In Uniunea Europeana, responsabile cu stabilirea sistemelor de pensii sunt statele membre. Fara a pune la indoiala prerogativele statelor si fara a sugera ca un singur model s-ar potrivi tuturor, raportul Parlamentului European si Cartea verde a Comisiei Europene cer mentinerea unor sisteme de pensii adecvate, viabile si sigure.
Numarul de pensionari europeni este in crestere. Statele membre au reguli diferite privind varsta de pensionare si banii cheltuiti pentru securitatea sociala. Parlamentul va dezbate, in aceasta saptamana, un raport referitor la Cartea verde a Comisiei intitulata „Catre sisteme europene de pensii adecvate, viabile si sigure”.
Sistemele de pensii sunt de competenta statelor membre
Conform celor doua institutii europene, solidaritatea intre state si intre generatii reprezinta una din cheile succesului. La nivel european sunt coordonate anumite aspecte ale sistemelor de pensii legate de functionarea pietii interne, respectarea cerintelor Pactului de stabilitate si crestere si strategia 2020.
Raportul parlamentar referitor la Cartea verde a Comisiei intitulata „Catre sisteme europene de pensii adecvate, viabile si sigure” a fost intocmit de olandeza Ria Oomen-Ruijten de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat). Doua eurodeputate ne-au prezentat opinii diferite privind cresterea varstei de pensionare, una din solutiile propuse pentru „sanatatea“ sistemelor de pensii.
„Sa actionam acum pentru a impiedica problemele de maine“
Eurodeputatul Oomen-Ruijten vine din Olanda, unde varsta de pensionare a fost deja modificata. Eurodeputata considera ca aceasta decizie trebuie luata dupa o dezbatere cu publicul: „este extrem de important sa iei astfel de decizii in dialog cu partenerii sociali“.
„Cand vrem sa asiguram pensiile viitorului, este necesar ca mai multi oameni sa fie activi pe piata muncii, mai mult timp. Sistemele de pensii prin repartitie finantate public, prezente in unele state membre, se confrunta cu mari cresteri ale costurilor, ceea ce inseamna cresterea presiunii asupra solidaritatii si o povara mai grea pentru generatia tanara. Asistam la provocari demografice enorme; trebuie sa actionam acum pentru a impiedica problemele de maine“, spune Oomen-Ruijten.
Economia ar trebui sa se adapteze nevoilor oamenilor
Socialista franceza Françoise Castex, venind dintr-o tara in care majoritatea cetatenilor sunt impotriva cresterii varstei de pensionare, este de alta parere.
„Se spune ca, deoarece oamenii traiesc mai mult, trebuie sa munceasca mai mult, altfel nu avem un echilibru al pensiilor. In 2011 nu stim ce se va intampla in 10 sau 20 de ani in domeniul sperantei de viata si in cel al demografiei. In unele clase, de exemplu, accesul la ingrijire medicala este scazut, de aceea speranta de viata scade“, a aratat eurodeputatul.
Conform acesteia, punctul de plecare ar trebui sa fie nevoile oamenilor.
„Economia ar trebui sa se adapteze nevoilor oamenilor si nu invers. Franta nu va accepta niciodata o propunere europeana care cere sa muncim cat de mult putem. Este impotriva modelului nostru social european. Trebuie sa protejam oamenii activi pe piata muncii si sa asiguram fonduri suficiente pentru pensii, permitand astfel oamenilor sa traiasca din ele cand ajung la o anumita varsta“, a mai adaugat eurodeputatul.
Pensiile in UE
- in 2008, in UE, raportul persoane angajate/pensionari era de 4/1; in 2020 acesta va fi de 5/1, iar in 2060 de 2/1
- in 2010, varsta medie de pensionare in UE este de 61,4 ani
- speranta de viata va creste de la 76 de ani in 2008 la 84 de ani in 2060 pentru barbati si de la 82 la 89 de ani pentru femei.
Comentarii articol (0)