avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocatii colaboratori- activitate dependenta?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocatii colaboratori- activitate dependenta?

Dragi colegi avocati,

Ce parere aveti despre definitia "activitatii dependente" introdusa prin OUG 58/2010? Avocatii colaboratori se incadreaza in aceasta definitie?
Text extras din: Ordonanţă de urgenţă nr. 58/2010 - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale

Art. I. - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza asa cum urmeaza:
1. La articolul 7 alineatul (1) punctul 2 se introduc doua noi subpuncte, subpunctele 2.1 si 2.2, cu urmatorul cuprins:
"2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca îndeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla într-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce îi revin si modul de îndeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) în prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu înzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta în interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare în tara si în strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, în contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
2.2. În cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. În acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara functiei de baza."
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 16:24, 19 August 2010
Este discutabil dar opinez ca NU, desi e o opinie mai mult personala. Avocatura nu este "munca" ci profesie liberala, reglementata de lege proprie, si cu casa de asigurari proprie. Acum nu neg ca este posibil ca in foamea aceasta de bani, ANAF sa "intre" nitel si peste avocati....
OUG 58/2010 introduce un criteriu subiectiv si naucitor (ce poate deschide calea unor abuzuri) de reconsiderare a activitatii din independenta in dependenta: "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii".

Cu asemenea reglementari n-ar fi de mirare ca activitatea desfasurata de avocat (profesie liberala si independenta prin esenta) sa fie oricum si oricand recalificata dupa cum ... sticleste ochiul organului fiscal.

Si sa vezi procese ...de limpezit vederea ...

Legea de organizare si exercitare a profesiei de avocat

Art. 1. - (1) Profesia de avocat este liberă şi independentă, cu organizare şi funcţionare autonome, în condiţiile prezentei legi şi ale statutului profesiei.

Art. 2. - (1) În exercitarea profesiei avocatul este independent şi se supune numai legii, statutului profesiei şi codului deontologic.


in opinia mea prin aceste modificari aduse Codului Fiscal activitatea avocatului colaborator devine o activitate dependenta sau prezumata de a fi reconsiderata ca si dependenta de catre instepctorii fiscali, intrucat textul citat mai sus se aplica oricarei activitati.
Litera f) contureaza intentia legiutorului ca fiind aceea de a aprecia discretionar si subiectiv reconsiderarea oricarei activitati independente ca fiind dependente…

Asteptam cu interes normele care speram sa clarifice acest aspect (desi ma indoiesc avand in vedere inconsecventa angajatilor M.Fin. – si cand spun asta am in minte precedentul creat cu privire la interpretarea diferita a aceluiasi text de lege (cel referitor la impozitarea dobanzilor aferente conturilor de depozit) in decurs de 2 zile…)
Statul poate sa puna problema in felul urmator: avocatului colaborator realizeaza o activitate dependenta doar doar din punct de vedere fiscal (de unde si impozitarea ca atare), dependenta fiscala ce nu afecteaza statutul independent al profesiei.

Problema la noi e ca oricand se poate interpreta intr-un fel sau altul.
din punctul meu de vedere nici clarificarile aduse prin Hotarare a Guvernului Romaniei nr. 791 din 2010pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, precum şi pentru aprobareaNormelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernuluinr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscalşi alte măsuri financiar-fiscale, respectiv: "Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii,care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturilede autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legiinr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cumodificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate caactivităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1şi 2.2 din Codul fiscal." nu ofera un raspuns cu privire la situatia avocatilor claboratori, intrucat exista in continuare riscul ca activitatea acestora sa fie considerata ca o activitate ce nu este desfasurata "in mod independent"...#-o



Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
ariam, utilizator

Alte discuții în legătură

Declaratie 200 pe anul trecut dragos79 dragos79 am si eu o problema. sunt angajat ca PFA de o luna si am completat declaratia 220 pentru venitul estimat pe 2011. eu din luna noiembrie am si un contract de ... (vezi toată discuția)
Relatia contractuala dintre o clinica privata si doctorii cu pfa sau srl stefan1981 stefan1981 Buna Ziua, Sunt director la o clinica medicala care colaboreaza cu medici care detin SRL sau PFA. Acestia, doctorii, vin cu pacientele lor si le opereaza in ... (vezi toată discuția)
Mesaj catre consultanti ! taticutzul taticutzul Sunt administrator la un srl -consultanta in afaceri si management si am un contract de intermediere vanzari platit cu comision din vanzari negociat lunar in ... (vezi toată discuția)