 148/2005.
In acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil (respectiv copil nascut pana la data de 31 decembrie 2010), iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului (dar dupa data de 1 ianuarie 2011),
indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil, in conditiile prevazute de OUG nr.148/2005 (act normativ care nu reglementeaza acordarea unei sume suplimentare parintilor care se afla in aceasta situatie).
La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara, in functie de optiunea pe care si-o exprima in conformitate cu prevederile OUG 111/2010.
Prin similitudine cu Codul muncii, respectiv Legea nr.188/1999 privind statutul functionarilor publici, OUG nr.111/2010
reglementeaza in mod expres interdictia aplicata angajatorului de a dispune concedierea persoanelor aflate in concediul pentru cresterea copilului.
In plus fata de aceste prevederi, OUG nr.111/2010 stabileste o masura suplimentara de protectie a locului de munca, respectiv
prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de 1 an pentru cresterea copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Masurile mentionate nu au efect in situatiile care tin de concedieri pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Totodata, Guvernul va aproba, prin hotarare, norme metodologice prin care se vor stabili aspectele procedurale necesare implementarii ordonantei de urgenta.
Comentarii articol (18)