HG nr. 83/2011 privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de odihna si de tratament balnear pentru anul 2011, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 101, din 8 februarie 2011.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 122, 123 si 124 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. — Prezenta hotarare are ca obiect de reglementare regulile de stabilire a numarului biletelor de odihna si al biletelor de tratament balnear in anul 2011, criteriile de acordare a biletelor de odihna prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice, nivelul cotei de participare individuala a asiguratilor la costul biletului de odihna, precum si modul de acordare, distribuire si de decontare a biletelor de odihna si a biletelor de tratament balnear.
Art. 2. — (1) Numarul total al biletelor de odihna si al biletelor de tratament balnear, acordate in anul 2011 prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice, care poate fi finantat din bugetul asigurarilor sociale de stat, se stabileste in urma finalizarii procedurii de achizitie, derulata cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in corelatie cu raportul pret/bilet practicat de catre operatorii economici participanti la procedura de achizitie.
(2) Regulile si criteriile pe baza carora se acorda biletele de odihna sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 3. — In unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2011 un numar de 53.499 de locuri la tratament balnear, repartizate pe 17 serii cu durata de 18 zile.
Art. 4. — Numarul biletelor de tratament balnear care se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum si categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se stabileste prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numarului de bilete, rezultat in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1).
Art. 5. — Durata tratamentului balnear este de 12—18 zile.
Art. 6. — Valoarea totala a costurilor biletelor de odihna se stabileste prin aplicarea unei cote de 10% asupra sumei totale alocate prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011 nr. 287/2010, la subcapitolul „Asistenta acordata persoanelor in varsta” alineatul „Ajutoare sociale in natura”.
Art. 7. — Durata sejurului unui bilet de odihna este de 6 zile.
Art. 8. — In perioada unui an calendaristic, unui beneficiar i se poate elibera numai un singur bilet de odihna sau de tratament balnear.
Art. 9. — Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de:
a) pensionar al sistemului public de pensii;
b) asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare repartizarii biletului;
c) asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
d) beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementeaza dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.
Art. 10. — (1) Contractarea biletelor de odihna si a biletelor de tratament balnear, altele decat cele asigurate prin unitatile de tratament balnear proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice, se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Distribuirea biletelor de odihna si a biletelor de tratament balnear se face de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.
(3) Decontarea costurilor biletelor de odihna si a biletelor de tratament balnear se face de catre Casa Nationala de Pensii Publice, din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011 nr. 287/2010, la capitolul „Asigurari si asistenta sociala”, titlul „Asistenta sociala”, alineatul „Ajutoare sociale in natura”, catre unitatile de profil in baza contractelor incheiate potrivit legii.
Art. 11. — La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 494/2001 pentru aprobarea Normelor si criteriilor pe baza carora se acorda bilete de odihna prin sistemul organizat si administrat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 290 din 1 iunie 2001.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Ioan Nelu Botis
Ministrul apararii nationale,
Gabriel Oprea
Ministrul administratiei si internelor,
Constantin-Traian Igas
Directorul Serviciului Roman de Informatii,
George Cristian Maior
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului,
Elena Gabriela Udrea
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Ialomitianu
Bucuresti, 2 februarie 2011.
Nr. 83.
Anexa - Reguli si criterii pe baza carora se acorda biletele de odihna
Art. 1. — (1) Locurile aferente biletelor de odihna finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, contractate de Casa Nationala de Pensii Publice conform legii, se repartizeaza caselor teritoriale de pensii proportional cu numarul potentialilor beneficiari pentru a fi distribuite pe baza solicitarilor acestora.
(2) Biletele de odihna in limita numarului de locuri contractate si distribuite caselor teritoriale de pensii potrivit alin. (1) se acorda pe baza urmatoarelor criterii:
a) calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, care isi desfasoara activitatea in institutiile publice in care, in conformitate cu prevederile art. 123 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu este reglementata, potrivit legii, constituirea fondului social cu aceasta destinatie;
b) calitatea de sot/sotie a persoanei indreptatite;
c) calitatea de copil/copii al/ai persoanei indreptatite, daca are/au varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani la data eliberarii biletului si urmeaza cursurile unei unitati de invatamant preuniversitar, acreditata conform legii.
Art. 2. — (1) Acordarea biletelor de odihna catre beneficiarii prevazuti la art. 1 alin. (2) se realizeaza pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere, cuprinzand solicitarea de acordare a biletului de odihna;
b) adeverinta prin care angajatorul atesta ca, pe de o parte, nu este reglementata, potrivit legii, constituirea fondului social la care face referire art. 123 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, iar pe de alta parte atesta calitatea de asigurat a solicitantului, precum si cuantumul castigului salarial brut lunar, pentru care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale;
c) certificat de casatorie, respectiv certificat de nastere, in copie, si adeverinta eliberata de unitatea scolara.
(2) Primirea si inregistrarea cererilor se fac de catre casele teritoriale de pensii.
(3) Cererile sunt solutionate de conducerea caselor teritoriale de pensii in ordinea cronologica a inregistrarii, in limita numarului de bilete de odihna primite, potrivit prevederilor art. 1 alin. (1).
(4) Pentru cererile nesolutionate, casele teritoriale de pensii pot solicita Casei Nationale de Pensii Publice suplimentarea numarului de bilete repartizate.
(5) La nivelul Casei Nationale de Pensii Publice, precum si al caselor teritoriale de pensii se solutioneaza cererile individuale, precum si cele primite din partea organizatiilor beneficiarilor sau a altor persoane juridice care au calitatea de angajatori.
Art. 3. — (1) Cuantumul contributiei banesti individuale a asiguratilor la costul biletului de odihna se stabileste dupa cum urmeaza:
a) 50% din pretul biletului de odihna, in situatia in care castigul salarial brut al asiguratului este mai mic sau egal cu castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
b) 50% din contributia parintelui, in cazul copiilor.
(2) Pretul biletului de odihna este suportat integral, dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care castigul salarial brut al asiguratului este mai mare decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
b) in cazul sotului/sotiei care nu face parte din categoria persoanelor prevazute la art. 123 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4. — Contributia baneasca individuala platita se poate restitui, la cererea asiguratului, pentru motive ce privesc
urmatoarele situatii:
a) deces al unui membru de familie, internare in unitati sanitare, atestate cu documente oficiale;
b) renuntarea la biletul de odihna, titularul avand obligatia notificarii acestei situatii la casa teritoriala sau sectoriala de pensii care a eliberat biletul de odihna cu cel putin 5 zile inainte de data inscrisa pe bilet pentru prezentarea in statiune;
c) in situatia in care, in baza motivatiei scrise a unitatii prestatoare de servicii, nu s-a putut realiza cazarea beneficiarului, desi acesta s-a prezentat in statiune la data inscrisa pe bilet.
Comentarii articol (0)