avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... anulare proces verbal confiscare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

anulare proces verbal confiscare

Buna ziua!Are cineva idee cum pot si care sunt sansele pentru anularea unui proces verbal prin care s-au confiscat 6 kg de aur(bijuterii vechi si aur topit).Mentionez ca persoana careia i s-a consfiscat era in dum spre vama GR , nu a facut obiectiuni, a declarat ca a luat aurul d la cateva persoane in vederea valorificarii acestuia urmand ca la intoarcere in tara sa le dea acestora banii pe aur.In plangerea imp. p-v a mentionat ca este prima data cand face asta si ca aceasta nu reprezinta o activitate permanenta si ca legea ii permite daca nu este o indeletnicire permanenta.
Are cineva idee ca si probe ce sa faca ?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: silviumanta , utilizator 17:28, 15 Octombrie 2009
Intr-adevar, OUG 190/2000 prevede ca :
ART. 8
(1) Operaţiunile cu metale preţioase şi pietre preţioase, prevăzute la art. 2 pct. 2*, se pot efectua de către persoanele fizice sau juridice numai în baza autorizaţiei eliberate de către Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor pe perioada nedeterminată, vizata anual de către aceasta.
(2) Nu sunt supuse regimului autorizării operaţiunile prevăzute la art. 2 pct. 2 dacă acestea se efectuează pentru nevoile proprii ale persoanei fizice sau juridice şi dacă nu se urmăreşte obţinerea unui profit.
* ART. 2
2. operaţiuni cu metale şi pietre preţioase - actele de comerţ şi faptele de comerţ cu metale preţioase şi pietre preţioase, care au ca obiect:
a) producerea metalelor preţioase;
b) prelucrarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
c) vânzarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
d) cumpărarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
e) păstrarea în depozit a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase pentru cauza de comerţ;
f) introducerea în ţara a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
g) scoaterea din ţara a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
h) mijlocirea operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase;
i) transportul de metale preţioase şi pietre preţioase, cu excepţia transportului efectuat în tranzit vamal;
j) prestări de servicii care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase;
k) marcarea metalelor preţioase;
l) alte acte de comerţ şi fapte de comerţ care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase;


Dar pe de alta parte, conform HG 1344/2003 :
ART. 5
Sunt supuse autorizarii urmatoarele operatiuni cu metale pretioase, cu aliaje ale acestora si cu pietre pretioase:
d) introducerea in tara, scoaterea din tara si tranzitul prin Romania de metale pretioase si de aliaje ale acestora, bijuterii, obiecte de aurarie sau de argintarie, precum si de pietre pretioase;

Cum in niciuna din legile de mai sus nu se defineste termenul “nevoi proprii”, va trebui doar sa demonstrate ca nu doreati sa faceti tranzitul transfrontalier cu aurul respective, ci ca “il plimbati” numai, sau ca nu va aflati in tranzit vamal, caz in care trebuie sa aveti documentele de insotire ok...

Codul vamal:
ART. 618
Bunurile care sunt prohibite la scoaterea din România, precum şi bunurile cu caracter artistic, istoric, ştiinţific, instrumentele muzicale, obiectele din metale şi pietre preţioase care depăşesc uzul personal se pot scoate din ţara fără alte formalităţi, dacă au fost declarate în scris autorităţii vamale la intrare.
ART. 156
(1) Se depune declaraţie vamală scrisă, în toate cazurile, pentru următoarele mărfuri:
c) obiecte din metale preţioase, cu sau fără pietre preţioase, care depăşesc uzul personal stabilit prin reglementările legale;
ART. 590
Autoritatea vamală abilitata la nivel central şi teritorial îndeplineşte următoarele atribuţii principale
e) previn şi combat prin mijloace specifice traficul ilicit de arme, muniţii, materiale explozive şi radioactive, produse şi droguri, precursori, produse şi substanţe toxice, obiecte de patrimoniu, metale şi pietre preţioase, precum şi orice trafic ilegal de bunuri.
ART. 618
Bunurile care sunt prohibite la scoaterea din România, precum şi bunurile cu caracter artistic, istoric, ştiinţific, instrumentele muzicale, obiectele din metale şi pietre preţioase care depăşesc uzul personal se pot scoate din ţara fără alte formalităţi, dacă au fost declarate în scris autorităţii vamale la intrare.


Pentru a va da un raspuns mai complet, ar trebui sa-mi indicati macar temeiul legal pe baza caruia vi s-a aplicat sanctiunea confiscarii. Conform OUG 190, ar putea fi:
ART. 17
(1) Falsificarea în orice mod a marcilor de titlu, a marcilor de garanţie proprie sau a marcilor de certificare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Folosirea marcilor de titlu, a marcilor de garanţie proprie sau a marcilor de certificare false ori folosirea unor mărci neinregistrate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
(3) Bunurile care au aplicată o marca falsa sau falsificata se confisca.
Sau (daca persoana este neautorizata si se incadreaza):
ART. 18
Desfăşurarea fără autorizaţie a operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.
ART. 19
Comercializarea sau expunerea spre comercializare a metalelor preţioase, fără ca acestea sa fie marcate în prealabil potrivit prevederilor legale în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.

In cazul in care este vorba de art.18 si 19, se aplica OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si puteti formula plangere, prin care puteti cere anulare PV de contraventie pentru aspecte de forma si/sau fond.
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2009
godspeed, utilizator
Este vb despre art. 18 .Precizez ca acest control s-a facut probabil "la pont" pt. ca organele de control s-au urcat in autocar la km. 61-63 pe DN 5 deci autocarul nu ajunsese inca in vama.Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accize produse aur lumib78 lumib78 Buna ziua, O societate achizitioneaza din romania de la alta firma romaneasca niste pandantive din aur de 14 karate, personalizate cu denumirea firmei pe care ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala Pilu Pilu Buna ziua. Asavea o intrebare daca poate sa ma lamureasca cineva: O persoana care practica acte de comert, deci, cumparare si apoi revanzare, in mod ... (vezi toată discuția)
Amenda neintocmire registru evidenta metale pretioase sabrer_2006 sabrer_2006 Care ar fi amenda in cazul in care, nu am intocmit registru de evidenta al metalelor pretioase?Mentionez faptul ca, comercializez aceste produse din aur si ... (vezi toată discuția)