ACCES GRATUIT
Parlamentul European
Care sunt principalele provocari pe piata muncii?
In situatia economica si demografica actuala invatarea pe tot parcursul vietii este singurul mod de a-ti asigura un loc de munca, se arata intr-un document de presa al Parlamentului European. Comisia pentru ocuparea fortei de munca a votat recent un raport privind invatarea pe tot parcursul vietii si invatamantul profesional.
Articolul continuă mai jos
In acelasi timp, eurodeputatii au cerut internautilor sa impartaseasca pe Facebook experientele lor de pe piata muncii, acestia fiind intrebati care au fost cele mai mari provocari pe care le-au intalnit si cum le-au facut fata.
Raportul parlamentar spune ca in situatia economica si demografica actuala invatarea pe tot parcursul vietii este singurul mod de a-ti asigura un loc de munca. Deputatii europeni spun ca UE are nevoie de „
angajati mobili si flexibili cu experienta internationala“.
Raportul parlamentar cere statelor membre un standard mai inalt pentru formarea profesionala. Eurodeputatii cer ca educatia sa fie orientata catre creativitate si inovare si ca finantarea pentru invatarea pe tot parcursul vietii sa fie mai simpla.
Trebuie sa te adaptezi
Din comentariile fanilor Facebook ai Parlamentului European ne dam seama ca problemele prezentate in raport sunt reale. Multi oameni au fost nevoiti sa isi amelioreze calificarile pentru a gasi un loc de munca. Wendy, care a lucrat ca muzeolog in America de Nord, nu a putut gasi de lucru când s-a mutat in Europa. „
Mi-am dat seama ca expertiza mea era foarte diferita si am fost nevoita sa refac pregatirea profesionala“, scrie ea.
Activitatea profesionala intr-un singur domeniu este la randul ei dificila. Klaus si-a schimbat de multe ori locul de munca. „
Am fost tehnician, asistent social si fizioterapeut“, scrie el. Diana si-a parasit serviciul in domeniul administratiei pentru a lucra in armata „si mi-am dat seama ca este la fel de plictisitor“.
Mobilitatea
Uneori, raspunsul este mobilitatea. Tijana s-a plictisit sa isi caute de lucru in propria tara: „
cea mai mare schimbare pentru mine a fost plecarea din Croatia si renuntarea la job-ul meu neremunerat pentru a merge in Regatul Unit la studii, unde am putut si sa lucrez cu tineri având sindromul Asperger“.
Angela a avut o experienta similara: „
Acum opt ani eram profesoara. Am parasit România cu fiul meu, o valiza si 200 de euro in buzunar. Am venit in Belgia, am muncit din greu, am studiat management-ul, am invatat franceza, engleza, olandeza si spaniola. A fost greu, dar am reusit“, ne-a scris ea.
Diplomele nu sunt intotdeauna recunoscute
In alte tari, poti avea insa probleme cu recunoasterea diplomelor. Luke a avut probleme când s-a mutat in Regatul Unit. „Absolvent“ nu inseamna acelasi lucru in toate statele europene, crede el.
Multe persoane au probleme in gasirea unui loc de munca desi au terminat o facultate. „
Am o diploma universitara internationala si vorbesc mai multe limbi straine, dar nimeni nu a avut nevoie de mine in Suedia“, ne-a scris Berta.
Uneori trebuie sa renunti la asteptarile prea inalte pentru a-ti gasi un loc de munca. Tereza a lucrat intr-un supermarket inainte de a-si termina studiile de inginerie. „
Acum am obtinut primul meu loc de munca. Fara sa am parinti bogati si nici prea mult noroc. Munca, munca si iar munca. Si niciodata sa nu renunti“, este sfatul ei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)