Stim, nu e o idee originala, dar poate ca avem nevoie de mai multe idei inspirate din afara, prin care sa-i scoatem in fata pe oamenii care merita cu adevarat rememorati.
Rar a reusit cineva sa creioneze societatea romaneasca in ansamblul ei cu atatea cuvinte pline de savoare. Si mai rar a reusit cineva sa creeze un umor rezistent epocilor si criticilor timp de sute de ani. Pentru geniul sau si pentru modul in care a reusit sa citeasca viitorul Romaniei politice, Avocatnet.ro sarbatoreste astazi ziua I.L.Caragiale.
I.L.Caragiale s-a nascut la 1 februarie 1852 in comuna Haimanale, judetul Prahova (astazi, comuna ii poarta numele si se afla in judetul Dambovita). Este autorul unor creatii ca: O noapte furtunoasa, O scrisoare pierduta si multe altele.
In 1885, Titu Maiorescu scria despre el astfel:
"O noapte furtunoasã, Conul Leonida faþã cu reacþiunea, O scrisoare pierdutã, D-ale carnavalului - cine din cei ce se duc la teatrul român nu a vãzut una sau alta din aceste comedii? Mulþi cunosc pe cea dintãi, mai toþi pe cea de-a treia ºi câþiva pe celelalte.
De meritat toate meritã sã fie cunoscute ºi, dupã pãrerea noastrã, lãudate - toate fãrã excepþie.
Publicul primelor reprezentãri a judecat altfel. Scrisoarea pierdutã a avut un succes mare; ºi Noaptea furtunoasã a avut succes; dar Conul Leonida, jucat pe o scenã de a doua mânã, nu a plãcut; ºi D-ale carnavalului a fost fluieratã.
Foarte bine!
Este însã vremea sã ne explicãm o datã asupra acestor lucruri, dacã se poate; ºi cine ºtie de nu se va putea? În materie de gust literar - ce e drept - discuþia e totdeauna grea, ºi e grea mai ales acolo unde lipseºte încã tradiþia literarã ºi prin urmare comunitatea de idei în privinþa operelor ce le numim frumoase.
Dar greutata este uneori un îndemn mai mult pentru încercare, ºi tocmai când nu existã încã siguranþa principiilor, stabilirea lor este cu atât mai de trebuinþã.
ªi mai întâi sã cãutãm a ne înþelege asupra pãrþii celei mai puþin contestate din meritul literar al d-lui Caragiale care ne pare a fi urmãtoarea:
Lucrarea d-lui Caragiale este originalã; comediile sale pun pe scenã câteva tipuri din viaþa noastrã socialã de astãzi ºi le dezvoltã cu semnele lor caracteristice, cu deprinderile lor, cu expresiile lor, cu tot aparatul înfãþiºãrii lor în situaþiile anume alese de autor.
Stratul social pe care îl înfãþiºeazã mai cu deosebire aceste comedii este luat de jos ºi ne aratã aspectul unor simþiminte omeneºti, de altminteri aceleaºi la toatã lumea, manifestate însã aici cu o notã specificã, adecã sub formele unei spoieli de civilizaþie occidentalã, strecuratã în mod precipitat pânã în acel strat ºi transformatã aici într-o adevãratã caricaturã a culturei moderne".
Detalii impresionante despre activitatea literara si profesionala a lui I.L.Caragiale se gasesc in paginile Wikipedia.org.
Provocarea noastra, pentru aceasta saptamana, e simpla: Spune-ne ce personaj din Caragiale ti-a placut! Ar fi interesant sa facem impreuna un top al caracterelor imaginate de marele scriitor.
Comentarii articol (3)