Uniunea Profesiilor Liberale din Romania atentioneaza asupra faptului ca Ministerul de Finante are in vedere, odata cu modificarea normelor de aplicare a Codului Fiscal la care se lucreaza in prezent, sa elimine exceptia prevazuta de normele actuale de aplicare a art. 7 din Codul fiscal referitoare la reconsiderarea veniturilor din profesii liberale exercitate in mod independent in conditiile legii ca venituri din activitati dependente.
UPLR solicita Ministerului de Finante ca in redactarea modificarilor la normele metodologice de aplicare a Codului fiscal sa aiba in vedere mentinerea exceptiei referitoare la reconsiderarea veniturilor din profesii libere exercitate in mod independent in conditiile legii ca venituri din activitati dependente pe baza criteriilor listate de art. 7, alin. 2 din Codul fiscal.
Potrivit Uniunii, au existat discutii aprinse in perioada iulie-septembrie 2010 cu privire la modificarea regimului de impozitare a persoanelor fizice ce deruleaza activitati independente prin introducerea unei noi metode de (re)calificare a acestor activitati. Ne referim aici la modificarea art. 7 din Codul fiscal prin Ordonanta de Urgenta nr. 58/2010 amendata, ulterior, de Ordonanta de Urgenta nr.82/2010.
„Aceste modificari aduse Codului fiscal puteau sa aiba un impact negativ semnificativ si asupra persoanelor care exercita profesii liberale (denumite „profesii libere” de legislatia fiscala in vigoare), desi situatia acestora este fundamental diferita de cea a celor ce activeaza ca persoane fizice autorizate. Situatia a fost ulterior clarificata prin introducerea unei exceptii in normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 58/2010 ( Hotararea 791/2010), exceptie prin care activitatile desfasurate, in mod independent, care genereaza venituri din profesii libere nu se supun criteriilor de reclasificare in activitate dependenta”, se arata in comunicatul UPLR.
Astfel, Ordonanta de Urgenta nr.58/2010, modificata ulterior de Ordonanta de Urgenta nr. 82/2010, a preluat din criteriile ce trebuie luate in considerare pentru analiza masurii in care veniturile persoanelor fizice sunt considerate ca fiind obtinute din activitati independente sau din activitati dependente (ce sunt, in prezent, incluse in art. 46, pct. 19 si, respectiv, art. 55, pct. 67 din Hotararea nr. 44/2004 privind Normele Metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal). Spre deosebire insa de textul normelor metodologice (in care respectivele criterii trebuie indeplinite cumulativ), in textul actului normativ modificator, indeplinirea oricaruia dintre respectivele criterii enuntate conduce la clasificarea unei relatii de prestari servicii intr-una de tip dependent, cu consecinta considerarii ca fiind de natura salariala a veniturilor obtinute in baza acesteia.
Asadar, daca se va elimina exceptia care exista, in acest moment, prevazuta in normele de aplicare a art. 7 din Codul fiscal referitoare la reclasificarea activitatilor din profesii libere in activitati dependente,
UPLR considera ca exista un risc semnificativ ca activitatile desfasurate de persoanele autorizate sa exercite profesii liberale sa fie cu usurinta reclasificate dintr-o relatie independenta intr-una dependenta, doar in baza unei interpretari subiective a organului fiscal, care va aplica legea in practica. Prin analizarea activitatii profesiilor libere in baza unor criterii singulare, in loc de un cumul de conditii se poate ajunge la incalcarea principiului de baza enuntat de legea fiscala prin care se poate reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al acesteia (art. 11 al Codului fiscal).
In consecinta, UPLR apreciaza ca este absolut necesara mentinerea clarificarii din textul de lege mai sus mentionat, prin pastrarea exceptiei exprese in normele metodologice ale Codului fiscal, precizari care confirma ca aceasta regula nu se aplica persoanelor care exercita profesii liberale, avand in vedere ca, pe de o parte, activitatea derulata de acestea in baza legilor speciale este, prin definitie, derulata in mod independent, iar pe de alta parte, pozitia acestora este fundamental diferita de cea a persoanelor fizice autorizate, potrivit explicatiilor ce urmeaza.
Astfel, UPLR solicita Ministerului Finantelor Publice sa nu puna in pericol soarta profesiilor liberale,
si sa mentina textul legal existent, care precizeaza, in mod clar, ca nu se aplica criteriile prevazute de art.7 persoanelor care exercita astfel de profesii:
“1.Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal”.
Comentarii articol (83)