Raportarea privind performanta in domeniul dezvoltarii durabile reprezinta o modalitate importanta prin care o organizatie isi gestioneaza impactul economic, social si asupra mediului inconjurator si in acelasi timp, un mod de crestere a transparentei cu privire la aspectele non-financiare ale afacerii, se arata intr-un comunicat al KPMG, remis redactiei Avocatnet.ro.
In prezent, majoritatea companiilor multinationale care opereaza in Romania publica informatii referitoare la dezvoltarea durabila, printr-un raport separat sau ca parte a raportului anual al companiei. De asemenea, in ultimul timp, companiile cu capital romanesc au inceput sa fie mai active in ceea ce priveste raportarea asupra dezvoltarii durabile. Daca in 2006 doar 24% din primele 100 companii din Romania, in functie de cifra de afaceri, raportau cu privire la aspecte ale dezvoltarii durabile, in prezent numarul lor a crescut la 34%.
Companiile din intreaga lume monitorizeaza si raporteaza performantele inregistrate in domeniul dezvoltarii durabile pentru a-si imbunatati operatiunile, reiese dintr-un nou sondaj la care au participat 5.000 de utilizatori si autori de rapoarte privind dezvoltarea durabila, publicat pe 21 ianuarie 2011.
Sondajul, efectuat in 2010 in randul unui numar de 5.000 utilizatori si autori de rapoarte asupra dezvoltarii durabile, a fost solicitat de Global Reporting Initiative (GRI) si realizat de catre Futerra Sustainability Communications, SustainAbility Ltd. si KPMG. Sondajul a avut ca obiectiv identificarea motivelor pentru care atat persoanele care folosesc cat si cele care intocmesc rapoarte privind dezvoltarea durabila apreciaza procesul de raportare.
Potrivit sondajului, 65 % dintre companiile respondente au indicat ca principalul motiv al raportarilor asupra performantelor lor in domeniul dezvoltarii durabile a fost acela de a-si imbunatati procesele interne. Nouazeci si sapte la suta dintre persoanele care citesc astfel de rapoarte au spus ca raportarea in sine este un indicator al faptului ca o companie isi imbunatateste performantele in domeniul dezvoltarii durabile.
Analistii studiului subliniaza ca raportarile asupra dezvoltarii durabile nu mai reprezinta un exercitiu de comunicare – acestea sunt considerate drept un instrument de imbunatatire a performantelor unei companii in domeniul social, in domeniu mediului si cel al guvernantei (ESG - Environmental, social and governance).
Sondajul indica, de asemenea, ca cititorii rapoartelor privind dezvoltarea durabila considera ca raportarea este un instrument eficace in adoptarea deciziilor comerciale. Mai mult de jumatate dintre cei ce citesc rapoartele asupra dezvoltarii durabile le folosesc pentru a-si fundamenta deciziile investitionale si pentru a decide daca sa foloseasca sau nu produsele si serviciile unei companii.
Investitorii considera ca cel mai important factor in cresterea increderii intr-o companie il reprezinta datele privind performantele acesteia. Saptezeci la suta dintre respondenti au indicat ca raportul privind dezvoltarea durabila, este principalul factor in increderea pe care o au in angajamentul de dezvoltare durabila asumat de o companie.
Solitaire Townsend din cadrul Futerra Sustainability Communications, unul dintre autorii raportului a comentat: "Raportarea privind dezvoltarea durabila a capatat o amploare dincolo de asteptari. Aparitia noilor tehnologii inseamna ca informatiile pot fi obtinute din scanarea smartphone-urilor. Noii cititori de pe pietele emergente discuta despre ce au citit si isi aleg angajatorii, investitiile si achizitiile in functie de datele ESG. Apelurile pentru o raportare integrata si obligatorie sunt serios dezbatute de guverne si organismele din diverse domenii de activitate. Acestea sunt vremuri interesante, in schimbare, care cer transparenta in domeniul dezvoltarii durabile. Astfel, niciodata nu a fost mai important ca acum sa intelegem mentalitatea celor care citesc si a celor care scriu rapoarte. Schimbarea modului de raportare conduce la obtinerea unor informatii, dintre care unele sunt surprinzatoare chiar si pentru autorii lor."
"Este usor sa respingem raportarea privind dezvoltarea durabila - si toate eforturile necesare pentru a promova acest concept – ca fiind anoste. Cu toate acestea, sondajul arata clar ca acest proces conduce la o imbunatatire in timp a performantelor. Rezultatul poate fi o foarte buna baza de pornire pentru viitoare angajamente interne si externe”, a declarat Jean-Philippe Renaut din cadrul SustainAbility.
Geta Diaconu, Director al departamentului de consultanta in domeniul Dezvoltarii Durabile din cadrul KPMG (
foto stanga), a afirmat: “Acestea sunt niste constatari extrem de interesante care pregatesc terenul pentru ca raportarea privind dezvoltarea durabila sa devina esentiala in anii urmatori. Raportarea nu este doar o reflectare a angajamentelor reale si realizarilor obtinute de companii, raportarea este in acelasi timp un factor care contribuie la transformarea modului in care isi desfasoara activitatile. Motivul este ca o astfel de integrare suplimentara in ciclul de management si control, similar raportarii financiare, va deveni chiar si mai relevanta decat in prezent.”
Printre alte constatari ale studiului sunt urmatoarele:
• Raportarea poate fi un instrument valoros de schimbare a comportamentului. Aproximativ 40% dintre cititori au declarat ca rapoartele privind dezvoltarea durabila au avut impact asupra comportamentului lor ca si consumatori;
• Raportarea contribuie la cresterea increderii. Saizeci la suta dintre cititori au indicat ca rapoartele privind dezvoltarea durabila le-a influentat in mod pozitiv angajamentul fata de organizatie si legaturile cu aceasta;
• Aproape jumatate dintre cititori (45%) folosesc informatiile din raportarile privind dezvoltarea durabila pentru a impartasi cu alte persoane opiniile lor referitoare la o organizatie.
Global Reporting Initiative (GRI) elaboreaza ghidurile de raportare asupra dezvoltarii durabile cu cea mai larga raspandire din lume pentru organizatii de orice dimensiune, din orice sector si orice locatie. GRI colecteaza datele referitoare la rapoartele privind dezvoltarea durabila si la fiecare doi ani organizeaza Premiile pentru Optiunile Cititorilor pentru a incuraja raportarile eficiente. In cadrul acordarii Premiilor pentru anul 2010, GRI a angajat Futerra, SustainAbility si KPMG pentru a realiza un sondaj cu scopul de a identifica motivele pentru care atat persoanele care folosesc cat si persoanele care intocmesc rapoartele privind dezvoltarea durabila apreciaza procesul de raportare.
Pentru acest sondaj cele trei organizatii au intervievat 5.000 de persoane care fie intocmesc, fie citesc rapoarte privind dezvoltarea durabila.
Comentarii articol (0)