Comisarii de la Protectia Consumatorilor Bucuresti au aplicat, in zilele de 25 si 26 februarie, 10 sanctiuni contraventionale in valoare de 36.000 lei si 2 avertismente, iar 278 bijuterii in valoare de 10.747 lei au fost confiscate si predate la Trezoreria Municipiului Bucuresti, informeaza un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Comisari din cadrul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Generale de Metale Pretioase si Pietre Pretioase din cadrul ANPC, precum si ai Politiei locale si ai Jandarmeriei au verificat operatori economici din cateva zone pietonale, traditionale pentru comercializarea martisoarelor si din centre comerciale din Bucuresti.
Potrivit ANPC, au fost depistate
abateri precum:
• lipsa marcii de certificare ANPC sau de garantie proprie pentru martisoare si bijuterii din argint;
• lipsa informatiilor privind calitatea pietrelor continute de martisoarele si bijuteriile din aur comercializate;
• lipsa certificatelor de garantie la comercializarea ceasurilor din argint;
• lipsa indicarii datei de incepere si de incetare a promotiei in cadrul careia se comercializau martisoare si bijuterii din argint;
• nepoansonarea martisoarele din argint, combinate cu metal comun, cu marcile impuse de prevederile legale;
• lipsa afisarii preturilor;
• lipsa buletinului de verificare metrologica a cantarulu pentru bijuterii;
• necompletarea la zi a Registrului de operatiuni cu metale pretioase.
Pentru abaterile constatate s-au aplicat 10 sanctiuni contraventionale in valoare de 36.000 lei si 2 avertismente, iar 278 bijuterii in valoare de 10.747 lei au fost confiscate si predate la Trezoreria Municipiului Bucuresti.
Recomandari ANAPC la cumpararea bijuteriilor din metale pretioase si pietre pretioase:
- Nu achizitionati bunuri din metale pretioase si/sau cu pietre pretioase de la persoane neautorizate (autorizarea fiind obligatorie).
- Infomati-va daca obiectele din metale pretioase pe care le achizitionati sunt marcate (marcarea fiind obligatorie).
Bijuteriile trebuie sa aiba aplicate marca de titlu si marca de garantie proprie/marca de certificare:
• Marca de titlu (semn conventional, diferit in functie de continutul de metal pretios, exprimat in miimi, potrivit titlurilor legale din Romania: a) pentru aur: 375; 500; 585; 750; 833; 900; 916 si aur fin 999; b) pentru argint: 750; 800; 875; 916; 925 si argint fin 999; c) pentru platina: 950; d) pentru paladiu: 950; nu se inregistreaza la ANPC.
• Marca de garantie proprie (se stabileste de catre operatorul economic producator intern, importator si/sau vanzator cu amanuntul si se inregistreaza la ANPC. Marca de garantie se inscrie astfel: a) pentru aur intr-o elipsa; b) pentru argint intr-un dreptunghi; c) pentru platina si celelalte metale platinice intr-un romb.
• Marca de certificare se aplica in cazul in care operatorul economic nu este autorizat sau nu doreste sa isi aplice marca de garantie proprie. Marca de certificare se aplica de catre ANPC.
- Adresati-va ghiseelor pentru persoane fizice ale DGMPPP din Bucuresti si din tara pentru orice nelamurire sau suspiciune legata de produsul cumparat, in vederea analizei de catre specialistii ANPC a obiectelor si bijuteriilor din metal pretios.
- Cereti informatii inainte de cumpararea unei bijuterii despre caracteristicile exacte ale pietrei continute.
- Asigurati-va ca bijuteria sau piatra achizitionata are un certificat in care sa fie descrise caracteristicile la vanzare ale pietrei.
- Evitati cumpararea de bunuri din metale pretioase si/sau pietre pretioase de la vanzatorii ambulanti.
Comentarii articol (0)