Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de 59 de persoane intre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret, jud. Suceava si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, acuzate ca pretindeau si primeau mita de la persoanele care transporatu ilegal tigari, informeaza un comunicat de presa al DNA.
Astfel, sunt anchetati:
- un comisar de politie, fost sef al PTF Siret, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat;
- patru lucratori vamali, sefi de tura, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de dare de mita in forma continuata;
- 54 lucratori de politie la PTF Siret, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata si constituire unui grup infractional organizat.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la Punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infractional organizat format din lucratori de politie si lucratori vamali avand ca scop strangerea unor importante sume de bani, sub forma de mita, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenuntarii si neconstatarii a unor infractiuni sau contraventii comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei, fiind vorba in special de tolerarea traficului de tigari.
Concret, in perioada mentionata, cei 54 de inculpati, in calitate de lucratori de politie la PTF Siret, in baza unei intelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, in mod repetat, importante sume de bani si bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucratorii de politie sa le permita mituitorilor introducerea in Romania a unor bunuri, in general tigari din Ucraina peste limita legala admisa.
De asemenea, in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, comisarul de politie a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, in mod repetat, importante sume de bani si bunuri de la politistii de frontiera pentru a trece cu vederea incalcarea legii de catre subordonatii sai. In aceeasi perioada, comisarul de politie a pretins, primit ori acceptat sume de bani si bunuri si de la cei patru lucratori vamali mentionati, pentru a nu efectua controale asupra modului in care isi indeplinesc acestia atributiile de serviciu. In mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infractional organizat in scopul comiterii infractiunilor de luare de mita, pentru a obtine beneficii financiare si materiale.
Din probele administrate pana in prezent, au rezultat urmatoarele aspecte privind activitatea infractionala a inculpatilor: pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ
150 lei drept mita, iar politistului 50 de lei. Sumele primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei pana la 20.000-25.000 lei, in conditiile in care, intr-o tura lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Celor 59 de inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 4 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, iar la aceeasi data urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Pana in acest moment, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a unui numar de 15 din cei 59 de inculpati.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul General al Politiei de Romane, Jandarmeria Romana.
Comentarii articol (6)