avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC gemeni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC gemeni

Buna ziua! Am o nelamurire la care sper sa ma luminati dvs:
Fiica mea sta sa nasca gemeni,este in CCC pt fiul ei de 1 an si 8 luni;
-poate lua CCC ea pt unul si sotul pt celelalt din copiii care se vor naste (tinand cont ca va fi in mod cert nevoie de inca o persoana si nu doar de doua cuantumuri incasate de mama cum se obisnuieste)?
-avand 3 copii sub 2 ani,cum va fi cu indemnizatiile,se pot suprapune sau nu va putea sa ia pt gemeni cata vreme se afla in CCC pentru primul nascut?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:37, 24 Ianuarie 2011
1. OUG 111/2010 spune ca de indemnizatia pentru CCC poate beneficia oricare dintre parinti (nu spune ca amandoi in acelasi timp, chiar daca este vorba de gemeni).

2. Deoarece primul copil este nascut inainte de 01.01.2010 pe perioada de suprapunere nu se plateste stimulentul de insertie de 600 lei pe luna, asa cum spun Normele de aplicare a OUG 111/2011:
Art.8...
(7) În situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 și naște un alt copil/copii sau se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, după caz, a situațiilor, suma prevăzută la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţă nu se acordă.
(8) În situaţia prevăzută la alin.(7) la terminarea perioadei de acordare a drepturilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, pentru copilul născut după data de 1 ianuarie 2011, sau după caz, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, survenite după această dată, persoana îndreptăţită optează pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin.(1) din ordonanța de urgență.

(9) În situația prevăzută la alin. (8) se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, după cum urmează:
a) nu mai mult de 3400 lei în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) nu mai mult de 1200 lei, în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. b).

3. Dupa terminarea CCC1 va primi pentru cei doi gemeni o indemnizatie egala cu cea de la CCC1 la care se adauga 600 lei pentru al doilea copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului Lorena_Teo Lorena_Teo Buna ziua. Legat de noile prevederi, cine si cat primeste pentru situatia in care se naste un copil am o nelamurire. Sotul meu se afla in concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie ccc1-ccc2 sisicutz sisicutz Buna ziua, sunt in CCC1 pana in aprilie 2012, iar in ianuarie 2012 voi naste cel de-al doilea copil. 1. Cum se calculeaza indemnizatia pentru al doilea copil ... (vezi toată discuția)
Stimulent pentru cresterea celui de al doilea copil si indemnizatie pentru cresterea primului copil sweetydelcina sweetydelcina Buna ziua.In noiembrie 2010 am nascut un copil iar in ianuarie 2012 un al doilea copil.As vrea sa stiu daca pentru cel de-al doilea copil mai primesc acel ... (vezi toată discuția)