Orasul portughez Almada a castigat premiul Saptamanii europene a mobilitatii 2010. Decizia a fost luata de un grup independent de experti in materie de mobilitate, care au considerat ca Almada a depus cele mai multe eforturi pentru promovarea unor alternative la transportul cu automobilul si pentru evidentierea impactului pozitiv al altor mijloace de transport asupra sanatatii publice si a mediului in timpul Saptamanii europene a mobilitatii 2010. Orasul Murcia din Spania si capitala Letoniei, Riga, s-au situat pe locul al doilea si, respectiv, al treilea. Premiile au fost inmanate de Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik, cu ocazia ceremoniei ce a avut la loc la Bruxelles la 14 martie 2011.
„Prea multi europeni isi folosesc automobilele chiar si pentru deplasari scurte. Intensificarea poluarii si congestia din ce in ce mai mare a traficului pun in pericol atat mediul, cat si sanatatea noastra. Saptamana europeana a mobilitatii promoveaza autoritatile locale care incurajeaza cu succes populatia sa utilizeze alte mijloace de transport, imbunatatindu-si astfel starea de sanatate si calitatea vietii in mediul urban. Sper ca exemplul oraselor Almada, Murcia si Riga va fi urmat de multe alte orase europene”, a declarat comisarul Potoènik.
Saptamana europeana a mobilitatii 2010
La aceasta cea de-a noua editie anuala a Saptamanii europene a mobilitatii (SEM), care a avut loc intre 16 si 22 septembrie 2010, a participat oficial un numar record de 2 221 de orase mai mici si mai mari din Europa. Editia din 2010 s-a axat in jurul temei „Calatoriti mai inteligent, traiti mai bine”, avand drept scop evidentierea efectelor benefice ale unei mobilitati active si durabile asupra sanatatii si bunastarii cetatenilor. Premiul rasplateste autoritatea locala considerata ca a depus cele mai multe eforturi pentru sensibilizarea populatiei in ceea ce priveste potentialul transportului durabil ca mijloc de promovare a activitatii fizice si de contribuire la reducerea zgomotului, a poluarii aerului si a congestiei traficului, cunoscute ca avand efecte daunatoare asupra sanatatii si bunastarii. Orasul castigator a fost ales de un grup independent de experti in materie de transport, care a evaluat un numar de 30 de cereri si a intocmit o lista finala cu 10 autoritati locale considerate ca au avut performante extraordinare in timpul Saptamanii europene a mobilitatii 2010.
Castigator: orasul Almada
Orasul portughez de coasta Almada a promovat mobilitatea durabila prin intermediul unor numeroase masuri cu caracter permanent. Pentru a sarbatori cea de-a zecea aniversare a Saptamanii europene a mobilitatii in Almada, municipalitatea a organizat, impreuna cu compania locala de energie, o saptamana plina de activitati deosebite, menite sa promoveze sanatatea si transportul durabil. Totul a culminat cu un eveniment de mare anvergura desfasurat in ziua de 18 septembrie – declarata „Ziua festivalului mobilitatii” – cand s-au organizat targuri stradale, demonstratii de vehicule electrice, targuri de biciclete, concerte, activitati sportive, spectacole de dans si de strada, competitii cicliste pe distante scurte, ateliere, vizionari de filme, expozitii si demonstratii de arta stradala. Orasul Almada a imbunatatit infrastructura si rutiera pentru pietoni si ciclisti si a infiintat o serie de locuri de parcare pentru biciclete, precum si statii de incarcare pentru biciclete si vehicule electrice. Cu ocazia „Zilei fara masini”, orasul Almada a transformat centrul istoric si comercial Cacilhas in zona pietonala.
Finalist: orasul Murcia
Pentru editia din 2010 a Saptamanii europene a mobilitatii, ALEM, compania locala de energie din Murcia, Spania, a organizat un amestec creativ de activitati destinate sa promoveze un comportament durabil si sanatos in materie de transport in randurile mai multor grupuri de varsta. Murcia a lansat o gama de masuri cu caracter permanent, menite sa incurajeze mersul cu bicicleta, inclusiv o strategie in acest domeniu, infiintand un birou cu un site web specializat si un sistem public de inchiriere de biciclete si acordand biciclete gratuite functionarilor municipalitatii. Administratia locala a extins de asemenea liniile de autobuz, a introdus tarife integrate la preturi mai mici pentru anumite categorii de utilizatori si a modernizat serviciile de management electronic al traficului din oras.
Finalist: orasul Riga
Capitala Letoniei, Riga, a incurajat transportul activ prin punerea la dispozitie a unui program ambitios de activitati axate pe ciclism. Printre acestea s-au numarat competitii, expozitii, programe de informare, tururi cicliste retro, promovarea vehiculelor electrice, demonstratii privind masurarea calitatii aerului si siguranta traficului, spectacole artistice, concerte si jocuri desfasurate in strada pe tema transportului si a sanatatii. Pe parcursul intregii saptamani, cetatenii au fost incurajati sa identifice si sa raporteze eventualele ameliorari ale infrastructurii pietonale si cicliste. Ca urmare a organizarii unei competitii intitulate „Cel mai sanatos loc de munca”, Departamentul de control al traficului din orasul Riga a colectat informatii cu privire la masurile luate la locurile de munca in vederea promovarii unui stil de viata sanatos si a unui transport activ. Totodata, orasul Riga a organizat o serie de evenimente in cadrul „Zilei fara masini”, rezervand anumite strazi din centrul orasului pentru mersul pe jos, mersul cu bicicleta si utilizarea unor alte mijloace de transport durabile.
Saptamana europeana a mobilitatii 2011
Saptamana europeana a mobilitatii 2011 va avea loc in perioada 16-22 septembrie si se va axa pe „Mobilitatea alternativa”.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (2)