Orice proiect de act normativ elaborat va trebui sa tina cont de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si sa fie insotit in mod obligatoriu de un studiu de impact, potrivit unei legi recent publicate in Monitorul Oficial.
Legea nr. 29/2011 a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 182 din 15 martie 2011.
Potrivit noii legi, proiectul de act normativ trebuie sa instituie reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa. Solutiile pe care le cuprinde trebuie sa fie temeinic fundamentate, luandu-se in considerare interesul social, politica legislativa a statului roman si cerintele corelarii cu ansamblul reglementarilor interne si ale armonizarii legislatiei nationale cu legislatia comunitara si cu tratatele internationale la care Romania este parte, precum si cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Propunerile legislative, proiectele de legi si celelalte proiecte de acte normative
vor fi insotite, in mod obligatoriu, de o evaluare
preliminara a impactului noilor reglementari asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
De asemenea, proiectul de act normativ trebuie
sa fie corelat cu dispozitiile Conventiei europene a drepturilor omului si ale protocoalelor aditionale la aceasta, ratificate de Romania, precum si cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In activitatea de documentare pentru fundamentarea proiectului de act normativ se vor examina practica Curtii Constitutionale in acel domeniu, jurisprudenta in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, practica instantelor judecatoresti in aplicarea reglementarilor in vigoare, precum si doctrina juridica in materie.
Solutiile legislative preconizate prin noua reglementare
trebuie sa aiba in vedere reglementarile in materie ale Uniunii Europene, asigurand compatibilitatea cu acestea.
Prevederile de mai sus se aplica in mod corespunzator si in ceea ce priveste dispozitiile cuprinse in tratatele internationale la care Romania este parte, precum si in ceea ce priveste jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Cand este cazul, se vor face propuneri de modificare si completare a actelor normative interne
ale caror dispozitii nu sunt
concordante cu cele ale actelor internationale la care Romania este parte sau nu asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar ori se afla in contradictie cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In plus, Guvernul, in termen de cel mult 3 luni de la data comunicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului, prezinta Parlamentului
proiectul de lege cu privire la modificarea si completarea sau abrogarea actului normativ ori a unor parti ale acestuia care vin in contradictie cu dispozitiile Conventiei europene a drepturilor omului si ale protocoalelor
aditionale la aceasta, ratificate de Romania, si cu hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Comentarii articol (21)