In timp ce procesul de globalizare ofera posibilitatea societatilor multinationale de a-si largi aria de desfasurare a activitatii, directorii financiari ai acestor societati se confrunta cu tot mai multe riscuri generate de regimuri fiscale cu reguli diferite si cerinte legislative complexe. Orice tranzactie desfasurata intre persoane afiliate din tari diferite presupune implicarea a cel putin doua jurisdictii fiscale, unde fiecare autoritate fiscala locala poate aborda aceeasi tranzactie in moduri diferite. In consecinta, este imposibil ca riscul privind preturile de transfer sa fie eliminat in totalitate; cel mult acest risc poate fi controlat și redus prin intermediul unor planificari si a unor principii bune de management al riscului”.
Aproape toate tarile din Europa au adoptat reguli privind preturile de transfer. Guvernele din regiune incurajeaza societatile multinationale fie prin intermediul unor cerinte legislative in acest sens (e.g. Franta si Grecia), sau introducand sisteme de penalizare (e.g. Italia), sa-si documenteze preturilor de transfer. Alte tari sunt pe punctul de a introduce reguli privind preturile de transfer nu doar sub forma unor instructiuni privind documentarea, dar si prin intermediul unor ghiduri și indrumari privind preturile de transfer (e.g. Irlanda, Austria si Rusia).
Teodora Alecu, Senior Manager, Preturi de transfer, KPMG Romania(foto dreapta) ofera cateva detalii privind legislatia preturilor de transfer
„Tarile recent aderate la Uniunea Europeana, precum e cazul Romaniei, au introdus prevederi legislative privind documentarea preturilor de transfer cu numai cativa ani in urma. Astfel, acest subiect este inca unul relativ nou si neclar pentru multe societati din Romania, cu atat mai mult cu cat legislatia romaneasca sufera modificari in mod constant. De exemplu, in mai 2010 s-a introdus in legislatie o clarificare suplimentara privind obligativitatea societatilor din Romania de a documenta din punct de vedere al preturilor de transfer toate tranzactiile cu persoane afiliate, inclusiv cele desfasurate intre persoane afiliate romane. Acest lucru a cauzat sarcini de documentare suplimentare pentru multe din societatile multinationale active pe teritoriul Romaniei”.
“In contextul unui cadru legislativ in continua schimbare, directorii financiari ai societatilor din Romania nu sunt intotdeauna familiari cu tipul si nivelul de detaliu al informatiilor ce trebuie incluse in documentarea preturilor de transfer, in vederea respectarii tuturor prevederilor legislative. In acest sens, noi recomandam societatilor multinationale din Europa sa ia in considerare posibilitatea intocmirii asa numitei documentatii “Masterfile”, documentatie la care toate societatile din cadrul grupului sa poata face referire si din care sa poata extrage usor si rapid informatiile necesare in vederea respectarii prevederilor legislative locale in vigoare”.
Numarul procedurilor amiabile (Mutual agreement procedures) si a acordurilor de pret in avans din Uniunea Europeana a crescut semnificativ in ultimul timp, tot mai multe tari din regiune acceptand aceste tipuri de acorduri. In trecut erau des intalnite cazurile in care societatile multinationale acceptau dubla impunere, exceptand situatiile in care impactul acesteia era unul semnificativ. Astazi insa, in prisma intensificarii controalelor privind preturile de transfer de pretutindeni, se poate observa o schimbare in acest sens in politica tot mai multor contribuabili.
Comentarii articol (1)