Pietre la rinichi, incontinenta urinara, cancer la prostata, lipsa libidoului… Toate aceste stari patologice, benigne sau maligne, iti afecteaza zilnic sanatatea si calitatea vietii. Unele din ele provoaca simptome precum durere, urinare frecventa, altele sunt doar extrem de stanjenitoare. Dar toate pot fi tratate daca sunt depistate la timp.
Cum apar pietrele la rinichi?
Pietrele la rinichi (litiaza renala) pot fi alcatuite din oxalati sau fosfati de calciu si apar din cauza precipitarii sarurilor din urina. Ele se pot gasi oriunde in caile urinare, adica in rinichi, ureter (canalul care conduce urina de la rinichi la vezica urinara), vezica si uretra (canalul prin care urina iese din vezica in exteriorul corpului).
Alarma prostatei
Dupa 45 de ani, aproape toti barbatii traiesc cu spaima cancerului de prostata. Ereditatea, alcoolul, alimentatia plina de E-uri, dar, mai ales, ignorarea semnalelor de alerta fac ca, in ultimul timp, sa asistam la o adevarata “epidemie” a temutei boli. Si asta, in ciuda faptului ca este cancerul care se vindeca in 90% din cazuri, cu conditia sa fie diagnosticat precoce.
Simptome
Prostata este o glanda sexuala masculina, al carei rol este de a produce lichidul seminal. De marimea unei smochine, prostata este situata dedesubtul vezicii urinare, in jurul uretrei (canalul prin care urina este eliminata din vezica urinara) si in fata rectului.
Aparitia cancerului nu produce mult timp simptome sau acestea sunt, in mod eronat, considerate normale dupa o anumita varsta. Deci, daca te trezesti frecvent noaptea pentru a urina, ai dureri sau arsuri in timpul urinarii, pierzi involuntar mici picaturi sau observi sange in urina sau sperma, nu neglija sa iti faci un control la medicul urolog.
Tratament
Cel mai posibil, aceste simptome sunt cauzate de adenomul de prostata sau de infectii bacteriene (prostatite), ambele boli nepunand viata in pericol. Daca, insa, ai avut rude de gradul 1 sau 2 care au avut cancer la prostata, dupa 45 de ani este bine sa iti faci anual o analiza de sange, numita dozaj PSA (antigen prostatic specific), un marker tumoral a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 4 mg/ml sange. Tratamentul consta in indepartarea chirurgicala a prostatei, radioterapie si/sau tratament hormonal.
Litiaza renala
Nu se cunoaste cauza exacta a formarii calculilor renali. Mai multi factori contribuie la aparitia lor: diferite tulburari de metabolism, lipsa vitaminei A, hipertiroidismul sau infectiile urinare frecvente. Alimentatia este raspunzatoare in 80% din cazuri.
O alimentatie prea bogata in carne acidifiaza prea mult urina si favorizeaza precipitarea fosfatilor si a carbonatilor. Alimentatia bogata in dulciuri si cartofi duce la precipitarea oxalatilor. Alte cauze sunt cantitatea prea mica de lichid bauta, consumarea alimentelor prea sarate, a bauturilor carbogazoase care contin cofeina sau a medicamentelor diuretice, care cresc nivelul acidului uric.
Ingrijire acasa
Cand pietrele sunt mici, ele pot cobori pe ureter, determinand dureri foarte mari (colica renala) in regiunea lombara, bolnavul avand febra, greturi, varsaturi, uneori sange in urina. Pentru a vedea daca elimini pietre sau nisip, filtreaza urina printr-o hartie sugativa. Bea cel putin doi litri de apa zilnic si mergi la doctor daca ai urina roz, nu poti sa urinezi sau durerea tine mai mult de sase ore.
Cum prevenim formarea calculilor renali
Evacuarea unei pietre din rinichi este o experienta extrem de dureroasa, care poate rani rinichiul sau poate cauza infectii urinare.
Fragmentarea calculilor
Maruntirea sau pulverizarea calculilor urinari se face printr-o tehnica numita litotripsie, fragmentele fiind, apoi, eliminate in mod natural, prin urina. Accesul la calculi se face prin endoscopie (introducerea prin uretra a unui tub dotat cu un sistem optic).
Pulverizarea calculilor este practicata fie cu ajutorul unei pense (litotripsie mecanica), ultrasunete (litotripsie ultrasonica), unde de soc repetate (litotripsie electrohidraulica), fie cu ajutorul unei fibre laser (litrotripsie cu laser).
Este posibila pulverizarea unui calcul la distanta, fara interventie chirurgicala (litotripsie extracorporala), avantajele fiind eliminarea spitalizarii si a anesteziei generale. Tehnica aceasta consta in spargerea pietrei cu ajutorul undelor electrohidraulice, piezoelectrice sau electromagnetice, metoda putand fi folosita pentru calculii renali, veziculari sau cei ai coledocului.
Conditia este ca acestia sa fie mai mici de 2 centimetri in diametru, in cazul celor voluminosi sau foarte duri, fiind necesare mai multe sedinte de litotripsie.
Daca un calcul s-a format de-a lungul cailor urinare, puteti:
- sa evacuati piatra urinand,
- sa o eliminati prin operatie chirurgicala,
- sa o fragmentati cu ajutorul unei proceduri speciale, care utilizeaza unde de soc de inalta frecventa (litotripsie renala).
Comentarii articol (7)