ACCES GRATUIT
Puncte cheie in gestionarea problematicii preturilor de transfer
Avocatnet.ro va prezinta cate puncte cheie in gestionarea problematicii legate de preturile de transfer, elaborate de echipa internationala de Preturi de Transfer a KPMG.
Articolul continuă mai jos
Parerea echipei internationale de Preturi de Transfer a KPMG este aceea ca problematica preturilor de transfer poate fi gestionata cu incredere tinand cont de urmatoarele:
- Planificarea: dezvoltarea unor politici de preturi de transfer justificabile din punct de vedere economic si implementarea unor strategii fiscale orientate spre viitor, cu beneficii fiscale de lunga durata;
- Implementarea: dezvoltarea si implementarea eficienta a unor politici, proceduri, controale si sisteme pentru setarea, supervizarea si testarea tranzactiilor intra-grup;
- Respectarea prevederilor legislative si documentarea: gestionarea riscului in contextul unei legislatii extinse privind preturilor de transfer, a cerintelor de documentare stricte, a practicilor de audit sofisticate si a penalitatilor semnificative in cazul nerespectarii legislatiei in vigoare;
- Controverse: solutionarea disputelor privind preturilor de transfer prin intermediul APA(acord de pret in avans), negocieri cu autoritatile competente, suport in arbitraj si litigii.

“Din pacate, datorita mediului economic in continua schimbare in special in tarile in curs de dezvoltare precum Romania, evitarea disputelor privind preturile de transfer prin intermediul APA nu este intotdeauna o optiune viabila pentru societatile multinationale. Romania si Europa de Est sunt in general caracterizate de o volatilitate semnificativa a pietei in comparatie cu economiile vestice. Astfel, de cele mai multe ori societatile din Romania se regasesc in situatia de a fi nevoite sa-si ajusteze modelul de business pentru a putea veni in intampinarea noilor cerinte din piata", declara
Niculae Done, Senior Tax Partner, KPMG Romania.
Datorita acestui mediu in continua schimbare procedurile de tip APA nu sunt considerate printre cele mai adecvate modalitati de a gestiona riscul preturilor de transfer in aceasta parte a Europei. Procesul de aprobare APA tinde sa dureze o perioada de timp semnificativa in Romania, in tot acest timp existand riscul ca societatea sa isi schimbe modelul de business.
"Acest lucru nu inseamna ca nu exista situatii in care APA este o alegere potrivita; per total insa parerea noastra este aceea ca va mai trece timp pana cand APA va deveni o procedura comuna in managementul riscurilor asociate preturilor de transfer in tari precum Romania”, este deparere Niculae Done.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)