Stiu, nevoia de corupti, nevoia de monden si multe alte nevoi asemanatoare sunt motive indeajuns de importante ca romanii sa vada din ce in ce mai des in paginile ziarelor bucati ale unor conversatii private intre diferiti oameni. Nu neg, unii dintre ei probabil ca merita, moral vorbind, tot tratamentul care li se aplica.
Pentru ca adesea aducem in discutie statul de drept si principiile acestuia, ma gandesc totusi ca o prezentare pe scurt a principiilor de drept care se aplica in cazul afisarii unei corespondente private ar putea fi interesante pentru cititorul Avocatnet.ro.
Prin urmare, sa luam mai multe tipuri de exemple.
1. X vorbeste la telefon cu Y. Acesta din urma inregistreaza si da convorbirea unei publicatii de scandal, iar publicatia o tipareste pe prima pagina (conteaza mai putin pagina in care e publicata). Exemple ar fi nenumarate.
2. X vorbeste prin intermediul unui instant messenger (Yahoo Messenger, Skype etc) cu Y. Y inregistreaza convorbirea si o da unui ziar de scandal care o publica. Vezi cel mai recent scandal legat de solistul trupei care a castigat selectia nationala EuroVision.
3. X trimite un email lui Y. Y ia emailul si il publica pe blogul sau / pe siteul sau.
Toate aceste situatii se intampla frecvent in Romania zilelor noastre. Nu ma pricep nici la politica, nici la monden si nici la alte lucruri, asa ca prefer sa nu comentez in ce masura avem nevoie de astfel de "dezvaluiri senzationale". In acest material, incerc sa povestesc cum poate fi privita situatia respectiva atunci cand citesti legislatia de la noi.
Sa lamurim putin conceptele
Din acest punct de vedere, lucrurile de baza sunt scrise in Codul Penal in vigoare in acest moment. Pentru ca urmeaza sa intre in vigoare (in curand, dar e greu de precizat cu exactitate cand) un nou Cod Penal, m-am gandit sa spun si lucrurile prevazute in acesta, chiar daca prevederile lui se vor aplica doar faptelor savarsite dupa intrarea sa in vigoare.
Mai intai de toate, o precizare. Legea nu defineste corespondenta in vreun fel, asa incat, in lipsa unei definitii legale, o sa ne legam de o definitie pe care am observat-o in mai toate tipurile de sistem de drept francez. In Franta, spre exemplu, prin corespondenta privata se intelege "un mesaj destinat exclusiv uneia sau mai multor persoane, fizice sau juridice, determinate si individualizate" (Legea franceza nr. 86-1067 din 30 septembrie 1986).
Cu alte cuvinte, daca eu scriu un mesaj pe un forum, unde poate fi citit de oricine la orice ora, atunci nu vorbim despre un mesaj care poate fi inclus in segmentul corespondentei private. Daca, in schimb, scriu un email unui numar de 10 persoane determinate, atunci vorbim despre corespondenta privata.
In cazul convorbirilor video, daca eu fac streaming cu imaginea mea si acest flux video e accesibil oricarui tip de om care vrea sa se uite la mine (ustream.tv ofera astfel de servicii, spre exemplu), atunci nu vorbim despre corespondenta privata. Daca, in schimb, vorbesc cu Y prin intermediul Skype, atunci vorbim despre o corespondenta privata.
Ce spune actualul Cod Penal, in vigoare inca
Cod Penal in vigoare la acest moment vorbeste despre violarea secretului corespondentei la art. 195. Regula este aceea ca divulgarea continutului unei corespondente se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Art. 195. - Violarea secretului corespondentei
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar în cazul în care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din întâmplare.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
Ce spune Noul Cod Penal (nu a intrat inca in vigoare)
Noul Cod penal, la art. 224, extinde chiar lucrurile spuse de actualul Cod Penal, incluzand mai multe situatii sanctionabile. Sanctiunea este, in functie de gravitatea faptei si de contextul savarsirii sale, de la amenda la inchisoare pana la 3 ani.
Art. 224 Violarea secretului corespondenþei
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reþinerea, fãrã drept, a unei corespondenþe adresate altuia precum ºi divulgarea fãrã drept a conþinutului unei asemenea corespondenþe, chiar atunci când aceasta a fost trimisã deschisã ori a fost deschisã din greºealã, se pedepseºte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã.
(2) Interceptarea, fãrã drept, a unei convorbiri sau comunicãri efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaþii se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.
(3) Divulgarea, difuzarea, prezentarea, sau transmiterea, cãtre o altã persoanã sau cãtre public, fãrã drept, a conþinutului unei convorbiri sau comunicãri interceptate, chiar în cazul în care fãptuitorul a luat cunoºtinþã de aceasta din greºealã sau din întâmplare, se pedepseºte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
(4) Acþiunea penalã se pune în miºcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Noul Cod Penal spune lucruri si mai interesante la articolul 225, intitulat "Violarea vietii private". As putea spune ca acesta este articolul cel mai interesant din tot Codul Penal in varianta noua, pentru ca aici intalnim doua principii de baza.
In primul rand, se interzice "ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinþã [...] sau a unei convorbiri private". In al doilea rand, se interzice "Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fãrã drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevãzute în alin. (1) [n. red. prevazute mai sus], cãtre o altã persoanã sau cãtre public". In al treilea rand, este important de spus ca se pedepseste inclusiv publicarea convorbirii de catre persoana care a participat la intalnirea cu persoana vatamata, cu exceptia cazului in care aceasta persoana justifica un interes legitim prin publicarea.
Retineti insa ca aceste prevederi, ale Noului Cod Penal, nu sunt inca in vigoare.
Art. 225 Violarea vieþii private
(1) Atingerea adusã vieþii private, fãrã drept, prin:
a) ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinþã, încãpere, dependinþã ori loc împrejmuit þinând de acestea, sau a unei convorbiri private;
b) fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini cu o persoanã aflatã într-o locuinþã, încãpere, dependinþã ori loc împrejmuit þinând de acestea,
se pedepseºte cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fãrã drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevãzute în alin. (1), cãtre o altã persoanã sau cãtre public, se pedepseºte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
(3) Acþiunea penalã se pune în miºcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
(4) Nu constituie infracþiune fapta sãvârºitã:
a) de cãtre cel care a participat la întâlnirea cu persoana vãtãmatã în cadrul cãreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacã justificã un interes legitim;
b) dacã persoana vãtãmatã a acþionat explicit cu intenþia de a fi vãzutã ori auzitã de fãptuitor;
c) dacã fãptuitorul, aflat întâmplãtor într-un anumit loc, surprinde sãvârºirea unei infracþiuni sau contribuie la dovedirea sãvârºirii unei infracþiuni;
d) dacã surprinde fapte care pun în pericol un interes public.
Concluzia
Stiu, am dat multe texte de lege si am facut putine interpretari. Consider insa ca textele prezentate sunt suficient de explicite, astfel incat interpretarea mea n-ar putea decat sa dubleze unele dintre expresiile prezentate acolo.
Dupa lecturarea tuturor acestor texte, sper ca vei privi mai atent de acum inainte toate lucrurile pe care le vezi sau despre care auzi in presa. Stiu, unii oameni merita sa le fie expuse slabiciunile, societatea noastra a devenit dependenta de nevoia de a intra in intimitatea celebritatilor, dar asta nu inseamna ca lucrurile care se intampla sunt corecte din perspectiva morala si legala.
Ce parere ai? E bine ca legislatia reglementeaza toate aceste situatii? Ar fi mai bine sa putem publica liber corespondenta privata a altcuiva?