Anca Dumitrescu este, de doi ani aproape, redactorul sef al cotidianului Avocatnet.ro. In interviul de mai jos, Anca vorbeste despre ce inseamna Avocatnet.ro pentru ea, despre provocarile activitatii de redactor la o publicatie cu profil economic si juridic si multe altele.
Preluare interviu din 6Simturi.ro.
"Aveam 19 ani jumatate, nu scrisesem o stire decat pentru seminariile de la facultate si habar nu aveam sa fac vreo diferenta intre legi, ordonante sau hotarari de guvern. Si totusi, celor de la AvocatNet.ro nu le-a pasat prea mult de asta. M-au vazut la interviu si dupa 2 zile m-au sunat sa imi spuna “de luni incepi”. Si-am inceput, nu stiu cu care picior, sper sa fi fost dreptul.
Acela a fost primul meu pas in presa de online. Iar provocarea a fost una pe masura, pentru ca aterizasem de nicaieri direct intr-un mediu de specialitate, intr-o comunitate in care se stia exact ca Guvernul nu poate emite legi, ordonantele de urgenta se dau doar in conditii speciale, iar Monitorul Oficial nu minte niciodata, spre deosebire de stirile de la televizor.
Stiu ca atunci cand spui AvocatNet, multa lume se gandeste la noi ca la un site “avocatesc”. Ei bine, cred ca a trecut mult timp de cand am depasit acest statut, numele amintind doar de ideea de la care site-ul a pornit acum 10 ani, aceea a unui instrument online pe care oamenii cu probleme de ordin juridic il pot consulta. Aceasta a fost piatra de temelie. In timp, am dovedit ca ne-am depasit aceasta conditie, iar astazi Avocatnet.ro a devenit un punct de referinta pentru cititorii de presa economica din Romania. Cand am preluat functia de redactor-sef, AvocatNet avea in jur de 35.000 de vizitatori unici pe zi. Saptamana trecuta a ajuns la recordul de 78.000, in fruntea clasamentului cotidienelor de business din Romania.
Ceea ce ne-a ajutat in tot acest timp, cred eu, a fost faptul ca nu am deraiat de la scopul decretat inca de la inceput: ne-am propus sa fim o sursa credibila de informare si consultanta pe probleme juridice si de business. Un soi de “oracol” pe care cititorii sa il consulte ori de cate ori se confrunta cu o problema: amenzi de la Fisc, procese cu statul, neclaritati in intelegerea legislatiei, conflicte de munca sau sfaturi pentru organizarea de succes a business-ului.
Pe de alta parte, noi avem un public targetat. Ni l-am castigat in cei 10 ani de cand suntem pe piata si stim ca informatia pe care o furnizam se adreseaza unor oameni cu experienta in domeniu, pe care nu ii poti pacali cu „stiri usurele”, venite pe surse. Astfel, regula de aur a redactiei este ca in procesul de documentare sa stam la distanta de tot ceea ce inseamna jocuri politice de culise, informatii aparute din surse indoielnice sau declaratii „scapate” cu intentie, iar ulterior retractate.
Insa, daca e sa vorbesc despre presa din Romania, comparativ cu ceea ce era atunci cand mi-am inceput cariera de redactor, in prezent, lucrurile au inceput sa se muleze tot mai mult pe un model negativ si mai grav e ca ne complacem in aceasta situatie: presa pare mereu in asteptarea unui subiect trivial pe care sa-l transforme in breaking news".
Pentru interviul integral, va invitam pe websiteul 6simturi.ro.
Comentarii articol (9)