avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Accize produse aur
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Accize produse aur

Buna ziua,
O societate achizitioneaza din romania de la alta firma romaneasca niste pandantive din aur de 14 karate, personalizate cu denumirea firmei pe care doreste sa le vanda. Din ce am citit inainte de vanzare societatea ar trebui sa se autorizeze la ANPC, sa marcheze acele bijuterii si sa plateasca accize pentru aceste obiecte din aur.
Stiti mai multe lucruri despre autorizarea la ANPC si despre marcarea acestor produse? in ce consta marcarea?
La finante trebuie anuntat si acolo?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: element94 , utilizator 12:59, 6 Martie 2010
La finante depuneti declaratia 103 privind accizele , la pozitia 21 , si potrivit art 193 , plata accizelor la bugetul de stat (1) Accizele sunt venituri la bugetul de stat. Termenul de plată a accizelor este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care acciza devine exigibilă.

Art . 207 din Codul Fiscal arata care sunt produsele supuse accizelor:

f) bijuterii din aur şi/sau din platină cu codul NC 7113 19 00, cu excepţia verighetelor;

Potrivit anexei 3 , punctul 3 , pentru bijuterii din aur si/sau din platina , cu excepţia verighetelor , acciza este de 10 % din valorarea produsului .

Calcularea accizei datorate se face prin aplicarea procentajului in cauza, prevazut mai sus, la valoarea in valuta a produselor. Valoarea in lei a accizelor stabilita in echivalent euro se determina prin transformarea sumelor pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Autorizare

Persoanele fizice sau juridice pot efectua operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase numai în baza autorizaţiei eliberate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pe perioadă nedeterminată, vizată anual de către aceasta.

Operaţiunile cu metale preţioase şi pietre preţioase nu sunt supuse regimului autorizării dacă acestea se efectuează pentru nevoile proprii ale persoanei fizice sau juridice şi dacă nu se urmăreşte obţinerea unui profit.

Desfăşurarea fără autorizaţie a operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.
Marcare

În vederea prevenirii unor acte de comerţ sau fapte de comerţ ilicite, metalele preţioase trebuie să fie marcate înainte de comercializare sau, după caz, înainte de expunerea spre comercializare. Anterior marcării, metalele preţioase trebuie să fie supuse unei analize fizice sau chimice, în vederea stabilirii titlului acestora.

Falsificarea în orice mod a mărcilor de titlu, a mărcilor de garanţie proprie sau a mărcilor de certificare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Folosirea mărcilor de titlu, a mărcilor de garanţie proprie sau a mărcilor de certificare false ori folosirea unor mărci neînregistrate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Bunurile care au aplicată o marcă falsă sau falsificată se confiscă.

Comercializarea sau expunerea spre comercializare a metalelor preţioase, fără ca acestea să fie marcate în prealabil potrivit prevederilor legale în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.
Accizare

Potrivit prevederilor art. 209, alin. (1) aferent Titlului VII - Accize din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, plătitorii de accize pentru bijuterii din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor, sunt agenţi economici - persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate - care produc sau importă astfel de produse. Bijuteriile din aur şi/sau din platină au codul NC 7113 19 00, cu excepţia verighetelor.

Conform art. 208 alin.2 din Codul fiscal, accizele preced taxa pe valoarea adăugată şi se calculează o singură dată prin aplicarea cotelor procentuale prevăzute de lege asupra bazei de impozitare, care reprezintă:

* a) pentru produsele provenite din producţia internă - preţul de livrare al producătorului, mai puţin acciza;
* b) pentru produsele provenite din teritoriul comunitar - preţurile de achiziţie;
* c) pentru produsele provenite din afara teritoriului comunitar - valoarea în vamă, stabilită potrivit legii, la care se adaugă taxele vamale şi alte taxe speciale, după caz.

Nivelul accizelor pentru bijuterii din aur/platină, cu excepţia verighetelor este:
* - pentru anul 2009 = 10%
* - pentru anul 2010 = 0%

Operatorii economici care achiziţionează din teritoriul comunitar bijuterii din aur şi/sau din platină, înainte de primirea produselor, trebuie să fie înregistraţi la autoritatea fiscală competentă, în condiţiile prevăzute în norme, şi să respecte următoarele cerinţe:

* a) să garanteze plata accizelor în condiţiile fixate de autoritatea fiscală competentă;
* b) să ţină contabilitatea livrărilor de produse;
* c) să prezinte produsele oricând li se cere aceasta de către organele de control;
* d) să accepte orice monitorizare sau verificare a stocului.

Pentru produsele provenite din producţia internă, accizele se plătesc la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care acciza devine exigibilă iar pentru alte produse accizabile, provenite din teritoriul comunitar sau din import, plata accizelor se face în ziua lucrătoare imediat următoare celei în care au fost recepţionate produsele sau la momentul înregistrării declaraţiei vamale de import, după caz. Întârzierea la plată a accizelor cu mai mult de 5 zile de la termenul legal atrage suspendarea autorizaţiei antrepozitarului şi închiderea activităţii acestuia până la plata sumelor restante

Orice operator economic plătitor de accize are obligaţia de a depune la autoritatea fiscală competentă o declaraţie de accize pentru fiecare lună, indiferent dacă se datorează sau nu plata accizei pentru luna respectivă. Declaraţiile de accize se depun la autoritatea fiscală competentă, de către operatorii economici plătitori, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă declaraţia.

Valoarea în lei a accizelor pentru bijuterii din aur/platină, datorată bugetului de stat, în echivalent euro, pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Temei legal:

* 1. Ordonanţa de urgenţă nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, cu modificările şi completările ulterioare
* 2. Norma metodologică din data de 18/11/2003 pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, cu modificările şi completările ulterioare
* 3. Ordinul nr. 257/2007 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 425/2003 privind aprobarea formularelor-tip ale cererilor pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice să efectueze operaţiuni cu metale preţioase, aliaje ale acestora şi pietre preţioase
* 4. Ordinul nr. 1809/2004 pentru aprobarea Registrului special de evidenţă a operaţiunilor cu metale preţioase, aliaje ale acestora şi pietre preţioase
* 5. Legea nr. 82/2007 pentru modificarea art. 26 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România
* 6. Codul fiscal al României

În contextul art. 2 din Ordonanţa de urgenţă nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, bijuteriile din aur şi/sau platina sunt definite după cum urmeză:

* metale preţioase: aurul, argintul şi metalele platinice, sub orice formă; titlurile minime ale metalelor preţioase;
* metale platinice: platina, ruteniul, rhodiul, paladiul, osmiul şi iridiul;
* pietre preţioase: diamantele, rubinele, safirele, smaraldele; regimul pietrelor preţioase este aplicabil şi perlelor naturale şi de cultură, precum şi pietrelor naturale de calitate gemă.

Ce se intampla daca un comerciant vinde bijuterii ( fabricate in UE ) prin internet , iar transportul se face direct din tara de origine la client ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal confiscare silviumanta silviumanta Buna ziua!Are cineva idee cum pot si care sunt sansele pentru anularea unui proces verbal prin care s-au confiscat 6 kg de aur(bijuterii vechi si aur ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala Pilu Pilu Buna ziua. Asavea o intrebare daca poate sa ma lamureasca cineva: O persoana care practica acte de comert, deci, cumparare si apoi revanzare, in mod ... (vezi toată discuția)
Amenda neintocmire registru evidenta metale pretioase sabrer_2006 sabrer_2006 Care ar fi amenda in cazul in care, nu am intocmit registru de evidenta al metalelor pretioase?Mentionez faptul ca, comercializez aceste produse din aur si ... (vezi toată discuția)