Veniturile totale ale Allianz-Tiriac Asigurari au fost, in 2010, de un miliard de lei, in scadere cu aproximativ 20 de procente, comparativ cu anul precedent, informeaza joi compania. Profitul operational inregistrat de companie in 2010 a fost de circa 8 milioane de lei, conform cifrelor anuale preliminate in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate.
„Efectele directe si indirecte ale manifestarii recesiunii s-au facut simtite la nivelul afacerilor derulate de Allianz-Tiriac Asigurari. Am traversat o perioada in care masurile de austeritate luate de Guvern si de intreaga populatie a Romaniei au avut un impact relevant asupra volumului primelor brute subscrise de companie. Concomitent, nivelul profitabilitatii a fost influentat negativ in principal din doua directii: majorarea TVA, respectiv continuarea cresterii obligatiilor de plata pentru vatamari corporale acoperite de politele RCA”, a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
Cresterea intempestiva a ratei TVA a incarcat volumul costurilor, atat in ceea ce priveste cheltuielile operationale, dar mai ales la nivelul obligatiilor de plata cu despagubirile, mai precizeaza compania.
Potrivit datelor Allianz Tiriac Asigurari ,segmentul asigurarilor auto, ce include RCA si Casco, genereaza cel mai mare volum de despagubiri platite anual de asiguratori.
Activitatea de asigurari generale
In 2010, Allianz-Tiriac a obtinut venituri din prime brute subscrise de 940 milioane de lei pe segmentul asigurarilor generale, in scadere cu peste 20 de procente fata de subscrierile de 1.198 milioane lei inregistrate in 2009, ca urmare a reducerii cu aproape 30 de procente a asigurarilor de tip casco.
“Declinul sectorului de leasing auto din Romania a fost principalul factor generator al contractiei portofoliului casco al Allianz-Tiriac Asigurari”, explica reprezentantii companiei.
In acelasi timp, societatea de asigurari a promovat aplicarea mult mai riguroasa a sistemului bonus-malus la nivelul tuturor segmentelor de clienti.
“Am realizat o analiza detaliata a portofoliului de asigurari generale si, in mod constient, am luat decizia sa nu mai sustinem unele segmente generatoare de pierderi, care, sigur ca da, an de an aveau o contributie la realizarea veniturilor companiei, insa in mod constant au inregistrat rate ale daunei foarte ridicate. In schimb, acest proces de <curatare> a portofoliului casco la nivelul flotelor ne-a permis sa fim mult mai flexibili in ceea ce priveste oferta destinata persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Pentru unele dintre segmentele din randul acestor categorii de clienti – persoane fizice si IMM – am reusit sa devenim mult mai competitivi, oferindu-le tarife casco mai mici pe parcursul lui 2010”, a explicat Rangam Bir.
In portofoliul de asigurari generale la nivelul anului 2010, asigurarile casco, RCA, respectiv de bunuri si proprietati continuau sa detina cele mai importante ponderi, de 54%, 23% si respectiv 17%.
Activitatea de asigurari de viata
Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 92 milioane de lei in 2010, cu 7 milioane lei mai putin decat cu un an inainte.
„Am reusit stabilizarea portofoliului de asigurari de viata si am obtinut chiar o imbunatatire a vanzarilor de polite noi in ultimul trimestru al anului, tendinta care a fost sustinuta si de lansarea de noi produse de asigurari de viata Allianz-Tiriac accesibile familiilor cu venituri medii“, a precizat Rangam Bir.
Activitatea de asigurari de viata si-a conservat, practic, nivelul profitabilitatii, randamentul vanzarilor – exprimat de raportul dintre rezultatul net si volumul vanzarilor - ramanand in 2010 la un nivel de peste 6%, procent foarte apropiat de randamentul vanzarilor consemnat in 2009.
Comentarii articol (2)