Motiunea de cenzura privind noul Cod al Muncii este dezbatuta miercuri, 16 martie 2011. Guvernul si-a asumat, saptamana trecuta raspunderea pe proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii. Daca motiunea va fi respinsa, noul Cod al Muncii se considera a fi adoptat. In caz contrar, guvernul va fi demis. (vezi in fisier atasat varianta finala a Codului Muncii)
Declaratiile premierului Emil Boc:
- Criza economica ne-a demonstrat ca avem nevoie de o mai mare flexibilitate a relatiilor de munca
- Pentru investitori, flexibilitatea este un lucru de baza; este nevoie de o mai mare flexibilitate a relatiilor de munca pentru ca noi sa avem mai multi oameni care sa munceasca zi de zi
- Daca ne uitam la rata de ocupare in Romania, observam ca nu depaseste 58-59%; asta inseamna ca avem loc suficient pentru a avea noi contrate de munca si a diminua munca la negru
- Ddiminuarea muncii la negru: orice loc de munca care nu este fiscalizat inseamna mai putina protectie pentru salariat, acesta nu beneficiaza de sprijin la somaj, de asigurari de sanatate, de pensie; acest cetatean devine dependent de asistenta sociala a statului, fara a avea dreptul la pensie, somaj, sanatate
-Orice loc de munca inseamna protectie sociala pentru orice roman
Principalele modificari cu privire la Codul Muncii:
-
Contractul de munca pe durata determinata: 1,1% ponderea in Romania cu privire la contractele pe durata determinata. Avem un cod al muncii care nu permite un dinamism al relatiilor de munca. Actuala legislatie permite doar o durata de 2 ani, am propus ca perioada contractelor pe perioada determinata sa fie de 36 de luni cu posibilitatea de a fi prelungit cu acordul scris al partilor. Este foarte important sa se retina ca contractul de munca pe perioada nedeterminata ramane regula
-
Durata maxima a timpului de lucru: Sindicatele folosesc aceasta modificare pentru a spune ca se va lucra zilnic 16 ore, vreau sa contrazic acest lucru. In primul rand, este vorba de textul Constitutiei: durata normala zilei de lucru este de maxim 8 ore. In momentul de fata, Codul muncii prevede ca durata maxima a timpului de lucru este de 48 de ore saptamanal, dintre care 8 ore suplimentare. Actualul cod ne precizeaza ca pentru anumite sectoare de activitate se poate prelungi perioada de referinta a mediei celor 48 de ore pe saptamana. Modificarea ofera flexibilitate: durata normala ramane 40 de ore, durata maxima ramane 48 de ore. Se calculeaza media celor 48 de ore pe saptamana se calculeaza la 4 luni de zile, nu la 3 luni de zile cum e in prezent pentru ca se au in vedere activitatile cu caracter sezonier, de ex. In contructii sau in turism. Dam posibilitatea de a se calcula aceasta medie de 48 de ore pe saptamana la 4 luni de zile. Aceasta perioada se va putea calcula si la 6 luni, prin acordul partilor. Nu se incalca directiva europeana, dimpotriva. Prevederea de la noi este mai avantajoasa, la noi repaosul saptamanal este de 48 de ore. Nu este adevarat ca romanii vor fi obligati sa lucreze in fiecare zi 12,14, 16 ore.
-
Stabilirea obiectivelor de performanta individuala si de impunere criteriilor de evaluare a acestora: inca de la inceputul contractului de munca, angajatii si angajatorii stiu care sunt obiectivele de performanta si care sunt criteriile de evaluare. De ce este o problema fundamentala? In cazul concedierilor colective, primul criteriu dupa care esti evaluat este performanta, nu criteriile sociale. Astazi este invers. Daca romanii muncesc si isi fac treaba, sunt protejati si la locul de munca si in instanta. Legea ii va apara pana in panzele albe. Legea ii apara pe cei care muncesc corect si bine in tara asta. Acum avem in Codul muncii o prevedere care nu spun ca e gresita: oamenii trebuie protejati din punct de vedere social, dar cand e vorba de munca, nu vei competitiv daca apreciezi munca pe baza de criterii sociale. De aceea, cred ca aceasta modificare va aduce un plus de competitivitate in relatiile de munca.
-
Sporul la munca de noapte: prin modificarea propusa se mareste sporul pt munca de noapte de la 15 la 25% daca timpul astfel lucrat reprezinta 3 ore din programul de munca.
-
Munca le negru: se tripleaza amenzile pentru cei care angajeaza la negru sau inchisoare daca sunt mai multi angajati. Utilizezi munca la negru, nu mai ai posibilitatea de a utiliza fonduri publice sau europene, de a participa la licitatii de achizitii publice. Pe aceasta cale, se doreste descurajarea completa a celor care intentioneaza sa utilizeze munca la negru fara contract de munca.
-
Concedierile colective: in cazul concedierilor colective pe baza crietriilor actuale, exista pana acum interdictia ca timp de 9 luni sa nu se poata face noi angajari care conducea la un element de rigiditate pe piata de munca. Propunerea noastra face ca timp de 45 de zile, angajatul care a fost concediat sa aiba prioritate la angajare pe postul vechi daca se reia activitatea, fara concurs, fara interviu. Spun sincer si direct: nu vad ce angajator ar vrea sa isi diminueze performanta facand concedieri colective.
-
Delegare: numai cu acordul salariatului, se poate prelungi delegarea. Dar daca se refuza, nu este un motiv penru sanctiunea disciplinara sau pentru concediere.
-
Cresterea duratei preavizului de la 15 la 20 de zile pentru salariatii cu functii de executie.
Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Constitutia stabileste ca Guvernul va fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, va fi adoptata. Daca Guvernul nu a fost demis prin motiune de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In plus, in cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.
Proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului Muncii poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (24)