Cererile pentru acordarea etichetelor UE ecologice vor fi procesate doar dupa plata unei taxe de 200 euro, 75% din sumele ce vor fi adunate astfel urmand sa fie varsate la bugetul de stat, se arata intr-un proiect de HG, elaborat de Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). Etichetarea ecologica este voluntara, si nu obligatorie, operatorii economici avand dreptul sa aleaga daca vor sau nu sa aplice produselor lor aceasta eticheta.
Potrivit actului normativ,
Ministerul Mediului va fi autoritatea competenta pentru acordarea etichetelor ecologice, insa
dosarele pentru solicitarea etichetei vor fi analizate de Comisia pentru eticheta UE ecologica, organ consultativ, fara personalitate juridica, infiintat pe langa MMP prin aceasta HG.
Pentru procesarea cererii de acordare a etichetei ecologice, agentii economici trebuie sa plateasca
200 euro, echivalentul in lei la cursul de schimb leu/euro al Bancii Nationale a Romaniei, din data efectuarii platii.
“Ministerul Mediului si Pǎdurilor incaseaza sumele provenite din tarife. Acestea se constituie intr-un fond de stimulare a personalului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin utilizarea unui procent de 25%, iar diferenta de 75% se varsa la bugetul de stat”, se specifica la art. 4 din proiectul de HG.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizeaza ca
operatorii economici nu sunt obligati sa-si aplice eticheta ecologica.
Actul normativ stabileste ca introducerea pe piata a produselor care poarta eticheta UE ecologica fara sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta, precum si refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la conditiile de utilizare a etichetei UE ecologice sau utilizarea oricarei etichete care poate fi confundata cu eticheta UE ecologica reprezinta contraventii si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre
5.000 si 10.000 lei.
Contraventii sunt si prezentarea de catre operatorul economic a unor date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performantelor produsului, precum si introducerea pe eticheta UE ecologica a altor mentiuni decat a celor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologica.
Amenzile vor fi aplicate de Garda Nationalǎ de Mediu si Autoritatea Nationalǎ pentru Protectia Consumatorilor.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG, “etichetarea ecologica permite implementarea unui sistem care conduce in paralel la imbunatatirea performantelor de afaceri a acestora, prin reducerea costurilor ca efect al imbunatatirii performantelor de mediu, eficientizarea proceselor existente, introducerea unor procese noi, eficiente. In acest sens, etichetarea ecologica a produselor confera avantaje competitionale pe piata”.
Criteriile pe baza carora se acorda eticheta ecologica comunitara se bazeaza pe performantele de mediu ale produselor, luand in considerare cele mai recente obiective strategice ale Comunitatii in domeniul mediului. Ele au ca scop reducerea poluarii apei, reducerea consumului de energie, reducerea cantitatii de deseuri, reducerea efectelor cu impact negativ datorate folosirii substantelor chimice periculoase, reducerea efectelor cu impact negativ datorate folosirii energiei (incalzire globala, epuizarea resurselor de energie neregenerabila, acidifierea).
__
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta proiectul de HG si nota de fundamentare a acestuia in fisierul alaturat.
Comentarii articol (6)