avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Aceeasi indemnizatie CCC sau 75% din venituri?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Aceeasi indemnizatie CCC sau 75% din venituri?

Buna ziua. Sunt total nedumerita. Aflasem ca daca al doilea copil se naste inainte de expirarea concediului pentru primul se primeste aceeasi indemnizatie ca cea anterioara, insa raportata la plafonul prevazut de OUG 111/2010.
Insa, acum nu mai sunt convinsa ca este adevarat, deoarece OUG 111/2010 prevede la art. 9, alin. 4, respectiv 5:
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

Astfel, de unde reiese ca se poate primi aceeasi indemnizatie ca cea veche in situatia acestor concedii suprapuse?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 23 Ianuarie 2012
In conformitate cu prevederile legale, daca al doilea copil, sau al treilea copil se naste pe intervalul cand sunteti beneficiar al indemnizatiei pentru cresterea copilui pentru copilul nascut anterior, atunci in mod cert o sa primiti Indemnizatia primita pentru primul copil.
Exemplu : 1. copil nascut la data de 01.01.2011 beneficiaza de Indemnizatie de 1200 lei pentru intervalul de pana la 01.01.2013.
2. alt copil nascut la data de 10.11.2012, indemnizatia se acorda cu urmatoarea zi de la data cand expira Indemnizatia pentru primul copil, respectiv data de 02.01.2013, pina la implinirea virstei de 2 ani a celui de al doilea copil, respectiv 10.11.2014, in suma tot de 1200 lei.
In aceasta situatie, dupa finalizarea perioadei de concediu acordat pentru primul copil, parintelui i se acorda, pentru cel de-al doilea copil, concediul si indemnizatia lunara pentru al doilea copil, in funcţie de optiunea pe care o face in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 (optiunea 1: concediu 1 an indemnizatie intre 600-3400 lei, in functie de media veniturilor, optiunea 2: concediu 2 ani, indemnizatie intre 600-1200 lei, in functie de media veniturilor pe anul anterior).
Pentru parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OUG 148/2005. In acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil (respectiv copil nascut pana la data de 31 decembrie 2010), iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului (dar dupa data de 1 ianuarie 2011), indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil, in conditiile prevazute de OUG nr.148/2005 (act normativ care nu reglementeaza acordarea unei sume suplimentare parintilor care se afla in aceasta situatie).

La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara, in functie de optiunea pe care si-o exprima in conformitate cu prevederile OUG 111/2010.


Pt al doilea copil depui aceleasi acte , ca in cazul primului copil. Inainte de expirarea CCC1, faci o cerere catre angajator (anexezi si certificatul de nastere a celui de al doilea copil) prin care soliciti prelungirea suspendarii CIM pana ce al doilea copil va implini 2 ani.
Acolo unde ai dus dosarul pentru CCC1 vei completa o cerere (anexezi si certificatul de nastere) si soliciti, la fel, prelungirea CCC.
Si in cazul in care ambii copii se nasc dupa data de 1 ianuarie 2011 dar cel de-al doilea copil se naste inainte de expirarea concediului pentru primul?
Se p[rimeste aceeasi indemnizatie?
Da, se primeste o indemnizatie egala cu indemnizatia primita pentru primul copil!
Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dupã cum urmeazã:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã;
b) nu mai mult de 1.200 lei, în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.
...

Alte discuții în legătură

Ccc gemeni Malex_ Malex_ Buna ziua! Am o nelamurire la care sper sa ma luminati dvs: Fiica mea sta sa nasca gemeni,este in CCC pt fiul ei de 1 an si 8 luni; -poate lua CCC ea pt unul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Lorena_Teo Lorena_Teo Buna ziua. Legat de noile prevederi, cine si cat primeste pentru situatia in care se naste un copil am o nelamurire. Sotul meu se afla in concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Baza calcul cic 2011 Carla Georgescu Carla Georgescu Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este baza de calcul pt CIC(2) in cazul unui al doilea copil nascut in intervalul CIC(1) aferent primului copil, dupa noua ... (vezi toată discuția)