avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Evaziune fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Evaziune fiscala

Buna ziua. Asavea o intrebare daca poate sa ma lamureasca cineva:
O persoana care practica acte de comert, deci, cumparare si apoi revanzare, in mod repetat, de bijuterii din aur, de catre o persoana care nu are niciun fel de autorizatie sa faca asa ceva, poate fi invinuita de savarsirea infractiunii de eveziune fiscala prevazuta de art. 9 lit. a din Legea nr. 241/2005 ?. Nu ar trebui ca subiectul infractiunii sa fie calificat ? (persoana autorizata, contabil etc. ?)
Multumesc f. mult pt. raspuns tuturor, va doresc sanatate si toate cele bune. :luck::luck::luck:
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 14:50, 30 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Pentru a vorbi de evaziune fiscala in sensul prevederilor legale, este necesar ca persoana invinuita sa aiba calitatea de comerciant in sensul legii, ceea ce nu este cazul. Poate fi invinuit , din ceea ce scrieti, de acte ilegale de comert.
Cu stima !
interesanta interpretare...dupa cum explicati rezulta ca un director salariat nu va putea fi acuzat de evaziune fiscala...ca doar nu este comerciant
Iata opinia prof. Alexandru Boroi in privinta subiectului activ al infractiunilor de evaziune fiscala si in legatura cu evaziunea fiscala prevazute de L.241/2005:

“Infracţiunile de evaziune fiscală sunt prevăzute la art. 9 alin. 1 lit. a – g şi alin. 2 şi 3 şi constau în săvârşirea unor fapte cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
Subiectul activ nu poate fi decât acele persoane care au calitatea de administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale, iar infracţiunea ca atare săvârşindu-se în cadrul unei societăţi comerciale.
În acelaşi timp, subiect activ al unei infracţiuni poate fi orice persoană fizică în calitatea sa de contribuabil (art. 9 lit. b şi d).

Infracţiunile aflate în legătură cu cele de evaziune fiscală sunt prevăzute în art. 3, 4, 5, 6, 7 alin. 1 şi 2 şi art. 8 alin. 1 şi 2.
Subiectul activ are calitatea de contribuabil în cazul tuturor infracţiunilor care sunt în legătură cu cele de evaziune fiscală, excepţie făcând infracţiunile de la art. 7 alin. 1 şi 2, unde subiectul activ poate fi orice persoană.” (punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special si cu regim special, falsificate)

Implicit, subiectul din speta prezntata de Dvs, nu poate fi subiectul activ al infractiunii prevazuta de art. 9 lit. a din Legea nr. 241/2005.

Dar conform L.261/2002 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase, aliajelor acestora si pietrelor pretioase in Romania, fapta constituie contraventie pasibila de amenda si confiscarea bunurilor, in cazul in care comercializarea se face in scopul obtinerii de profit :

“2. operatiuni cu metale si pietre pretioase – actele de comert si faptele de comert cu metale pretioase si pietre pretioase, care au ca obiect:
h) mijlocirea operatiunilor cu metale pretioase si pietre pretioase;
b) vanzarea metalelor pretioase si prelucrarea metalelor pretioase si a pietrelor pretioase;
La articolul 8, alineatele(1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
“Art. 8. – (1) Operatiunile cu metale pretioase si pietre pretioase, prevazute la art. 2 pct. 2, se pot efectua de catre persoanele fizice sau juridice numai in baza autorizatiei eliberate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pe perioada nedeterminata, vizata anual de catre aceasta.
(2) Nu sunt supuse regimului autorizarii operatiunile prevazute la art. 2 pct. 2 daca acestea se efectueaza pentru nevoile proprii ale persoanei fizice sau juridice daca nu se urmareste obtinerea unui profit.”
Art. 18. – Desfasurarea fara autorizatie a operatiunilor cu metale pretioase si pietre pretioase constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum si cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contraventiei.
Art. 20. – Contraventiile prevazute la art. 18 si 19 se constata si se sanctioneaza de personanlul imputernicit in acest sens, dupa caz, de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice sau Ministerul Administratiei si Internelor, potrivit atributiilor ce le revin in conformitate cu prevederile legale.
Corect, subiectul din speta prezntata de @Pilu, nu poate fi subiectul activ al infractiunii prevazuta de art. 9 lit. a din Legea nr. 241/2005.O persoana care practica acte de comert, deci, cumparare si apoi revanzare, in mod repetat, de bijuterii din aur, de catre o persoana care nu are niciun fel de autorizatie sa faca asa ceva, nu poate fi invinuita de savarsirea infractiunii de eveziune fiscala. Daca subiectul activ avea calitatea de contribuabil, deci era autorizat (SC, PFA, etc) eram in domeniul infracţiunilor în legătură cu cele de evaziune fiscală.
In acest caz, in prezent sunt aplicabile prevederile L.261/2002 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase, aliajelor acestora si pietrelor pretioase in Romania,
Fapta constituie contraventie si se aplica amenda si confiscarea bunurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal confiscare silviumanta silviumanta Buna ziua!Are cineva idee cum pot si care sunt sansele pentru anularea unui proces verbal prin care s-au confiscat 6 kg de aur(bijuterii vechi si aur ... (vezi toată discuția)
Accize produse aur lumib78 lumib78 Buna ziua, O societate achizitioneaza din romania de la alta firma romaneasca niste pandantive din aur de 14 karate, personalizate cu denumirea firmei pe care ... (vezi toată discuția)
Amenda neintocmire registru evidenta metale pretioase sabrer_2006 sabrer_2006 Care ar fi amenda in cazul in care, nu am intocmit registru de evidenta al metalelor pretioase?Mentionez faptul ca, comercializez aceste produse din aur si ... (vezi toată discuția)