avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua. Legat de noile prevederi, cine si cat primeste pentru situatia in care se naste un copil am o nelamurire. Sotul meu se afla in concediul de crestere a copilului pana la 2 ani, adica pana in octombrie, pentru ca atunci va implini copilul doi anisori. Dar eu intre timp, mai precis in aprilie, voi naste un alt copil. Potrivit noilor reglementari, ce putem face? Va beneficia in continuare de indemnizatie pentru primul copil pana in octombrie, iar dupa acea luna va continua pentru cel de al doilea copil, sau dupa nasterea celui de al doilea copil trebuie sa renunte la indemnizatia pentru primul si sa continue pentru cel de al doilea?
Va rog sa ne lamuriti. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluca4p , utilizator 17:36, 10 Februarie 2011
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art.8
(1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, după caz, a, stimulentului de inserție, până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie din cele prevăzute la art. 8 alin.(2) din ordonanţa de urgenţă, aceasta, la finalizarea concediului sau după caz, a dreptului la stimulentul de inserție, acodat pentru copilul anterior, optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin.(1), respectiv art. 7 din ordonanța de urgență. Pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea trebuie să fie depusă cu 60 zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani în cazul copilului cu handicap sau în termen de maximum 30 zile de la această dată. În cazul în care se depășește acest termen drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situația prevăzută la alin. (1) se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, după cum urmează:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) nu mai mult de 1200 lei, în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. b).
...
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) și (3), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent de inserție, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.

(6) În situaţia în care celălalt părinte se află în concediul de maternitate prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţiile lunare prevăzute la art. 2 alin.(1) – (4) din ordonanța de urgență se pot acorda doar după terminarea acestuia din urmă, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului.

(7) În situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 și naște un alt copil/copii sau se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, după caz, a situațiilor, suma prevăzută la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţă nu se acordă.

(8) În situaţia prevăzută la alin.(7) la terminarea perioadei de acordare a drepturilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, pentru copilul născut după data de 1 ianuarie 2011, sau după caz, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, survenite după această dată, persoana îndreptăţită optează pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin.(1) din ordonanța de urgență.

(9) În situația prevăzută la alin. (8) se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, după cum urmează:
a) nu mai mult de 3400 lei în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) nu mai mult de 1200 lei, în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. b).

2. Rezumat pentru cele de mai sus:
- pentru continuitatea acordarii indemnizatiei, pentru al doilea copil, faceti cererea cu 60 de zile ianite sa implineasca primul copil 2 ani;
- se acorda aceeasi indemnizatie, egala cu cea pentru CCC1;
- tatal va primi indemnizatia pentru CCC2 dupa ce se termina CCC1 dar nu mai devreme de a 43-a zi dupa nasterea copilului al doilea;
- pe perioada de suprapunere nu va primi stimulentul de insertie (cei 500 lei lunar);
- cand face cererea tatal trebuie sa opteze pentru una din cele doua situatii: CCC2 pentru un 1 an sau CCC2 pentru 2 ani.

3. Sotul face cerere catre angajator pentru prelungirea CCC (ataseaza si certtificatul de nastere a celui de al doilea copil).
4. Apoi face cerere catre Primarie (unde a depus actele pentru CCC1).
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra, dar parca mai am o nelamurire. Potrivit acestei stiri
[ link extern ]
s-ar mai acorda 600 de lei. Imi puteti explica va rog ce e cu aceasta suma si daca putem beneficia de ea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Lorena_Teo, utilizator
Lorena_Teo a scris:

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra, dar parca mai am o nelamurire. Potrivit acestei stiri
[ link extern ]
s-ar mai acorda 600 de lei. Imi puteti explica va rog ce e cu aceasta suma si daca putem beneficia de ea?


Art. 9 din OUG nr.111/2010
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.
1. In raspunsul meu v-am redat din Norme:
Art.8
...
(7) În situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 și naște un alt copil/copii sau se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, după caz, a situațiilor, suma prevăzută la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţă nu se acordă.

2. Colegul @freeelis v-a redat art.9, alin.(6) din OUG 111/2010.

3. Din cele redate din actele normative, mai sus, reiese ca in cazul dvs. nu beneficiati de stimulentul de insertie de 600 lei mlunar.
Buna seara. Tot legat de acest subiect am o intrebare. Daca eu nasc in aprilie si ma inscriu din octombrie la facultate din nou, pot beneficia de indemnizatia de 600 plus alocatia de 200 ron? Cazul meu l-am prezentat putin mai sus. Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Continuare ccc Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!as vrea sa stiu daca se poate intra in concediu crestere copil din concediu crestere copil!va multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie bebe2 in timpul ccc bebe1 CarlaSantos CarlaSantos Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: in decembrie 2010 am nascut bebe1, urmand ca in iulie 2012 sa nasc bebe2, deci cand bebe1 va avea 1,6 luni. Intrebarea ... (vezi toată discuția)