Prima reprezentare grafica a logo-ului dateaza inca de la inceputul anilor 1900, cand in cadrul micii fabrici din Mlada Boleslav, se fabricau biciclete si motociclete, sub denumirea de Slavia. Logo-ul, care a fost utilizat in perioada 1895 – 1905, era bazat pe ilustrarea unei roti cu spite, in interiorul careia se intercalau ramuri cu frunze de tei, copac simbol si specific natiunilor slave. De asemenea, in logo erau prezente si numele celor doi fondatori – Laurin si Klement, motiv ce va sta la baza urmatoarei reprezentari grafice a siglei.
L&K Logo (1905 – 1925)
A doua reprezentare a siglei producatorului a avut la baza initialele numelor fondatorilor L&K – Vaclav Laurin si Vaclav Klement, amplasate intr-o forma rotunda, cu ornamente florale si design specific curentului artistic Art Nouveau, popular la inceputul secolului XX. Ramurile prezente in logo pot duce cu gandul la originea latineasca a numelui Laurin (substantivat Laurus Nobilis), laurii desemnand simbolul victoriei si al faimei inca din antichitate.
Skoda Early Car Logo (1926 – 1933)
Incepand cu anul 1926, fabrica din Mladá Boleslav a inceput sa produca automobile, sub denumirea Skoda. Desi numele brandului se modificase total, la nivel de design laurii au fost pastrati ca si element grafic ce asigura continuitate cu variantele anterioare. Forma noului logo era una ovala, literele SKODA, scrise cursiv fiind amplasate in centrul de interes al emblemei.
Skoda Logo (1930 – 1999)
Timp de mai bine de sase decade, producatorul ceh Skoda Auto va fi identificat dupa notoriul logo ce infatiseaza, in mod stilizat, o sageata inaripata.
Faimosul `Winged Arrow` a fost introdus initial in anul 1926, insa originile de inspiratie pentru acest nou design raman aruncate intr-un con de umbra si de mister. Unele surse afirma, insa, ca initiatorul noii embleme ar fi fost un anume T. Magliè, la vremea aceea director comercial al Škoda Plzeò. Dupa interpretarile unora, logo-ul ar infatisa un cap stilizat de indian, ce poarta un ornament de pene specific triburilor native, sageata ducand, de asemenea, cu gandul la aceste popoare amer-indiene. Acest logo este inca folosit si aplicat pe unele piese originale marca Skoda, cum ar fi sticla geamurilor sau elemente ale blocului-motor.
Skoda Logo (1999 – prezent)
La mijlocul anilor ’90 oficialii Skoda Auto s-au gandit sa adopte o noua reprezentare grafica pentru logo, de data aceasta apeland la o paleta cromatica ceva mai bogata, dar si la o abordare mai new-age.
Noul logo se bazeaza pe culorile negru si verde, complementate fiind de alb si gri, pentru a avea o aparenta tridimensionala ce propulseaza sigla in exteriorul cercului-suport. Desi emblema Skoda este privita drept una dintre cele mai originale si curat-executate simboluri stilistice ale producatorilor auto din intreaga lume, autorul ei oficial ramane necunoscut. Producatorul ceh implementeaza acest nou logo incepand cu 1994, negrul si verdele devenind repede culori-etalon pentru Skoda. La nivel de simbolism, logo-ul Skoda poate sugera grija pentru mediu si folosirea materialelor reciclabile prin culoarea verde, traditia si integritatea de peste 100 de ani in domeniul auto, prin culoarea negru, productie la nivel global, precizie si viziune prin folosirea unei forme circulare si nu in ultimul rand progres, inovatie si avant prin simbolul sagetii.
New Skoda Logo
Odata cu Salonul Auto International de la Geneva, din martie 2011, oficialii Skoda au anuntat prezentarea noilor directii de look si stil, liniile de Corporate Design propuse de Skoda avand sa se regaseasca implementate intr-un nou logo (din 2012), in liniile tuturor modelelor noi ce vor fi fabricate in noile generatii, precum si in toate formele de comunicare interna si externa ale brandului, pana la pana la design-ul, layout-ul si modernizarea showroom-urilor internationale ale dealerilor. Desi o varianta oficiala a noului logo restilizat Skoda nu este inca disponibila, mai multe publicatii de specialitate din mediul online propun o ilustratie probabila, cu o abordare minimalista, stilizata, mergand pe noile trenduri de cromatica si design. Vezi Noul corporate design Skoda
Comentarii articol (4)