1.350.000 mp de centre comerciale moderne, se asteapta primele magazine H&M in Romania si o tendinta de stabilizare - acestea sunt liniile care descriu piata de retail in 2011, conform celui mai recent studiu realizat de Colliers International.
In 2010, in toata tara, s-au deschis doar 3 centre comerciale noi, stocul total ajungand astfel la 1,35 mil. mp, reprezentand o crestere de 12% fata de sfarsitul anului 2009, conform celui mai recent studiu realizat de Colliers International. Potrivit documentului, aceasta este cea mai modesta crestere anuala a stocului de centre comerciale din 2002 si pana in prezent.
“Rata de neocupare a scazut usor comparativ cu sfarsitul lui 2009 si s-a stabilizat in jurul valorii medii de 12%, cu cifre mai mici pentru centrele din Bucuresti si principalele orase, care raman principalii poli de atractie pentru expansiunea retailerilor”, explica Ramona Marusac, Senior Associate in cadrul departamentului de retail al Colliers International.
In ciuda situatiei dificile in care se aflau unele centre comerciale (rata de neocupare mare, colectarea defectuoasa a chiriilor, presiunea bancilor creditoare), spre deosebire de 2009, anul 2010 nu a adus nicio alta inchidere. Atat retailerii cat si dezvoltatorii s-au straduit sa gaseasca solutii pentru a-si mentine afacerile in miscare.
Potrivit Colliers, 2010 a adus, insa, si cateva premiere importante: primele doua centre care au intrat in insolventa (Tiago Mall Oradea si City Mall Bucuresti) si prima vanzare a unui centru aflat in aceasta situatie - Tiago Mall, dezvoltat de Mivan si intrat in insolventa a fost cumparat ulterior la licitatie de Shopping Center Holding, anuntat pentru deschidere in primavara acestui an.
Germanicii, cei mai activi retaileri
Cererea de spatii in mall-uri a fost condusa, in continuare, de catre plutonul retailerilor germanici, cu putere financiara mare si interes ridicat fata de piata din Romania, arata studiul realizat de Colliers. Pe de alta parte, vanzarile slabe si problemele legate de lichiditati au fortat o serie de retaileri precum InterHome, Diverta sau Lee Cooper sa intre in insolventa.
In centrele comerciale cu o rata de neocupare mare si cu trafic slab, chiriile au ramas la neschimbate, retailerii platind oricum o chirie procentuala din incasari. Insa, in cazul mall-urilor cu performante bune, am asistat la o usoara scadere a nivelului chiriei, mai ales in centrele care nu oferisera reduceri sau au devenit “amenintate” de proiecte noi care se adresau aceleiasi zone de atractie.
Ape linistite in 2011
“Desi sfarsitul anului 2010 a adus o avalansa mediatica de proiecte care isi anuntau relansarea in diverse orase din tara, din cauza problemelor in obtinerea de finantare, consideram ca foarte putine vor reusi sa demareze/reinceapa lucrarile de constructie in 2011”, se mai arata in document.
Pe baza anunturilor oficiale ale dezvoltatorilor, urmatoarele proiecte ar trebui sa fie livrate pana la sfarsitul anului in curs, astfe ca, cei de la Colliers se asteapta la intarzieri.
De asemenea, potrivit Colliers, inceperea de proiecte noi depinde foarte mult de ruperea cercului vicios retaileri – dezvoltatori – banci. Momentan, dintre numeroasele proiecte anuntate in piata, doar 7 au lucrari active pe santier.
“2011 va aduce mult-asteptata intrare a H&M, dar si primele magazine Lidl si Leroy Merlin, insa nu ne asteptam sa vedem si alte nume noi intrate pe piata. Ca tendinta generala, previzionam un an mai stabil, bineinteles sub rezerva impactului ce l-ar putea avea asupra consumatorilor masurile economice luate de guvern”, mai precizeaza studiul.
Comentarii articol (1)