Schimbarile climatice si speculatiile la produse de baza sunt printre factorii principali care pot fi un risc la adresa securitatii alimentare, atat in UE cat si la nivel global, potrivit rezolutiei adoptate joi, 17 februarie. Deputatii solicita masuri urgente pentru combaterea manipularii preturilor la alimente si asigurarea mentinerii productiei de alimente in UE.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Secete, inundatii, incendii si furtuni, de intensitate mult mai mare si mai frecvente decat in trecut, diminueaza capacitatea de productie agricola la nivel mondial, au reamintit deputatii. Ei atrag atentia asupra modalitatilor de gestionare a solului si a apei, pentru a evita pierderea terenurilor agricole, solicitand Comisiei sa monitorizeze punerea in aplicare a masurilor nationale de reducere a schimbarilor climatice.
Lupta impotriva speculatiilor
Deputatii au criticat speculatiile abuzive pe piata produselor alimentare, a materiilor prime agricole si a energiei, care pun in pericol securitatea alimentara. Pentru a combate manipularea preturilor agricole, deputatii solicita in textul rezolutiei ca G20 sa asigure convergenta normelor referitoare la produsele alimentare si cele agricole, implicand si tarile care nu fac parte din G20.
Deputatii solicita Comisiei sa evalueze posibilitatea de a acorda ESMA? mai multe competente pentru a impiedica manipularile si abuzurile pe pietele de marfuri si sa se asigure ca folosirea instrumentelor derivate pe produse alimentare de baza este limitata cat de mult posibil la investitorii care au legaturi directe cu pietele agricole.
In plus, deputatii solicita guvernelor nationale "sa nu adopte masuri de restrictionare a exporturilor" deoarece acestea determina o mai mare nesiguranta si tulburari la nivelul pietelor mondiale, fiind astfel in masura sa provoace o crestere si mai mare a preturilor la nivel global.
Sprijinirea agricultorilor europeni
Pentru garantarea securitatii alimentare in UE este nevoie de o politica agricola puternica, se arata in textul adoptat. Deputatii atrag atentia asupra scaderii veniturilor agricultorilor, cauzata de costurile de productie din ce in ce mai mari necesare pentru respectarea standardelor in materie de securitate alimentara, de protectie a mediului, de bunastare a animalelor, subliniind ca este necesar ca acestea sa fie compensate, pentru a se asigura ca vor exista activitati agricole si agricultori in UE si in viitor. Rolul instrumentelor de interventie pe piata, precum stocurile strategice, trebuie sa fie un element-cheie in cadrul viitoarei politici agricole comune..
Ajutor pentru agricultorii din tarile in curs de dezvoltare
Avand in vedere ca agricultura este unul din sectoarele cheie ale tarilor in curs de dezvoltare, deputatii solicita cresterea ajutorului financiar alocat acestui sector pentru a sprijini introducerea unor tehnici durabile de productie. In plus, proprietatea funciara trebuie promovata ca instrument de reducere a saraciei si de garantare a securitatii alimentare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)