Criza ne scumpeste mancarea, informeaza Jurnalul National.
Cartofii si fructele proaspete din import au crescut inflatia in ianuarie.
Cresterea preturilor la alimente ne da peste cap viata de zi cu zi. Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna ianuarie fata de decembrie cu 1,14%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,83%, in timp ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Scumpirea alimentelor alaturi de cea a carburantilor au dus la cresterea inflatiei la 7,96% anul trecut, avansul fiind aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009. In ianuarie, inflatia anuala a fost 6,99%.
Fratia contractelor - licitatii cumparate cu donatii electorale, titreaza Capital.
Partidele si companiile au pus bazele unei stranse prietenii, din care castiga ambele parti: politicienii - donatii, iar oamenii de afaceri - contracte preferentiale cu statul.
UMR Rovinari a obtinut, in 2009-2010, peste 60 de contracte cu statul (unele fara licitatie), in valoare de peste 65 de milioane de lei. Firma a donat PDL 300.000 de lei in 2009. Modul Proiect, din Teleorman, a donat 500.000 de lei catre PSD in 2008. Firma este abonata la contracte de milioane de lei cu statul, castigate, intamplator sau nu, in zone controlate de social-democrati.
Financiarul scrie: Exporturile (fictive) de grau duc industria de panificatie la faliment.
Se estimeaza ca, incepand din luna martie, aceasta majorare va fi de aproximativ 30 de procente. Multe exporturi se fac fictiv, fara ca vreo cantitate de cereale sa plece din depozite, aceasta fiind o metoda preferata de evazionisti.
Ultimele cifre prezentate de Ministerul Agriculturii arata ca exporturile de grau ale Romaniei la 30 noiembrie 2010 erau de 2,36 milioane de tone, in timp ce importul era de 685.000 de tone.
Romanii cheltuie mai mult pe mancare si mai putin pe haine si alcool, relateaza Gandul.
Scaderea veniturilor ii face pe romani sa se intoarca la necesitatile de baza. Ei aloca mai multi bani pe mancare, in defavoarea achizitiei de haine, a consumului de marfuri nealimentare, in general.
Tendinta este confirmata de modul in care INS a anuntat ca va calcula inflatia incepand din acest an. Astfel, comparativ cu 2010, preturile la carne, lapte, tutun, medicamente, dar si tarifele la posta si telecomunicatii vor influenta mai mult modul de calcul al inflatiei in acest an, in timp ce painea, energia termica, imbracamintea si confectile vor avea o pondere mai redusa in indicele preturilor de consum (IPC).
Aurul a scazut cu 7% la inceputul anului, anunta Ziarul Financiar.
Aurul se afla in prezent cu circa 7% sub varful istoric atins la sfarsitul lunii decembrie, iar oscilatiile ample de la acest inceput de an au dat dureri de cap investitorilor care s-au lasat atrasi de cresterile spectaculoase ale metalului pretios de anii trecuti.
Gramul de aur valora ieri aproape 138 de lei la cursul BNR, fata de un maxim istoric de 147 de lei, atins pe 29 decembrie 2010. Ultimele zile au adus totusi o revenire usoara a pretului aurului, care scazuse in prima saptamana din februarie pana la 131 de lei pe gram.
Comentarii articol (1)