Executivul a decis, in sedinta de miercuri, amanarea cu doua luni a intrarii in vigoare a Contractului-cadru pentru 2011 - 2012 privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, informeaza un comunicat de presa al Executivului. Astfel, noul contract-cadru va intra in vigoare incepand cu 1 iunie 2011.
Conform ministrului sanatatii, Cseke Atilla, principalul motiv de modificare a termenului este legat de procesul de clasificare al spitalelor, deoarece finantarea spitalelor se va face pe baza respectivei clasificari.
„Daca esti intr-o clasa superioara, oferi servicii si un tratament mai complex, atunci finantarea asigurata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va fi mai mare. Interesul spitalelor este de a-si crea o structura care sa acopere cât mai multe servicii” a subliniat ministrul Cseke.
De asemenea, Guvernul a aprobat, printr-o hotarare de guvern, Strategia nationala de rationalizare a spitalelor si a sistemului de sanatate pe perioada 2011-2012, a anuntat ministrul Sanatatii, Atilla Cseke, la finalul sedintei de guvern.
„Strategia prevede, in principal, masuri pentru reorganizarea sistemului spitalicesc, finantare mai sustenabila, remodelarea cererii de servicii medicale, eficientizarea sistemului de asigurari sociale de sanatate si o strategie coordonata pe resurse umane”, a detaliat ministrul Cseke.
Astfel, un domeniu important se refera la clasificarea spitalelor, proces demarat anul trecut de Ministerul Sanatatii. Ordinul ministrului Sanatatii privind clasificarea spitalelor este in vigoare, iar metodologia de clasificare a spitalelor se afla in dezbatere publica, fiind publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii. Atilla Cseke a precizat ca metodologia urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial pâna la 1 aprilie, urmând ca toate unitatile sanitare publice sa intre intr-un proces de clasificare care se va desfasura intr-un termen de maxim 30 de zile.
„Fiecare unitate sanitara va trebui sa faca o auto-evaluare care sa fie verificata de catre Directia de sanatate publica si trimisa Ministerului Sanatatii, care, in urma verificarii, va da un ordin de clasificare sau va cere date suplimentare” a afirmat ministrul Sanatatii.
Strategia prevede cinci clase importante de nivel de spitale. Clasa I este clasa de competenta foarte inalta care, practic, corespunde profilului unui spital regional de urgenta. „Astazi, in România, nu exista niciun spital care sa se incadreze la clasa I de competenta foarte inalta. Sunt 18 specialitati care ar trebui sa se regaseasca intr-un spital de clasa I” a explicat ministrul Cseke. Clasa II se refera la un spital cu competenta inalta care deserveste judetul si judetele limitrofe pentru afectiuni cu grad mare de complexitate, clasa III - competenta medie care deserveste pe raza judetului si, prin exceptie, judete limitrofe, clasa IV - competenta bazala pe raza care deserveste unitatea administrativ-teritoriala limitata pentru afectiuni cu grad mic de complexitate, iar clasa V - competenta limitata pentru boli cronice sau servicii medicale intr-o singura specialitate.
Strategia stabileste si elaborarea unui plan national privind spitalele si a unui plan regional si local privind sistemul spitalicesc, care va decurge in urma clasificarii spitalelor.
De asemenea, se prevede informatizarea sistemului si introducerea cardului de sanatate.
„Nu exista costuri suplimentare pentru asigurat fata de acel cost pe care noi l-am anuntat, si care va fi in jurul valorii de 2 euro, nicio declaratie notariala in plus la eliberarea cardului de sanatate si nicio alta categorie de cheltuiala pentru o eventuala analiza medicala” a precizat ministrul Sanatatii.
O alta masura cuprinsa in Strategie se refera la elaborarea planului national de resurse umane in sistemul serviciilor de sanatate publica in Romania.
„Va dau un singur exemplu: astazi sunt 11.000 de medici de familie in sistemul sanitar romanesc si in pregatire, in perioada de rezidentiat, mai avem 4.800. Este exclus ca acesti 4.800 sa poata intra in sistemul retelei asistentei medicale primare, pentru ca nu a existat o strategie, un plan de resurse umane, referitor la ce domenii dorim sa dezvoltam” a explicat Atilla Cseke. Astfel, anul trecut numarul de rezidenti pe medicina de familie a fost scazut la jumatate, deoarece acest segment este aproape in totalitate acoperit si nu mai e nevoie pe acest domeniu de specialitate.
Strategia nationala de rationalizare a spitalelor si a sistemului de sanatate cuprinde si crearea unui fond national de reechilibrare a bugetelor spitalelor, care va avea ca principale criterii clasificarea spitalelor si principiul "banii urmeaza pacientul".
De asemenea, se prevede incurajarea, prin mecanisme financiare, a participarii asiguratorilor privati in sistemul asigurarilor de sanatate, dar si introducerea pachetului minimal de servicii medicale, cu expertiza Bancii Mondiale.
„In completarea acestui pachet minim de servicii medicale, asiguratii vor putea accesa asigurarile private de sanatate si ne propunem sa creasca numarul de asigurari private in sistem” a subliniat ministrul Cseke.
In ceea ce priveste procesul de acreditare a spitalelor, ministrul Sanatatii a declarat ca termenul pâna la care acestea pot depune cereri pentru obtinerea acreditarii nu va mai fi prelungit. „Spitalul care nu face cerere de acreditare va pierde dreptul de a i se aloca fonduri publice.Procedura de clasificare are un termen clar si ferm prevazut. Mesajul catre managerii de spitale si catre autoritatile locale este sa ia in serios acel termen. Mai sunt 3 luni de zile si ii rog sa depuna aceea documentatie pentru acreditare” a declarat Atilla Cseke.
De asemenea, ministrul Sanatatii a mai afirmat ca finantarea sistemului spitalicesc trebuie regândita, având in vedere si faptul ca se preconizeaza intrarea in vigoare a directivei europene care liberalizeaza serviciile de sanatate in statele membre ale UE. „Un cetatean român va putea accesa servicii medicale in orice stat membru, respectând anumite conditii, iar statul român va fi obligat sa deconteze acele servicii medicale. Masurile de reorganizare a retelei spitalicesti vin exact in scopul de a ne crea o retea mai eficienta, dar este si un mesaj catre cei care lucreaza in acest domeniu: personalul medical va trebui sa-si schimbe mentalitatea, pentru ca va exista pericolul de a ne pierde pacientii” a mai afirmat ministrul Cseke.
Comentarii articol (0)