Odata cu schimbarea structurilor familiale, numarul parintilor singuri creste dramatic. Femei divortate, vaduve, adolescente cu copii risca saracia si excluziunea sociala. Pe 31 ianuarie, comisia pentru drepturile femeii a organizat o audiere in cadrul careia participantii au cerut ameliorarea serviciilor dedicate parintilor singuri si un venit minim la nivel european.
Barbara Matera (Italia), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), care va intocmi raportul privind mamele singure, a spus ca va sugera solutii rapide, eficiente, substantiale si specifice. In contextul cresterii numarului de mame sarace, raportoarea a subliniat importanta combaterii discriminarii pe baza de gen, asigurarii responsabilitatii tatilor si echilibrarii vietii profesionale cu cea de familie.
Schimbarea modelului familial schimba tipul parintilor singuri
„Structurile societatii si cele familiale se schimba, trebuie sa luam in considerare noua situatie“, a spus presedinta comisiei pentru drepturile femeii, Eva-Britt Svensson (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Suedia).
Rossana Trifiletti, de la Universitatea din Florenta, a aratat ca situatia parintilor singuri este foarte complexa, ca nu trebuie sa ne orientam orbeste dupa statistici, deoarece definitiile si situatiile variaza in functie de numarul de copii sau statut (parinti divortati, separati, necasatoriti, vaduvi). „Parintii singuri sunt inca perceputi ca devianti de la modelul clasic, dar daca nu folosim potentialul acestora ne risipim capitalul social si cultural“, a adaugat dumneaei.
„Casatoria si copiii sunt din ce in ce mai putin conectate“, a aratat Laura Alipranti de la Centrul de Cercetare sociala din Grecia. Dumneaei a aratat ca in UE, 37% din copii se nasc in afara casatoriei (procentul ajungand pana la 50% in unele tari nordice). In plus numarul divorturilor si cel al casatoriilor intre persoane de acelasi sex cresc. Regula generala pentru parintii singuri este: un parinte adult si cel putin un copil minor dependent, insa definitia este mult mai complexa, a mai spus dumneaei.
Si tatii sunt parinti singuri
„Desi 91% din parintii singuri sunt femei, inca mai avem notiunea de «parinte singur»“, a aratat eurodeputata Marina Yannakoudakis (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit). Doamna Alipranti a aratat ca in Suedia 26% din parintii singuri sunt barbati. Conform doamnei Trifiletti, si barbatii care sunt parinti singuri sunt in general mai saraci decat media familiilor.
Socialista daneza Britta Thomsen a cerut adoptarea unor legi europene privind sprijinirea copiilor (ca in Danemarca), conform careia statul plateste mamei si tatal plateste statului, in acest fel femeile nefiind vulnerabile dupa divort. Socialista Silvia Costa (Italia) a cerut aprofundarea si o mai buna coordonare a statisticilor privind politicile in domeniul bunastarii. Ambele eurodeputate au aratat importanta contraceptiei si a educatiei sexuale pentru prevenirea sarcinilor la adolescente.
Ajutor financiar, dar nu numai
Conform unui sondaj recent prezentat de doamna Anne-Claire de Liedekerke de la MMM Europe (Make Mothers Matter), politicienii ar trebui sa abordeze trei chestiuni principale: reconcilierea vietii profesionale cu cea de familie, recunoasterea de catre societate a importantei mamelor/familiilor si acordarea unui timp mai indelungat pentru educarea copiilor. Doamna de Liedekerke a sugerat reducerea TVA-ului la produsele si serviciile pentru copii, luarea in considerare a perioadelor de ingrijire a copiilor in calcularea pensiilor si implicarea mamelor in deciziile politice locale.
Participantii la audiere au aratat ca nu numai banii sunt importanti in combaterea saraciei mamelor singure, ci si ameliorarea structurilor de supraveghere a copiilor si combaterea saraciei energetice. Socialista ungara Zita Gurmai a sugerat si reducerea impozitelor pentru familii si un schimb de experienta si practici intre statele membre.
Un venit minim european
Venitul minim a fost propus de multi vorbitori ca instrument de combatere a saraciei. Stabilirea acestuia la nivel european a starnit insa multe critici. Doamna Ilda Figueiredo (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Portugalia) este pentru acest venit minim european.
Acesta este insa „utopic“ conform eurodeputatei Astrid Lulling (Luxemburg), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat). Marie-Anne Paraskevas, reprezentanta Comisiei Europene, a spus ca institutia sa va actiona in domeniul saraciei copiilor, al muncii neplatite si al venitului minim.
Comentarii articol (6)