Comisia Europeana a lansat spre dezbatere publica un document consultativ (Green Paper) referitor la modificarile legislatiei privind TVA propuse la nivel comunitar cu scopul de a imbunatati colectarea veniturilor din TVA si de a reduce posibilitatea evaziunii fiscale, se arata intr-un comunicat de presa al PwC Romania, remis marti redactiei Avocatnet.ro.
Perioada de consultari dureaza sase luni si se va finaliza la sfarsitul lunii mai 2011.
Printre propunerile aduse de acest document cu rol consultativ se numara: o definitie mai larga a persoanei impozabile (incluzand institutiile guvernamentale), cresterea plafonului de inregistrare ca platitor de TVA, utilizarea unei cote unice de TVA in locul unor cote multiple, reducerea numarului de exceptii de la plata TVA, eliminarea limitarilor pentru dreptul de deducere a TVA si extinderea bazei impozabile.
Potrivit datelor CE, se estimeaza ca la nivel comunitar, evaziunea fiscala referitoare la TVA se ridica la 100 de miliarde de Euro anual. Prin simplificarea sistemului si reducerea poverii administrative, oficialii Comisiei Europene spera sa creasca gradul de conformare voluntara.
„Ne asteptam ca acest document consultativ sa includa o serie de propuneri prin care sa se utilizeze potentialul noilor tehnologii electronice, pentru a crea un sistem de TVA mai simplu, mai robust si mai eficient”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Taxe Indirecte, PwC Romania in cadrul Conferintei Anuale de Taxe Indirecte organizata de PwC Romania.
„Legislatia referitoare la TVA a fost introdusa la nivel comunitar in urma cu 40 de ani, iar in prezent constituie una dintre principalele surse de venituri pentru bugetele statelor membre. Cu toate acestea, complexitatea actualului sistem de TVA duce la costuri suplimentare inutile si creste povara conformarii atat pentru contribuabili cat si pentru autoritatile fiscale, creand obstacole pentru Piata Comuna. Suntem de parere ca schimbarile referitoare la legislatia de TVA vor duce la un sistem mai amplu si permisiv de TVA”, a adaugat Daniel Anghel.
In ceea ce priveste armonizarea legislatiei europene referitoare la TVA, se are in vedere chiar si inlocuirea actualei Directive de TVA cu un nou Regulament.
„Daca prevederile Directivei de TVA trebuie transpuse in legislatia nationala, ceea ce duce uneori la diferente simtitoare intre legislatia de TVA de la un stat membru la altul, noul Regulament va trebui aplicat ca atare in toate cele 27 de state membre, ceea ce va duce la un singur regim european privind TVA”, a explicat Daniel Anghel.
Mai multe studii economice, printre care si cercetari efectuate de PwC, au aratat faptul ca taxele pe consum sunt printre cele mai favorabile politici de crestere economica, iar un sistem de TVA robust va contribui la redresarea economica a Europei.
„Suntem increzatori ca la sfarsitul acestui proces de consultare publica vom discuta despre un document de pozitie care va duce legislatia de TVA in secolul XXI. PwC este implicata activ in acest proces de consultare si vom trimite recomandarile noastre autoritatilor”, a concluzionat Daniel Anghel.
Comentarii articol (1)