Decanul Baroului Alba a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privat intr-un dosar care implica mai multe persoane, printre care si directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Alba, a anuntat luni Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Doina Scutea, decanul Baroului Alba, este acuzata de trafic de influenta, tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave si de doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Anghel-Stefan Bogin, director la Directia Generala a Finantelor Publice (D.G.F.P.) Alba, este acuzat de cumparare de influenta si instigare neurmata de executare la comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
In acelasi dosar mai sunt judecati Alexandru Duca, administrator de fapt al SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL Alba-Iulia pentru cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (10 acte materiale) si spalare de bani, precum si Vasile Claudiu Vulpe, arestat preventiv in alta cauza pentru infractiuni de crima organizata, pentru cumparare de influenta.
Si Bogdan Radu, administrator al unei societati comerciale, fost consilier in cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, ester judecat in acest dosar pentru doua infractiuni de trafic de influenta.
Potrivit procurorilor antocoruptie, la data de 1 iunie 2010, Doina Scutea a solicitat D.G.F.P. Alba compensarea obligatiilor fiscale restante in suma de peste 280.000 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatura Scutea Doina si persoana fizica Scutea Doina, cu suma obtinuta de cabinetul sau de avocatura prin cesionarea unei creante in valoare de 400.000 lei.
“Cererea de compensare a fost respinsa de reprezentantii autoritatilor fiscale avand in vedere ca era contrara reglementarilor legale in materie fiscala. In plus, cererea de compensare a avocatei Scutea Doina s-a bazat pe doua documente fictive”, explica procurorii DNA.
In rechizitoriul procurorilor, se mai precizeaza ca, in cursul lunii iunie 2009, Anghel Stefan Bogin fusese numit director coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Alba ca urmare a destituirii din functie a fostului director.
“Pentru ca aceasta numire a fost contestata pe cale judecatoreasca si pentru a obtine mentinerea intr-o astfel de functie, in luna iunie 2010, prin intermediul inculpatilor Vulpe Vasile Claudiu si Duca Alexandru, Bogin Anghel Stefan a luat legatura cu inculpata Scutea Doina pentru ca aceasta sa intervina la un magistrat judecator din cadrul Curtii de Apel Alba – Iulia, investit cu solutionarea litigiului respectiv, in scopul respingerii acestei actiuni. Scutea Doina a fost de acord si, aratand ca are influenta pe langa magistrati, in schimbul interventiei, a pretins atat direct, cat si prin intermediul inculpatilor Vulpe Vasile Claudiu si Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Stefan, uzand de functia sa de director executiv al D.G.F.P. Alba, sa depuna diligente pentru aprobarea cererii de compensare mentionate mai sus”, se arata in rechizitoriu.
De asemenea, la data de 23 august 2010, Anghel Stefan Bogin, uzand de functia sa de director coordonator al D.G.F.P. Alba, a solicitat unei persoane din conducerea Administratiei Finantelor Publice a municipiului Alba-Iulia sa sisteze executarea silita a unei societati comerciale din Alba – Iulia insa nu s-a dat curs cererii sale, astfel ca firma respectiva a achitat in mod voluntar toate datoriile catre bugetul de stat.
Conform procurorilor, independent de faptele prezentate mai sus, in cursul anului 2010, Radu Bogdan a pretins si a primit de la Alexandru Duca si Vasile Claudiu Vulpe sumele de 40.000 lei si 10.000 euro pentru ca, folosindu-si relatiile dobandite in virtutea fostei sale functii de consilier in cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, va interveni pe langa inalti functionari din cadrul acestui minister si ii va determina sa aprobe acordarea unor fonduri din bugetul Comunitatii Europene in favoarea a doua societati comerciale.
In plus, in perioada 1 ianuarie 2009 – 31 octombrie 2010, Alexandru Duca si-a insusit fara drept suma de 206. 615,27 lei din patrimoniul SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL Alba-Iulia. Pentru a disimula provenienta ilicita a sumei de 192.715 lei din totalul insusit pe nedrept, in cursul lunii noiembrie 2010, Duca Alexandru a intocmit in fals si a prezentat reprezentantilor Garzii Financiare Alba un numar de 10 documente (chitante, dispozitii de plata, etc.).
In vederea confiscarii sumelor de 10.000 euro si 40.000 lei pretinse si primite de inculpatul Radu Bogdan, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand acestui inculpat.
“La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatilor Scutea Doina, Bogin Anghel Stefan si Radu Bogdan pe o perioada de 24 de ore iar la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba – Iulia a dispus arestarea preventiva a tuturor celor cinci inculpati pe o perioada de 29 de zile . In data de 16 noiembrie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatilor cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu pe o durata de 30 zile, masura ce a fost prelungita ulterior”, se mentioneaza in comunicatul de presa al DNA.
Comentarii articol (2)